Yüksekdağ'dan Özgür Gündem ve CNN Türk açıklaması
"Terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesini polis bastı. Çok sayıda gazeteci gözaltına alındı. Baskını görüntüleyen İMC TV muhabirine canlı yayın sırasında polis saldırdı. Özgür Gündem gazetesi binası, Beyoğlu Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, eş genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri Özgür Gündem gazetesine dayanışma ziyaretinde bulundu.
<video:585497>
'PKK propagandası' yaptığı gerekçesiyle İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatılan Özgür Gündem gazetesine polis operasyon düzenledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Özgür Gündem gazete binasına polis baskın düzenledi. Hakkında gözaltı kararı bulunan gazetenin 4 yöneticisiyle birlikte 20 çalışan gözaltına alındı. Gazete binasında yapılan aramada çok sayıda dijital ve yazılı evraka el konuldu. Gözaltına alınan gazeteciler Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
HDP'DEN DESTEK ZİYARETİ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, eş genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri Özgür Gündem gazetesine dayanışma ziyaretinde bulundu. Yüksekdağ, ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "Gazete binasını basanlar, Özgür Gündem'i o binadan ve oradakilerden ibaret sanıyor. Oysa biz neredeysek Özgür Gündem oradadır. Darbe gecesi CNNTÜRK basıldığında basın özgürlüğü savunuculuğu yapanlar, Özgür Gündem basılırken kör, sağır ve dilsiz. Utançtır. Biat ettirilmiş medyaya karşı, yandaş ve iliştirilmiş medyaya karşı özgür gazeteciliğin adresidir Özgür Gündem gazetesi" dedi.
'BOYUN EĞMEYECEĞİ'
Özgür Gündem gazetesi bugün 4 sayfa halinde 'Boyun eğmeyeceğiz' manşetiyle çıktı. Gazetenin manşeti için 'Gazete editörlerinin gözaltına alınmadan önce belirledikleri manşettir' ibaresi not düşüldü.
Gazetenin ilk sayfasında dünkü polis baskınından fotoğraflar, Özgür Gündem'e destek eylemleri ve 'Susmadık, susturamayacaksınız' diyen 'Editör'den' yazısı yer aldı.
?Yazıda şu ifadelere yer verildi:
"15 Temmuz Cuma akşamı darbeci askerlerin bazı televizyonlara yaptığı baskını aşan sivil bir darbe girişimi ile dün gazetemizin merkez bürosu basıldı, çalışanlarımız darp edildi ve gözaltına alındı, bütün materyallerimiz talan edildi. Özgür Gündem olarak 27 yıllık geçmişimizle bu tür uygulamalara çok tanık olduk, çok darbe yaşadık. Devletin uzantısı illegal örgütlerin baskıları ile çok karşılaştık. Gazete merkezimizin bürolarının bombalandığı, çalışanlarımızın katledildiği günlerden geçtik. Tüm bu badireleri ağır bedellerle atlattık. Gazete olarak sivil darbeci AKP iktidarının baskısı ile ikinci kez karşı karşıyayız. Kürt halkına karşı topyekûn savaş başlatan AKP iktidarı 21 Aralık 2011 tarihinde de bir gece yarısı gazetemizi basarak Kürt basının 46 çalışanını gözaltına alıp, çoğunu hukuksuzca rehin tuttu. Ardından başlayan çözüm süreci ile üzerimizdeki baskılar 'o dönemin basın savcısı arşivleme süreci olarak tanımlamıştı' yumuşatılmışsa da bu arşivleme o dönem AKP sözcüsü Bülent Arınç'ın 'suç makinesi' açıklamasıyla yeniden tırmanışa geçti. Bu dönenim Kürt halkına karşı başlatılan çöktürme planının bir parçası olduğunun bilincindeyiz."
'AKP SESİMİZİ KESEBİLECEĞİNİ SANDI'
"Kürtlere karşı askeri şiddet, siyasal baskı ve ekonomik sömürünün kuralsızca sürdürüldüğü bugünlerde hakkımızda yüzlerce para ve idari ceza, soruşturma/dava açıldı. Eş genel yayın yönetmenlerimize hapis cezası verildi. Çalışanlarımız tutuklamalarla tehdit edildi. Bu zorlu süreci Türkiye'nin demokrasi güçlerinin vicdanlı kalemleri ve basın emekçileri ile birlikte başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmeni kampanyası ile aştık. Gerek direniş geleneğimiz gerek bu büyük dayanışma sonucu AKP yol ve yöntem değiştirerek dün gazete binasını işgal etmek suretiyle baskımızı durdurabileceğini, sesimizi kesebileceğini sandı."
'DİK DURACAĞIZ'
"Diktacı siyasal iktidara 22 Aralık 2011 tarihinde verdiğimiz 'Susturamayacaksınız' cevabını bugün de dostlarımızın, yoldaşlarımızın ve Haber Nöbeti, Gazetecilik suç değil, gönüllü genel yayın yönetmenliği nöbeti ile sesimize ses katan basın emekçilerinin destekleri ile yeniden cevap veriyoruz. Sizin ağababalarınız işkencecilerin başaramadığı gibi sizler de bizi susturamayacaksınız. Olağanüstü geçtiğimiz bu günlerde çok fazla söze gerek duymadan dün bizimle birlikte olan basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkan, dayanışma ruhunu esirgemeyen tüm dost ve demokrasi güçlerine teşekkürü borç biliyoruz. Gazetemize yönelik bu saldırıyı püskürtmek için tüm dostlarımızı dayanışmaya, halkımızı gazetelerine ve özgür basına sahip çıkmaya çağırıyoruz. 28 Şubat'ta İslamcı medyanın sustuğu ama bizim 28 Şubat darbesi dediğimiz ve dün askeri darbe girişimine karşı dik duruşumuzu bugün de tereddütsüz ve amasız bir şekilde tekrarlıyoruz. AKP darbesine de karşı duracağız. Susmadık, susturamayacaksınız."
Kapatılan Özgür Gündem'e yeni operasyon: Aslı Erdoğan gözaltında, Ragıp Zarakolu'nun evi basıldı
BİNA MÜHÜRLENDİ
(Fotoğraf: Evrensel)
Mahkeme kararıyla kapatılan ve çalışanları gözaltına alınan Özgür Gündem gazetesi binası, Beyoğlu Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi.
HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, HDK İstanbul İl Eş Sözcüsü Şamil Altan ve HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş gazetenin önüne gelerek inceleme yaptı.
GENEL YAYIN YÖNETMENİ GÖZALTINA ALINDI
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Özgür Gündem'in Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Davut Uçar ile muhabirlerinden Ersin Çaksu'nun ters kelepçeyle gözaltına alındığını duyurdu.
ÖZGÜR GÜNDEM'E POLİS ABLUKASI - VİDEO
<video:585506>
Destek için Özgür Gündem'e gelenler dışarı çıkarılırken, polis gazete önünde de görüntü alınmasını engellemeye çalışıyor ve kimlik kontrolü yaptı. Çok sayıda gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle:
Günay Aslan, Kemal Bozkurt, Reyhan Hacıoğlu, Önder Elaldı, Ender Öndeş, Sinan Balık, Davut Uçar, Fırat Yeşilçınar, İnan Kızılkaya, Zeki Erden, Elif Aydoğmuş, Doğan Güzel, Bilir Kaya, Ersin Çaksu, Sevdiye Ergürbüz, Amine Demirkıran, Bayram Balcı ve Burcu Özkaya ile DİHA Muhabirleri Özgür Paksoy ve Mesut Kaynar, İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ve İMC TV kameramanı Gökhan Çetin darp edilerek kelepçelenip gözaltına alındı.
Manşeti ‘Boyun eğmeyeceğiz’ olacak
Özgür Gündem gazetesi “Basın şehitlerimize sözümüz var, susmayacağız” şeklinde tweet atarak bugün 4 sayfa çıkacağını duyurdu. Yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Filiz Koçali ile eski eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in de evinde arama yapıldı. Gazete binasının yakınında bulunan İHD’nin önünde bir grup, “ Özgür basın susturulamaz”, “Baskılar yıldıramaz” sloganları attı. Diğer tepkiler şöyle:
Türkiye Gazeteciler Sendikası: “Halkın haber alma hakkını savunan tüm basın yayın organlarının, gazetecilerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz.”
DİSK Basın-İş: “Erdoğan’ın ‘Dokunulmazlıklar boşuna kaldırılmadı ya’ sözünü işaret fişeği görenler gazetenin geçici süreyle kapatılmasına karar verdi.”
ÇGD Ankara Şubesi: “Darbecilere karşı yürütülen operasyonlar bahane edilerek toplumsal muhalefet güçlerine karşı baskı ve şiddet artırılıyor.”
Özgür Gazeteciler Cemiyeti: “Çalışanları katledilmiş, onlarcası gözaltına alınmıştır. Yine yüzlerce defa sansürlenmiş ve kapatılmıştır. Buna rağmen gerçekleri yazmaktan taviz vermemiştir. Şiddetle kınıyoruz.”
DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel: “Muhalif basını susturmak istiyorlar, çünkü korkuyorlar. Korksunlar. Halklar kazanacak.”
SANSÜR, BOMBALAMA, KAPATMA... 30 Mayıs 1992’te yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesinin 1990 ve 1992 yılları arasındaki öncülleri haftalık yayımlanan Yeni Ülke gazetesi ve Özgür Ülke idi. Gazetenin 8 muhabir ve yazarı ile 19 dağıtımcısı çoğu faili meçhul bir şekilde öldürüldü. 580 sayısının 486’sı hakkında dava açıldı ve gazete çalışanları toplam 147 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. 683 günlük yayını süresince üç kez 30 gün, on beş kez 15 gün, iki kez 10 gün olmak üzere toplam 335 gün kapatıldı. Yayımlandığı dönemde Özgür Gündem ile bağlantılı gazetecilere, dağıtımcılara ve diğer kişilere yönelik çeşitli saldırılar düzenlendi. Gazetenin İstanbul Kadırga’daki binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu 3 Aralık 1994’te bombalı saldırıya uğradı. Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız öldü, 23 çalışan yaralandı. Son olarak geçen aylarda gazetenin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteciler Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve akademisyen Şebnem Korur Fincancı örgüt propagandası iddiasıyla tutuklanmıştı. Kampanyaya katılan birçok gazeteciye örgüt propagandası yapmak iddiasıyla açılan davalarda 7.5 yıla kadar hapis cezaları istendi. |
CANLI YAYINDA GÖZALTI
Öte yandan polis canlı yayın gerçekleştiren İMC TV muhabiri Gülfem Karakaş'ı darp ederek gözaltına aldı. O anlar kameraya böyle yansıdı:
POLİSTEN İMC TV'YE CANLI YAYINDA SALDIRI - VİDEO
<video:585509>
Özgür Gündem gazetesinin geçici olarak kapatılmasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yazılı bir açıklama yapıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'nca Türk Ceza Kanunun (TCK) 302/ 1, 314/2, 220 / 1,2,8 ve 3173 sayılı Terörle Mücadele Yasasını'nın 7/7'nci maddeleri gereğince İstanbul'da yayınlanan Özgür Gündem adli gazetenin sürekli olarak PKK terör örgütü propagandası yaparak bu örgütün yayın organı gibi hareket ettiği iddiası ile ilgili gazete yetkilileri hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde; Anılan gazetenin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 28. maddesinin son fıkrası uyarınca geçici olarak kapatılması Sulh Ceza Hakimliği'nden talep edilmiştir. Talep, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 16 Ağustos 2016 gün ve 3825 değişik iş sayılı kararı ile uygun görülerek Özgür Gündem adlı gazetenin geçici olarak kapatılmasına karar verilmiştir."
BASIN KONSEYİ KINADI
"15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması, tutuklanması ve son olarak Özgür Gündem Gazetesi’nin de geçici olarak kapatılması gibi kararlar, yeni hak ihlallerine yol açmaktadır. Bu gelişmeler, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından kırılmaya neden olmaktadır.
Haberinden ötürü bir süredir gözaltında tutulan muhabir Arda Akın’ın dün akşam tutuklanması gibi, tek işi ve işlevi gazetecilik olanların yargılandığı durumlar yaşanmaktadır.
Aynı zamanda, yaptığı haberi için gözaltında tutulan TV haber editörü Ercan Gün'ün de 20 gündür sorgulamasının devam ettiğini görmekteyiz.
Doğrudan suça bulaşmamış ve işi gazetecilik olanların çağdaş demokrasilerde olduğu gibi herhangi bir hukuksal takibe uğramaması gerekir. Basın mensuplarının özgür gazetecilik yapmaları yasaların teminatındadır.
Kaldı ki bu süreçte, sorgulanan gazetecilere ısrarla haber kaynaklarını açıklamalarının istenmesi de kabul edilemez.
Sosyal medyada atılan tweetlerin de suç unsuru olarak gösterilmesini hayretle karşılamaktayız.
Tüm bunların sonunda, gazetecilerin ''örgüte bilerek, isteyerek yardım etme'' suçuyla tutuklandıklarını görmekteyiz.
Haberleri, olayları ilk duyuran muhabirlerin örgütlerle irtibatlandırılarak suçlanmalarının, gözaltına alınan gazetecilerin giysilerinin bile kriminal incelemeye alınmasının, haber kaynaklarının açıklanması için baskı altında tutulmalarının bugüne dek alışılagelmiş uygulama olmadığını hatırlatıyoruz.
Terör örgütlerine bilerek, isteyerek yardımda bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan ya da tutuklanan gazetecilerin sayısının her gün artmasından endişeliyiz. Basın özgürlüğünün bu ortamda yaşatılmasından derin kaygı duyuyoruz"
Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Gazetecilik suç değildir" denilerek şöyle denildi:
"15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasından sonra ilan edilen OHAL ülkeyi darbe koşullarından farksız bir siyasi iklime sokmuştur. Bu kapsamda başlatılan gözaltı, tutuklama, işten atma uygulamaları suçlu-suçsuz ayrımını bulanıklaştırarak sürmektedir. Darbecilere karşı yürütülen operasyonlar bahane edilerek toplumsal muhalefet güçlerine karşı baskı ve şiddet arttırılmıştır.
Son olarak Özgür Gündem gazetesi, "Terör örgütü propagandasını yaptığı" gerekçesiyle, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından geçici olarak kapatılmıştır. Kapatma kararının ardından çok sayıda polisle gazete bürosu basılmış ve gazeteciler ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmıştır. Özgür basın geleneği bugüne kadar birçok bombalı saldırı, sokak ortasında infaz, gözaltında kaybedilme gibi baskı ve yıldırma yöntemleriyle susturulmaya çalışılmıştı. Bu gelenek, bugüne kadar olduğu gibi OHAL koşullarında gerçekleştirilen bu baskılara da boyun eğmeyecektir.
Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına ve muhabirlerine uygulanan şiddete karşı meslektaşlarımızın yanında yer alacağız. İktidarların en koyu karanlığında bile özgür basın hep var oldu, var olmaktadır ve var olacaktır. Gazetecilik suç değildir! Özgür Basın Susturulamaz!
HDP'DEN İLK TEPKİ
Halkların Demokrasi Partisi Twitter hesabından Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına ve polis tarafından basılmasına tepki gösterdi.
HDP'nin Twitter hesabından yapılan paylaşın şöyle:
-Kendilerine bağlı ve biat edenlerin dışında hiçbir yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya aracına tahammül edemeyen bir iktidar var.
-Özgür basın bu zorlu günleri de dayanışmayla ve kararlı bir duruşla atlatacak, gerçeklerin gizli kalmasına izin vermeyecek ve susmayacaktır.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- Fidan ve Colani yeni dönemi açıkladı
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'