Mustafa Balbay
Mustafa Balbay mustafabalbay35@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Piri Reis'le Ege'de...

24 Ekim 2011 Pazartesi
\n

Başlığa bakıp, arkadaş dört duvar arasında denizleri mi karıştırdıdemeyin.

\n

Önce Piri Reis araştırma gemisinin

\n\n\n

yıllar önceki serüveninden, Ege seferinden başlamak istiyorum.

\n

Bugün 33 yaşında olan Piri Reisle 1982de tanıştım. Adı Horaidi, değiştirildi. O gün 4 yaşındaydı. Türkiyeye, denizaltı araştırmalarında biz de varızdedirtiyordu.

\n

Yunanistanla sıklıkla yaşadığımız Ege sorunu 1982nin ilk aylarında tırmandı, gerilime dönüştü. Yunanistan, Egede karasularım 12 mildirdiyordu. Bu durum Ege kıyılarında yüzerken bile fazla açılmamayı gerektiriyordu.

\n

Türkiye bunu tanımadığını göstermek için Piri Reisi Egenin uluslararası sularına gönderme kararı aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsüne bağlı gemiye İzmirden üç gazeteci bindik. Enstitü müdürü Prof. Erol İzdar geminin tek sorumlusuydu.

\n

Bulutların güneşten renk mayalayıp dört bir yana saçtığı ılık bir mart akşamı Urla İskelesinden ayrıldık.

\n

Prof. İzdar, bizim de gemici statüsünde olduğumuzu, bütün kurallara uymamız gerektiğini anlattı. Sınıfımız miçoydu.

\n

Gemideki araştırmacılar, bilim insanları zaman zaman bize donanımı anlatıyorlardı. Bir anlamda deniz dibinin ve altının resmi çiziliyordu. Bizim derdimiz ise araştırmadan çok Yunan savaş gemilerinin taciz edip etmeyeceğiydi. Zaten bizden beklenen haber de buydu.

\n

***

\n

Aradan yıllar geçti. Piri Reis araştırma gemisine ilişkin haberler yine bir uluslararası kriz nedeniyle gündemde.

\n

Ancak bu kez Piri Reis sadece çıktığı seferle ilgili olarak değil, kendi donanımına ilişkin de haber konusu. Arızalı olduğu haberlerine enstitünün bugünkü müdürü Prof. Hüseyin Avni Benli tepki göstermiş, Arızalı olsa böyle riskli bir bölgeye gönderilir miydikdemiş. Ancak Prof. Benli, geminin motorlarının yenilenmeden yola çıktığını, 200 bin liralık KDV sorununu aşamadıkları için ana makine ve jeneratörlerin gümrüğe takıldığını kabul etmiş.

\n

Tabloya bakıp söylenecek çok şey var; birkaçını sıralayalım...

\n

Bir araştırma gemisi edineli 33 yıl olmuş, bunun yanına bir gemi daha koyamamışız. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde araştırmaya verilen önemin göstergesi!

\n

Haberlerden anlaşılıyor ki, değil sayıyı arttırmak, Piri Reisi ayakta tutmak bile bu alana gönül vermiş insanların çabasıyla başarılmış.

\n

Denizciliğe önem veren ülkeler 25 yaşın üzerinde gemi bulundurmuyor. Bazı ülkelerde bulundurmamakla kalmıyor, limanlarına girmesine dahi izin vermiyor. Ciddi sorun çıkarma riskini göze almıyor.

\n

33 yılda Türkiye elbette büyüdü, gelişti. Ama neden çağı yakalayamadık sorusunun yanıtı, araştırmaya verdiğimiz önemde gizli.

\n

***

\n

1982’deki o Ege seferinde deniz çok dalgalı ve fırtınalı olunca Gökçeadaya sığınmıştık. Dalgalar geminin boyunu aşıyordu.

\n

Kadere bakın ki, o günlerde toplam 5 aracın bulunduğu Gökçeadada Piri Reisin iki araştırmacısı trafik kazasında yaşamını yitirdi.

\n

O iki güzelim bilim insanını sanırım enstitü ve Piri Reisin yeni kuşakları unutmamıştır.

\n

Gökçeadadan ayrılıp İzmire dönerken hem içimiz kararmıştı, hem hava. Gökyüzü günlerce bulutlarla kaplı kaldı. Bir gün geminin ikinci kaptanı, Hava biraz sonra açacakdedi.

\n

İnanmakta zorlandık. Gökyüzü kapkara bulutlarla kaplıydı. Soran gözlerle bakınca kaptan anlattı:

\n

Bakın gökyüzünün şu kısmında küçük de olsa bir açıklık var. Rüzgâr da esmeye başladı ya... O açıklık avuç içi kadar bile olsa rüzgâr oradan bulutları yırtar. Çok geçmez gökyüzü pırıl pırıl olur...

\n

Aynen öyle oldu.

\n

Ne zaman Türkiyemizin geleceğine ilişkin bir karamsarlık belirse, tepemizde kara bulutlar dolaşmaya başlasa bu anım aklıma gelir.

\n

Avuç içi kadar da olsa bir aydınlık...

\n

Bir de rüzgâr esse!..

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Umut ve mücadele! 21 Kasım 2024
Yine yeniden BOP! 20 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları