Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ben Yaptım
Tepeden tırnağa; ben yaptım, oldumculuk egemen artık devlete.
Bir örnek:
İlgili yasa ve yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın her türlü idari işlerinin yürütülmesi yetkisini, orkestra şefinin başkanlığındaki yönetim kuruluna veriyor.
Orkestra yönetim kurulu, bu yetkiye dayanarak daha önce Ekim 2014’te yapılması kararlaştırılmış olan konsermaister sınavını “yalnızca bir kişinin girecek olması ve rekabeti ortadan kaldıracağı” gerekçesi ile 2015 yılı Kasım ayına erteledi.
Ama bu karar yerine getirilemedi. Çünkü Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, eski kararın uygun olacağı ısrarıyla sınavların geçen ekim ayında yapılmasını sağladı.
Bunun üzerine, orkestranın iç işleyişine karışan Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet edildi. Gerekçe: Görevi kötüye kullanmak.
Recep Sultan Saray
Ahmet Demirtaş, ömrünü yurdun doğasına adamış bir orman mühendisidir. Anıtsal ağaçlarımızı belirler, araştırmalar yapar, kitaplar yazar, örgütlenme çalışmaları yürütür, çevre savaşımına destek verir.
Demirtaş, AOÇ’ye dikilen “Recep Sultan Saray”ın ormancılar açısından öyküsünü yazdı. O öykü, AOÇ’yi koruyanlarla, korumakla yükümlü olup da korumayan aymazlar arasında geçen olayları anlatıyor. Söz, Ahmet Demirtaş’ta:
“2008’den başlayarak Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Gazi Yerleşkesi’nin Başbakanlığa verileceği konuşulmaya başlandı. Ormancılık örgütlerinin ziyaretlerinde Bakan Eroğlu, ‘Böyle bir şey yok, olsa bile sizi sokağa atacak değiliz’ yanıtını verdi. Gazi Yerleşkesi, ormancılık örgütünün 1950’li yılların ortasında satın aldığı, önce Ormancılık Araştırma Enstitüsü binasını daha sonra da diğer birimleri için binalar yaparak ve ağaçlandırma çalışmalarını yürüterek yaratılmış bir yerdi. 1961’de de AOÇ’den 430 dekar yer alınarak Söğütözü Orman Fidanlığı ile Söğütözü Mesire Alanı oluşturuldu. Alana yönelik ilk talan 2005’te Söğütözü Fidanlığı’nın TOBB’ye hukuk dışı olarak satılması ile başlandı. Bakanlık 116 orman fidanlığından Söğütözü fidanlığı ile birlikte 39 tanesini kapatma ve satma kararı aldı. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, kararı yargıya taşıdı. Fidanlıkların kapatılması ve satılması kararını yargı önce iptal etti. Ama 6 fidanlık satılmış oldu. Çevre ve Orman Bakanlığı bu satış başarısını önemsemiş olmalı ki; yaklaşık yarım asırdır oturduğu yeri elden çıkarmayı, kendisi de kiracı olmayı amaç edinmiştir.
Yetkililer 2010 yılında 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit statüsünde olan yerleşke için ‘Koruma Amaçlı Uygulamalı İmar Planı’ yapacağını belirterek Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvurdu. 2011’de meslektaşım ve arkadaşım Gürel Demirel ile zamanın Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ile görüşmeye gittik. Gazi Yerleşkesi ile ilgili söylentiler olduğunu, meslek kamuoyunun anlatılanlardan rahatsız olduğunu, bu nedenle gerçeği doğrudan öğrenmek istediğimizi söyledik. Bize, ‘daha önceki Genel Müdür Osman Kahveci döneminde protokol yapıldığını, yerleşkenin Başbakanlığa verileceği, sonradan durumu öğrendiğini ve kendisinin de durumdan rahatsız olduğunu’ aktardı. Bunun üzerine biz de ‘Çıkıp durumu açıkla, meslek kamuoyu ve biz arkanda dururuz. Genel müdür şapkanı çıkarıp, orman mühendisi olarak karar vermelisin’ dedik. Ama ‘Ben Don Kişot değilim’ yanıtını aldık. Koruma Kurulu’na 4 Ağustos’ta sit derecesinin düşürülmesi için yazı yazdığını, buna dayanarak sit derecesinin değiştirildiğini birkaç ay sonra öğrendik.
Yerleşkenin verildiği söylentileri üzerine ormancılık meslek örgütleri çeşitli girişimlerde, etkinlik ve eylemlerde bulundular. Koruma Bölge Kurulu’na gerçek dışı bilgilere dayalı yazıya imza atan genel müdürün TMMOB Orman Mühendisleri Odası üyeliğinden atılması başvurumuz ise işleme konmadı bile.”
Sonrası biliniyor zaten: Bin dallı orman oldu bin odalı saray.
Başarı Aktörü
Hürriyet’ten Ahmet Hakan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’ye “Ali Babacan’ı nasıl buluyorsunuz?” diye sormuş. O da yanıtlamış:
“Türkiye’nin ekonomik başarısının temel aktörü Ali Babacan’dır. Sağduyuyla bu işi başarıyla yürütmüştür. Doğru değerlerle bu işi yapmıştır.”
Böke’ye göre; AKP hükümeti dönemindeki ekonomik politikalar sayesinde “Türkiye ilk kez bir yol haritasının uygulandığı bir ülke” haline gelmiş. Üstelik, “kısa vadede refah yaratılmış.”
Nasıl olsa ekonomi tıkırında... Muhalefete ne gerek, sütlü börek!
Sahneler Satılamaz!
7 Aralık Pazar günü saat 11.00 - 16.00 arası sanatçılar, yazarlar, tiyatroseverler Kuğulu Park’ta olacaklar. Şarkılarla, türkülerle, şiirler ve oyunlarla “Akün ve Şinasi sahneleri halkındır, satılamaz” diyecekler.
Kültür Sanat-Sen, DETİS, TOBAV ve TOMEB, her yıl 300 oyunla, 2 milyon seyirciye ulaşan Akün ve Şinasi sahnelerine sahip çıkmak isteyen herkesten destek bekliyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi