Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kim padişah olmak ister
“Türkiye’ye hangi ülkeden gelen, dönen bir kişinin jetlag olması beklenmez?”
6 yıl önce “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasında 7.500 lira kazandıran soruydu. Sunucu Kenan Işık, Padişah Abdülhamit’in torunu Nilhan Osmanoğlu’na sordu. Norveç’in, Japonya’dan ve ABD’den daha yakın olduğunu izleyici jokeriyle buldu.
Yarışmaya başvurduğunda hamileydi. “Kabul” telefonu gelince havalara uçtu. “Ders çalışmam lazım” diyerek oturup hazırlandı. Programa eşi ve kız kardeşiyle geldi. O dönem başı açıktı. Tesettür kıyafetleri de yoktu. Ticaretle uğraşan eşi; arkadaş çevresinde tanıştıklarını, bir yıl flört ettiklerini anlatıyordu.
Abdülhamit’in torunu, mesleği sorulduğunda “reklam yazarıyım” dedi. Doğumdan sonra işini bırakmıştı.
Kenan Işık’ın “Bir dönem Osmanlı’ya karşı ilgisizdik, şimdi nedense artmaya başladı” pasını anlamamış olacak ki “Dizilerden dolayı olsa gerek” diyerek yanıt verdi.
Yarışmaya gelmeden önce İlber Ortaylı’yı telefon joker hakkında kullanmak için aramıştı. Ortaylı kibarca reddetmişti. Aslında John Lennon’un Beatles üyesi olduğunu bilse telefon jokerine de gerek kalmayacaktı.
O dönem “Atatürk bir Osmanlı paşası. Osmanlı’nın iyisiyle kötüsüyle her şeyini benimsediğimiz için ona karşı bir kinimiz yok” diyordu. “O zaman öyle gerekiyormuş demek ki. Şu yanlış yapılmış, bu doğru yapılmış demek şimdi doğru değil” ifadeleriyle devam ediyordu. “Sultan Vahdettin dahi Atatürk hakkında tek kötü kelime söyletmemişken bizim haddimize değil” diyerek haddini biliyordu.
Osmanlı pazarlamacılığı
60 bin lirayı alarak yarışmadan çekildi. Neden devam etmedi? Yanıtı basit: Parası yoktu.
“Eğer kenarda 60 bin liram olsaydı yarışmaya devam ederdim. Riske edebileceğim bir para değildi, çekilmek durumunda kaldım” sözleriyle anlattı ekonomik durumunu.
Parayı aldı, aklından geçen iş için sermaye yaptı: Osmanlı pazarlamacılığı.
Kenan Işık ona “prenses” dediğinde, “sultan” diye düzeltmişti.
“Nilhan Sultan” adıyla marka oldu. Osmanlı tuğralı başörtüsü ve şalla başladı. Ardından işi büyüttü. “Kahvemi Abdülhamit Han fincanında içeyim” mi dediniz? 120 liralık Türk kahvesi fincanı sizi bekliyor. Metrobüste “I. Abdülmecid gibi kokayım” mı dediniz? “I. Abdülmecid parfümü” şu aralar 198 liraya indirime girdi. Eşofman takımının üstüne bir “Mecidiye nişanı takayım” mı dediniz? Şu sıralar 1.619 liradan satılıyor.
“Osmanlı modası”nın nedenini anlayamamış, “dizilerden” demişti ya...
Nilhan Hanım onu da es geçmedi. Hangi Osmanlı dizisi çıksa ürünleri anında satışta. Şu aralar “Kafama Diriliş Ertuğrul börkü giyeyim” derseniz 100 liraya bu iş tamam. Ürünlerin kalitesini ise biz söylemeyelim. “Müşteri şikâyetleri”ni okursanız fason üretimin saray işçiliği ile yarışamadığını anlarsınız.
Cumhuriyet tartışıldıkça Osmanlıcılık palazlanıyordu. Osmanlı pazarı büyüdükçe Nilhan Sultan cebini dolduruyordu. Öyle büyüdü ki, yüz binlerce liraya bayilik dağıtmaya başladı. Tahtakale’de görünen her eşyanın Osmanlı armalısını satan Osmanoğlu, 2016’da CHP’li Şinasi Öktem’den kiraladığı Çengelköy’deki köşkü şirketinin merkezi yaptı. “Nilhan Sultan Köşkü” adını verdiği yerin bir bölümünü kafeye çevirdi.
Parasıyla Cumhuriyete küfür toplantıları
Tuğralı yüzük ya da armalı kolye satarak zenginleşmek Nilhan Hanım’a yetmedi. Osmanlıcılık hülyalarını anlatan kitaplar yazıp satmaya, provokatif konuşmalar yapmaya başladı. Tesettüre girdi. Bir zamanki “bir şey diyemem” sözleri, yerini “monarşi isterim”e bıraktı. Referandumda “evet” videolarını, “dedemin mallarını isterim” takip etti.
Malum, şu günlerde İsmet İnönü’ye ettiği hakaretleri konuşuyoruz. Meğer Nilhan Hanım, bu işleri de ticarete çevirmiş.
Organizasyonlarda yer alan bir isimle konuştum. İşleyişi anlattı.
Muhafazakâr bir belediye, Abdülhamit toplantısı düzenlemek istiyorsa aklına nedense profesörler değil, Nilhan Hanım geliyor. Telefonu “Sizi birazdan asistanım arayacak” diyerek kapatıyor. Nilhan Hanım’ın asistanı, birkaç dakika sonra hesap numarası ve yüklü bir ücret teklif ediyor. Parasını yatırırsanız geliyor. Cumhuriyet kurucularına hakaret ediyor, alkış alıyor. Ödemesini yapmazsanız “bedavaya dede anlatılmaz” tarifesine takılıyorsunuz.
Öyle ya, İnönü’ye hakaret edilen toplantı Almanya’nın Duisburg şehrinde yapılmıştı. Osmanlıcı teşkilatın düzenlediği toplantının biletleri 5 Avro’ydu. Yetmemiş olacak ki sponsorlar da vardı. Umarım, THY’nin adı salonda yanlışlıkla duyurulmuştur. Umarım, 1933 yılında kurulan THY, mayasında emeği olan Cumhuriyet liderlerine küfür etsin diye Nilhan Osmanoğlu’na kamunun parasını ödemiyordur.
AKP dönemine kadar sessiz sedasız yaşayan Osmanoğlu sülalesinin bugün dünyanın çeşitli yerlerinde birkaç yüz mensubu var. Kimilerini Bodrum’da kendi halinde güneşlenirken, kimilerini ise AKP sayesinde Darülaceze yönetiminden beslenirken görebilirsiniz.
Ey muhafazakâr vatandaş, beni boşver, Şadiye Osmanoğlu’nun anılarını oku. Padişah Abdülhamit’in, başı açık kızlarını nasıl piyanoya ve baleye teşvik ettiğini, hangi kültürle yetiştirdiğini öğren. Torununun ürettiği zevksiz “Biat et” tişörtünü giyip, Cumhuriyete hakaretleri alkışlarken kimleri zengin ettiğini unutma.
Aklını kullan yeter.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı