Türkiye ve dünyada estetik çılgınlığı

ABD, Brezilya, Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Rusya, Meksika, İtalya ve Almanya gibi en çok estetik yaptıran ülkelerin bulunduğu listede, Türkiye 11’inci sırada yer alıyor. Uzmanlar, “Doğru yapılan burun estetiği özgüven kaygısını giderir” diyor.

Yayınlanma: 22.01.2020 - 02:00
Türkiye ve dünyada estetik çılgınlığı
Abone Ol google-news

Dijital çağın ve sosyal medyanın da etkisiyle günümüzde oluşan ideal güzellik algısı, beraberinde estetik operasyonlara olan ilgiyi de artırıyor. En son yapılan uluslararası çalışmalara göre, dünyada 18 yaş altının en çok yaptırdığı estetiğin başında burun ve meme estetiği geliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Esra Eryaman, “Burnunu beğenmeyen kişilerde bu durum özgüven kaybına ve kaygıya yol açabilir. Doğru yapılmış burun estetiği bu kaygıyı geçirir” dedi.  

“Burun nefes demektir” diyen Eryaman, “Daha iyi nefes alabilmek için burun içi eğriliği operasyonu yapılırken hastanın isteğine bağlı veya işlevsel olarak burun dışına da burun estetiği uygulayabiliriz. Bu ameliyata septorinoplasti denilmektedir” diye konuştu. Estetik olarak burun şeklini değiştirirken burun içine zarar verilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Eryaman, burun estetiği olmak isteyen kişinin psikolojisinin de iyi olmasının önemine dikkat çekti. 

ÖZGÜVEN GELİR

Prof. Eryaman, “Herkesten kolay etkilenilmesi, nasıl bir beklenti olduğuna dair fikirlerin havada uçuşması veya devamlı aynaya bakıp hata bulma eğilimi henüz bu dinginliğe ulaşılmadığını gösterir” değerlendirmesini yaparak  özetle şunları dile getirdi: 

“Burun estetiğinde yaşın önemi vardır. Rinoplasti ameliyatı gelişimini tamamlamamış bir ergene yapılırsa yüzdeki ve burundaki kemik yapısını bozar ve burun görüntüsü deforme olur. Gelişim çağında gençler etraftan etkilenirler, kendileri hakkındaki düşünceleri devamlı değişir. Bu genç insanların, burun estetiği sonrasında burun şekillerinin değişeceğini ve dolayısıyla yüz ifadelerinin de bir şekilde değişeceğini iyi algılamaları gerekir. Duygusal olarak bu dinginliğe erişmek süre ister, bu da ortalama 18 yaşından önce olmaz. Burnunu beğenmeyen kişilerde özgüven kaybına ve kaygıya yol açabilir. Doğru yapılmış burun estetiği bu kaygıyı geçirir. Burun estetiği olmuş kişilerde özgüven artışı kişinin diğer özellikleri ile birleşince iş hayatındaki başarı oranı artabilir. ”  

Prof.Dr. Esra Eryaman

Türkiye’de en sık yapılan estetik ameliyatlar

- Burun ameliyatları

- Meme küçültme

- Liposuction (yağ aldırma)

- Meme büyütme

- Estetik gözkapağı

Dünyada en sık yapılan estetik ameliyatlar

- Meme Büyütme

- Liposuction

- Estetik gözkapağı

- Burun ameliyatları

- Karın gelme 

22 MİLYON ESTETİK

Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin son yaptığı anket sonucuna göre, 2018’de dünya genelinde yaptırılan estetik işlemlerinin 10 milyon 607 bin 227’si cerrahi, 12 milyon 659 bin 147’si ise cerrahi olmayan operasyonlar oldu.

- En çok yapılan estetik operasyon 1.8 milyon kişi tarafından yaptırılan göğüs estetiği olurken, bunu 1.7 milyon ile liposuction izledi.

- 18 yaş altının en çok yaptırdığı estetik operasyon 55 bin 899 ile burun estetiği, 52 bin 150 ile göğüs estetiği oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler