Bir adım attı aileye dünyayı verdi

Ali’nin ailesi: Dünyaya geldiğinde hepimiz çok sevinçliydik ama bu hevesimiz de yarım kalmıştı. Bebeğim büyüyordu fakat hiç hareket etmiyordu, sürekli bitkindi ve ağlıyordu. Nakilden sonra attığı o birkaç adım bizi dünyanın en mutlu insanları yaptı.

Yayınlanma: 15.01.2020 - 02:00
Bir adım attı aileye dünyayı verdi
Abone Ol google-news

Iraklı Ahmad- Marwa Kahya çiftinin tek çocukları Ali Safee yeni doğan sarılığını bir türlü atlatamadı ve büyüdükçe daha da halsizleşti. Yapılan testlerde doğumsal bir rahatsızlık olan “bilier atrazi” yani safra yollarının doğumsal yokluğu olduğu anlaşıldı ve küçük bebeğin acilen nakil olması gerektiği belirtildi. Türkiye’ye gelen ve 15 aylık olana kadar yerinden kalkamayan Ali Saffee, yapılan başarılı nakil ameliyatının ardından sağlığına kavuştu ve kısa bir süre içinde yürümeye başladı. 

2 GÜNLÜKKEN SORUN

Kerkük’te dünyaya gelen Ali Safee’nin sağlık sorunları henüz iki günlük bebekken sarılık ile başladı. Aradan tam 2 ay geçmesine karşın vücudu ve gözlerindeki sarılığı her geçen gün arttı, karnı şişti. Muayene ve tetkikler sonucunda aileye bebekte karaciğer içindeki ve dışındaki safra kanallarındaki gelişim bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan safra yolu tıkanıklığı olduğu söylendi. Tek tedavisi ise karaciğer nakliydi. Genç çift, yaptıkları araştırmalar sonucunda İstanbul’a özel bir hastaneye ulaştı. 

BABA, BAĞIŞÇI OLDU

Baba Ahmad oğluna karaciğer vermek için hiç düşünmeden gönüllü oldu ve nakil gerçekleştirildi. Ali Safee’nin annesi 28 yaşında Marwa ilk hamileliğinin düşükle sonuçlandığını, Ali Safee’yi de kaybetme korkusunu her gün yaşadıklarını belirterek “Çocuğum bu kez yaşasın diye çok dua ettim. Dünyaya geldiğinde hepimiz çok sevinçliydik ama bu hevesimiz de yarım kalmıştı. Bebeğim büyüyordu fakat hiç hareket etmiyordu, sürekli bitkindi ve ağlıyordu. Nakilden sonra iyileşip ayağa kalktı ve attığı o birkaç adım bizi dünyanın en mutlu insanları yaptı” dedi. Baba Ahmad Safee ise, “Bir baba olarak başa gelebilecek en kötü şeydi. Oğlumun öleceğini düşünüp kahroluyordum. Bir senelik tedavi süresi sonrasında bir iyileşme olmamıştı. Doktorumuz karaciğer nakli yapılması gerektiğini söylerken hiç tereddüt etmeden karaciğerimi oğluma verebileceğimi belirttim. Ameliyatımız gerçekleşti. Oğlum hayata döndü. Tek evladım Ali Safee hastalığı yüzünden bir yaşına gelmesine rağmen yürümeye başlamamıştı. Ameliyat sonrasında yürümeye başladı. Karnı şişti, artık karnının şişliği indi. 13 aylıkken ameliyat oldu, 15 aylıkken yürümeye başladı” diye konuştu.

SAĞLIKLI BÜYÜYECEK

Prof. Dr. Koray Acarlı ise şunları kaydetti: “Karaciğer yetmezliğine neden olan bilier atrazi, yenidoğan bebeklerde görülen bir hastalıktır. Ali Safee’de de bilier atrazi karaciğer yetmezliğine sebep olmuştu. Bilier atrazi ile doğan çocuklarda tek tedavi yöntemi karaciğer naklidir. Ancak nakil için bebeklerin belirli bir aya ve kiloya ulaşması gerekir. Karaciğer yetmezliğini geciktirmek için bazı ameliyatlar uygulanabilir ancak bu ameliyatlar genellikle başarısız olur. Karaciğer yetmezliği olan bebeklerin hayata devam etmeleri mümkün değildir. Bebek doğru kiloya ulaştığında karaciğer nakli yapılması şarttır. Ali Safee’ye de babasından alınan karaciğerle başarılı bir nakil yaptık. Küçük hastamızı ameliyat sonrasında taburcu ettik. Bundan sonra o da yaşıtları gibi sağlıklı bir çocuk olarak büyüyecek.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler