Jüpiter'deki şimşeklerin sırrı çözüldü
Jüpiter, görkemli şimşeklere sahip olması nedeniyle bilim insanların ilgisini topluyordu. Şimdilerde NASA, gaz devi Jüpiter’de gerçekleşen şimşeklerin neden kaynaklandığını çözdü.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni olarak kabul edilen Jüpiter, kutup bölgelerinde yoğunlaşan şimşekler nedeniyle bilim insanları ve bizler için adeta bir sır küpüydü. Dünyada ekvator bölgesinde gerçekleşen şimşekler, Jüpiter’de kutuplarda yoğunlaşıyordu ve bu uzun bir süredir hiçbir şekilde açıklanamıyordu. Ancak konu üzerine yoğunlaşan NASA çalışanları, bu olayın sebebine açıklık getirdiler.
NASA’nın keşif uydusu Juno’dan yardım alınarak yapılan çalışmalar, daha önce kaydedilmeyen tayf genişliklerindeki elektrik frekans ölçümleri dikkate alınarak yapıldı. Araştırma sonucunda ise şimşeklerin dünyadakine benzer güçte ve frekansta olduğu keşfedildi. Buna rağmen şimşeklerin yoğunlaştığı bölgeler dünyadan farklıydı ve bunun nedeni güneş kaynaklı ısınmalardı.
Yörüngesi güneşe dünyaya göre 5 kat daha uzak olan Jüpiter, dolayısı ile güneşten dünyanın 25’te biri kadar ısı alabiliyordu. Bu noktada tahmin edersiniz ki dünyada olduğu kadar yoğun bir buharlaşmaya sebep olmuyordu. Yani anlayacağınız o ki güneş kaynaklı ısınma Jüpiter’de, dünyanın aksine ekvator bölgesinde atmosferin üst kesimlerini belirli düzeyde ısıtarak istikrarlı bir iklim oluşmasını sağlıyor ve yukarıdaki ısınma alttaki gazların yükselmesini engelliyordu. Bu durum da şimşeklerin ortaya çıkmasını engelliyordu. Nature dergisinde yayınlanan bu bulgular, bir sırrın daha açıklığa kavuşması nedeniyle oldukça büyük bir önem taşıyor.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- Özlem Gürses'e ev hapsi!