Kırım Tatarları Sözcüsü Sel: Kırım hiçbir zaman Ukrayna olmadı

Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadıkları” yönündeki açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Yayınlanma: 10.10.2017 - 19:45
Abone Ol google-news

Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel, “Aslında Ukraynalılar çok iyi biliyorlar Kırım hiçbir zaman Ukrayna olmadı. Batı’nın artık Kırım’ın Ukrayna olması üzerindeki ısrarlı siyasetinden vazgeçmesi gerek” dedi. Sel, “Erdoğan daha önceleri her Ukrayna seyahati sonrası NATO ve ABD politikaları gereği Kosova, Bosna-Hersek, Makedonya gibi ülkelere giderdi. Türkiye güneyde ABD tarafından sıkıştırıldı. Bu sıkışıklık nedeniyle Balkanlar’da ve Doğu Avrupa’da rol almak istiyor” değerlendirmesini yaptı. Kırım’da yaklaşık 300 bin Kırım Tatarı bulunuyor ve bu toplam nüfusun yüzde 10’unu oluşturuyor. Erdoğan’ın Ukrayna’daki çıkışının ardından biz de Kırım’ı, Kırım Tatarlarının durumunu Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel ile konuştuk...

-Kırım’ın tekrar Rusya’ya bağlanma sürecini kısaca anlatır mısınız?

Ukrayna 1991 yılında bağımsızlık ilan ettiğinde Kırım halkı Ukrayna’dan ayrılmak istedi. 91-92 sürecinde bir halkoylaması yapıldı. Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya katılması kararı çıktı. Fakat bu kararı uygulayamadılar. Devam eden süreçte Ukrayna, Kırım’ı yönetemedi. Kırım yerel haklar ile çalışmak yerine Ukrayna Parlamentosu’nu Kırım’daki hükümete taşıyarak, vazifeler vererek o dönemi geçirmiş oldu. Daha sonra Batı’nın ve ABD’den Soros’un bastırmaları sonucu yaşanan turuncu devrim ile Ukrayna’da karışıklık başladı. Kırım’daki halk ağırlıklı olarak Rus etnik nüfus ve Tatarların bir kısmı bu savaşlara katılmak istemediler. Ruslar ve Tatarlar arasında uzlaşma zemini oluştu. Eğer Kırım, Rusya’ya katılmasa idi Ukrayna içinde yaşanan ayrılıkçı faaliyetler Kırım’da da şekillenecek idi.

-Kırım’da Tatarlara karşı baskı var mı?

Şu anda Kırım’da kültürel, din herhangi bir baskı yok. Tam tersi tüm halklar için kültürel alanda derneklerin kurulmasının önü açıldı. Kırım Tatar tiyatrosu faaliyetini yürütüyor. Sanatçıların hepsi devlet sanatçısı, maaşları devlet tarafından ödeniyor. Buralardaki radikal İslamcı hareketler bastırılırmış vaziyette. Ukrayna döneminde buna biraz serbestlik var idi. Aslında Ukraynalılar çok iyi biliyorlar Kırım hiçbir zaman Ukrayna olmadı. Ukraynalılar Çarlık Rusya’sı döneminde Rusya’nın vatandaşı idi. Sovyet döneminde Sovyetler’in oldu.

-Dünyanın pek çok ülkesi Kırım’a ambargo uygulamakta...

Ama son dönemde İtalya’da, Fransa’da, Almanya’da, Avusturya’da, Bulgaristan’da, Romanya’da, Hollanda’da pek çok aydın politikacının Kırım’a yönelik ambargonun iptal edilmesi yönünde demeçleri çıkmaya başladı. Türkiye bu ambargoya katılmıyor. Çok yakın gelecekte Kırım süratle gelişecek Karadeniz’in ekonomik gelişmiş bölgesi olacak.

-Üç buçuk senede neler değişti.

Kırım’da büyük bir kalkınma hamlesi başladı. Üçbuçuk sene içerisinde Kırım’da bir devletin varlığı gösterildi. Ukrayna zamanında Kırım’da devletin varlığı gözükmüyordu. Ukrayna devleti Kırım’ın gelirlerini toplayıp Kiev’e götürüyor ve Kiev’den de Kırım’a yatırım gelmiyordu. Rusya her alanda kalkınma hamlesi başlattı. İlk olarak parlamento seçimleri yapıldı, Kırım kendi milletvekillerini seçti. Bazı bakanlar Kırım Tatarı. Rusya Parlamentosu Duma’da da bir Kırım Tatarı milletvekili bulunmakta.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı basın toplantısında şunları söylemişti: “Sayın Poroşenko’ya Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim. Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna’nın ülkelerine sadakatlerini kanıtlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Kırım’daki yasadışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımların önemine inanıyoruz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz.

Rusya'dan Erdoğan'a: Statüyü değiştirmez

Rus senatör Aleksey Puşkov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım’ı Rusya’nın bir parçası olarak tanımamasının, yarımadanın statüsünü değiştirmeyeceğini belirtti. Sputnik’in haberine göre, Puşkov, Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’yla ortak basın toplantısında, Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadıkları yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan, Kırım’ın Rusya aidiyetini tanısa da tanımasa da Kırım’ın statüsü değişmeyecek. Erdoğan bunu biliyor ve sadece Poroşenko’yu memnun ediyor” dedi.KIRIM


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler