Türkmenler Türkiye konusunda bölündü

Musul’un IŞİD’den kurtarılması için hazırlıklar tamamlandı. Ancak sadece operasyon değil sonrasında Kürtler ve Araplar, Sünniler ile Şiiler arasında yaşanacaklar da tartışma konusu.

Yayınlanma: 15.10.2016 - 23:34
Abone Ol google-news

Bu denklemde Iraklı Türkmenler de hem geleceklerinden hem Türkiye’nin savaşın tarafı olmasından endişeli. Irak Parlamentosu ve Irak Hükümeti Üyesi, Milliyetçi Türkmen Halk Partisi Genel Başkanı Turhan Müfti, Türkiye’nin operasyona katılma ısrarının yanlış olduğunu belirterek, “Türkiye Irak’ta asker bulunduracaksa ve Musul operasyonuna katılacaksa, bunu Irak hükümetine sormalı ve izin almalıdır. Ama öyle bir oldubitti yaparsa her iki devletin de aleyhinde olur. Türkiye bizim soydaşımız ama biz Iraklıyız.

Musul operasyonu başladı

Türkiye’nin atacağı adımlar, Türkmenleri doğrudan ilgilendiriyor. Zararımıza olabiliyor” dedi. Türkiye’nin asker bulundurma ısrarını sürdürmesi halinde gerilimin savaşa kadar bile gidebileceğini kaydeden Müfti “Türkiye’nin kaybedecek çok şeyi var” dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Türkmen Kontenjanı Milletvekili Aydın Maruf ise “Türkmenlerin geleceği ve can güvenlikleri açısından Türkiye’nin operasyona katılması hayati önem taşıyor. Çünkü operasyona dahil olacağı söylenen, mezhep eksenli grupların (Şiileri kastediyor) Musul’un kurtarılmasından sonra katliam yapmalarından endişe ediyoruz. Diğer toplum kesimlerinin de can güvenliği için Türkiye operasyona dahil olmalı. Musul’un kurtarılması belki 24 saattir ama asıl sorun ondan sonra. Silahlı güçlerin, silahı olmayan güçlere baskı yapmasından endişe ediyoruz. Türkmenlerin, Ezidilerin, Şabakların, bu mazlum insanların hayatından endişe ediyoruz. Zorla göç ettirilmesinden korkuyoruz” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler