İdam edilen Veysel'in sembolik mezarına soruşturma
Devrimci Yol (Dev-Yol üyesi) Veysel Güney, 10 Haziran 1981’de Gaziantep’te idam edildi. Güney’in cenazesi ailesine verilmedi. Arkadaşları, Güney’in doğduğu topraklara, Malatya’nın Hekimhan ilçesine 2013’tesembolik bir anıt mezar yaptırdı. Savcılık 3 yıl sonra soruşturma açtı.
Devrimci Yol (Dev-Yol üyesi) Veysel Güney, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Aralık 1980’de bir çatışma sırasında Teğmen Şahin Akkaya’yı öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.
Güney, Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 2. duruşmada idama mahkûm edildi ve 10 Haziran 1981’de Gaziantep’te idam edildi. Güney’in cenazesi ailesine verilmediği gibi, o gün bugündür cenazeyi arayan aile hiçbir sonuç alamadı.
Yıllar sonra Mersin 78’liler Derneği Başkanı Ethem Dinçer, Veysel’in kayıp mezarının peşine düştü. Aylarca araştırmalarını sürdüren Dinçer, bu süre içinde Veysel’in mezarını bulamadı ama ailesine verilmeyen son mektuptan infaz tutanağına, kimsesizler mezarlığı cenaze defin tutanağından eşya imha tutanağına kadar binlerce sayfalık belgelere ulaştı. Dinçer, elde ettiği belgeleri “Sizin Veysel” adlı kitapta topladı.
3 yıl sonra soruşturma
Arkadaşları, Veysel Güney’in doğduğu topraklara, Malatya’nın Hekimhan ilçesine 28 Eylül 2013’te sembolik bir anıt mezar yaptırdı. Anıt mezarın taşı, Veysel’in son vasiyeti doğrultusunda hazırlandı. Hekimhan Cumhuriyet Savcılığı, 28 Eylül 2013’te açılan anıt mezarla ilgili olarak tam 3 yıl sonra, Haziran 2016’da soruşturma açtı.Soruşturma kapsamında Davulkulu köyü muhtarı Fethi Güney’in ifadesini alan savcılık, muhtar Güney’in “Anıt mezarı 78’liler Federasyonu yaptırdı” şeklindeki beyanı üzerine, anıt mezar açılışına katılan 78’lilere tebligat çıkardı. Savcılık soruşturma kapsamında Ethem Dinçer’in de ifadesinin alınması için Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazdı.
Savcılık sordu: anıt mezar yapılması emrini kim verdi?
Savcılık yazısında, Hekimhan ilçesi Davulku köyünde 2013 yılında, Dev-Yol üyesi Veysel Güney adına anıt mezar açıldığı, açılışa 78’liler Federasyonu üyelerinin de katıldığı vurgulandı. Savcılık yazısında, Ethem Dinçer’in ayrıntılı savunmasının alınması, açılış sırasında konuşma yapıp yapmadığını, mezarın yapılması konusunda kimlerin katkısının olduğunu, mezarın yapımı için kim emir verdiğini anlatması istendi.
Dinçer: darbecilerden davacıyım
Ethem Dinçer, verdiği ifadede anıt mezarın yapılmasına maddi katkı sunmadığını, “Sizin Veysel” kitabının yazarı ve 78’liler Derneği üyesi olarak açılışa katıldığını, CHP milletvekilleri Veli Ağbaba ve Bülent Tezcan’ın da konuşma yaptığı açılışta kendisinin de konuşma yaptığını, Veysel Güney’in hukuksuz biçimde idam edilmesini ve cenazesinin kaybedilmesini eleştirdiğini söyledi. Dinçer, darbecilere karşı olduğunu, 12 Eylül darbesinin muhataplarından biri olarak darbecilerden davacı olduğunu da tutanağa geçirtti.
Darbecileri korumak için bize soruşturma açıyorlar
Soruşturmayı gazetemize değerlendiren Ethem Dinçer, “Darbecilerle uğraştığını söyleyen bir yönetim, daha önceki darbecileri korumak için bize soruşturma açıyor. Darbelerin hukuk ihlali olduğunu, insan yaşamını hiçe saydığını bilmesi gerekenler ‘iyi darbeci, kötü darbeci’ ayrımı yapıyor. Umarım bana açılan soruşturma o dönemin darbecilerinden olan ve Veysel Güney'in cenazesini kaybettiği resmi belgelerle sabit olan yüzbaşı (şimdi emekli albay) Burhan Erdem’in ortaya çıkmasına yol açar. Darbe insanlık suçudur, bütün darbeciler yargılanmalıdır. Cenaze kaybetmek de en az darbe kadar insanlık suçudur. Veysel'in cenazesi derhal ailesine teslim edilmelidir” dedi..
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yıkımda son perde
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- Ölü ve yaralı var!