Çetinkaya ve Karan'a 2'şer yıl hapis... Salonda tekbir sesleri

Charlie Hebdo davasında Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'a 2 yıl hapis cezası verildi. Karar sonrası şikayetçiler duruşma salonunda tekbir getirdi.

Çetinkaya ve Karan'a 2'şer yıl hapis... Salonda tekbir sesleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.04.2016 - 13:46

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan gazetemiz yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan hakkındaki dava karara bağlandı.

Duruşmaya Karan ve Çetinkaya katılmazken, 7 şikayetçi ve taraf avukatları hazır bulundu. 

"SORUMLU TUTULAMAZLAR"

Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın avukatı Bülent Utku savunmasında, "Basın Kanununun, 11'inci maddesine göre, süreli ve süresiz yayınlarla eser sahibi, yani yazıyı yazan, çizimi yapan kişi sorumludur. Müvekkillerin köşeleri dışında gazetedeki diğer yazı ve çizimlerden sorumlu tutulmalarına olanak yoktur" dedi.

"MÜSLÜMANLIK VURGUSU YOKTUR"

Utku, "Gazete ile dağıtılan ve Charlie Hebdo dergisinden alınmış 4 sayfalık seçkilerde çizilenler Müslümanlar değildir. Çizilenler silah taşıyan terör yanlılarıdır. Gazetede yayınlanmış karikatürlerin hiçbirisinde Müslümanlık vurgusu yoktur. Yayınlanan karikatürlerdekiler, Charlie Hebdo dergisini basarak terör eylemi yapabilecek zihniyette gibi gözüken, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Davutoğlu tarafından da kınanan kişilere benzemekte, onlara bir atıf içermektedir" diye konuştu. Utku müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

 

2'ŞER YIL HAPİS CEZASI
 
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, davayı karara bağlayan mahkeme, "suçun işlenme şekli", "suçun işlendiği zaman", "suçun işlendiği yer suç konusunun önem ve değeri", "Meydana gelen tehlikenin ağırlığı", "Faillerin bu davada kasta dayalı kusurlarının ağırlığı"nı dikkate alarak "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçundan sanıkları ayrı ayrı 2'şer yıl hapis cezasına çarptırdı.

ŞİKAYETÇİLER TEKBİR GETİRDİ 

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, karar sonrası şikayetçiler  tekbir getirdi.

MAHKEME CEZADA İNDİRİM YAPMADI

Mahkeme, yargılamada Karan ve Çetinkaya'nın pişmanlık göstermeyen davranışları olduğunu bilirterek cezada indirim yapmadı. Mahkeme ayrıca "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçununun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beratlerine karar verdi. 

CEYDA KARAN'DAN İLK AÇIKLAMA 

Ceyda Karan, karar sonrası ilk açıklamayı Twitter'dan yaptı. Karan, "İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun..  #JeSuiCharlie" yazdı 

HİKMET ÇETİNKAYA: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM

Mahkemenin kararı sonrası bir açıklama yapan Hikmet Çetinkaya, "İfade özgürlüğüne sahip çıkmaya devam" ifadelerini kullanıp, şunları söyledi:

"Kararı temyiz edeceğiz... Yargıtay'ın bu haksız ve hukuka aykırı kararı bozacağına inanıyorum. Bu kadar, Türkiye'de ifade özgülüğü konusunda çok büyük bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Mahkemenin, ifade özgürlüğüne sahip çıkmak yerine; bizi, halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etmekten suçlu bulması traji komik bir durumdur... Şimdi gerekçeli kararı bekliyorum... Bakalım halkın hangi kesimini, hangi kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik etmişiz!.. Benim köşemde dayanışma amacıyla yer verdiğim bir çizimin, kamu güvenliği açısından değil, benim ve gazetedeki arkadaşlarımın can güvenliği bakımından tehlike yarattığı açıktır. Telaşa ve korkuya gerek yoktur. İfade özgürlüğüne sahip çıkmaya devam."

 Charlie Hebdo davası... Mahkeme: Diyanet tarafsız değil

Bir önceki duruşmada gazetemiz yazarı Hikmet Çetinkaya ifadesinde, 50 yıllık gazeteci olduğunu vurgulayarak, “50 yıllık süreç içinde demokrasiyi, özgürlükleri, düşünce ve ifade özgürlüğünü, din ve vicdan özgürlüğünü savundum. 28 Şubat sürecinde korkularından okullarının anahtarını Çevik Bir’e teslim edenlerin kim olduğunu ifade ettim. 250 davada yargılandım” dedi. Terörün nereden gelirse gelsin bir insanlık suçu olduğunu aktaran Çetinkaya, “Böyle bir suçu kabul etmiyorum. Beni tanıyan tanır. Ben mücadele etmekten korkmam” dedi. Vicdan sahibi olduğunun altını çizen Çetinkaya, “Vicdanım o çizimi koymama neden oldu. Fransa’daki teröre gözyaşı döküyordu karikatür. Lanetliyordu hepimiz gibi. Terör çünkü bir insanlık suçu. Dini yok, imanı yok. İster sağcı, ister solcu terör terördür” demişti. 

Karan ise, Charlie Hebdo’daki meslektaşlarının yaşam haklarına kast edilerek canlarının alınmasını kınamanın insanlık görevi olduğunu aktarmıştı. Meslek onuru, ahlakı, dayanışması ve inandığı değerlerin sonucu olarak karikatüre yer verdiğini kaydeden Karan, “İçinde saldırı, hakaret, cinayet ve şiddete teşvik barındırmayan herhangi bir yazı yahut çizimin yayımlanması meselesi ise düşünce ve ifade özgürlüğünün alanına girer. Hukuk sistemi seküler esaslara dayalı bir ülkede aksi düşünülemez” dedi. Karan öte yandan Ekim 2015’te Viyana’da katıldığı Avrupa Basın Konseyleri toplantısında Avusturya Müslüman Girişimi Başkanı Tarafa Baghajati’nin söz konusu çizime yönelik Avrupa ve Batı’da İslamofobi ile mücadelede bayrak yapılması gerektiğini söylediğini aktardı. Çetinkaya ve Karan’ın avukatı Bülent Utku da, öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in yargılandığı Türklüğe hakaret davasında mahkemenin suçtan zarar görmeyenlerin davaya katılma talebini kabul ettiğini anımsatarak, “Yargıtay 9. Ceza Dairesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu yalnızca Türk olmanın doğrudan zarar görme koşulunu yerine getirmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle müdahillikleri reddetti. Müslüman niteliği taşımak davaya katılmayı gerektirmez” demişti. 

Ceyda Karan'ın Charlie Hebdo davasındaki savunması

FEMEN'DEN DESTEK

Çetinkaya ve Karan'a verilen hapis cezaları nedeniyle FEMEN destek mesajı yayınladı. Destek mesajında, "Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya yalnız değildir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon