Erdoğan konu para olunca 20 ülkenin ismini tek tek saydı: Uyardılar
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul zirvesinde “aidat“ ve “bağış“ krizi çıktı. Borcu olmayan ülkeleri sayan Erdoğan, böylece ödemeyen diğer ülkeleri de ifşa etmiş oldu.
<video:516179>
20 ülkenin aidatlarının düzenli ödendiğini açıklayan Erdoğan "Diğer ülkeler aidat ödemelerinde sıkıntısı var. Genel Sekreterliğe ödenmesi gereken rakam 160 milyon dolar. Bu rakamın ödenmemesi durumunda ne denli aktif olabilirsiniz?" dedi.
Zirvenin evsahipliğini yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir uluslararası toplantıda yapılmayan bir yöntem deneyerek, üye ülkeleri İİT’ye bağış yapmaya çağırdı. Türkiye’nin yaptığı bağış miktarını da canlı yayında açıkladı. Erdoğan, ardından “bağışlarını açıklayacak ülkelerin temsilcileri ellerini kaldırıp, mikrofona bağış miktarını söylesin” dedi. Erdoğan’ın bu önerisine ilk karşı çıkan Suudi Arabistan oldu ve onu diğer ülkeler de izledi.
“BİZ BAĞIŞLARI İKİLİ DÜZEYDE HALLEDERİZ..”
İlk elini kaldıran Suudi Arabistan Maliye Bakanı oldu. Suudi Bakan, “biz bağışlarımızı ikili düzeyde doğrudan İİT’ye yaparız” diyerek, açıktan rakam söylemenin “uygun olmayacağı” mesajını verdi.
Ancak Erdoğan, ortaya attığı sistemde ısrar etti. Bunun üzerine, önce Endonezya, ardından da Kuveyt temsilcileri de söz alarak, Erdoğan’ın yönteminin uygun olmayacağını yine diplomatik bir dille açıkladılar. Endonezya ve Kuveyt temsilcileri de, “yapılacak bağışları canlı yayında açıklamak yerine, ikili düzeyde İİT’ye ileteceklerini” söylediler.
Diplomatik bir dille, art arda gelen uyarılar üzerine, Erdoğan “açıktan bağış açıklama” yönteminden vazgeçmek durumunda kaldı.
Ancak durumdan duyduğu rahatsızlığı da ortaya koyan Erdoğan, “Görünen o ki, burada bağışlarını açıklamak isteyen ülke yok. Bizim inancımızda nafile olan ibadetler gizlidir. Farz olan açıktır. Ki diğerlerini de teşvik etsin” dedi.
CANLI YAYINDA AİDAT BORÇLUSU ÜLKELERİ AFİŞE ETTİ
Önerdiği “açıktan bağış açıklama” yöntemi tutmayınca, Erdoğan çareyi Teşkilat’a üye olan, ancak aidatlarını ödemeyen ülkeleri “afişe etmekte” buldu.
“Bağış sistemi tamamiyle ortadan kaldırılabilir. Aidat sistemiyle bu iş yürütülebilir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti;
” Aidat sistemiyle yürütülmesi halinde de, 56 üye ülkeden borcu olmayan ülkeleri okumak isterim..” İİT’ye aidat borcu olmayan 20 ülkeyi tek tek sayan Erdoğan, adını saymadığı ülkelerden de borçlarını ödemelerini istedi.
160 MİLYON DOLAR İÇİN 36 ÜLKEYİ DÜNYAYA ŞİKAYET ETTİ
Erdoğan, “aidat ödeyen” ülkeleri sayarak da, çeşitli nedenlerle aidat yatıramayan ülkelerin hangileri olduğunu da, tüm dünyanın önünde, canlı yayında afişe etmiş oldu. Erdoğan, toplam aidat borcunun 160 milyon dolar olduğunu söyledi. İİT içinde, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alanlar da bulunuyor.
ÖDEYENLER
Afganistan
Cezayir
Azerbaycan
Bahreyn
Bangladeş
Brunei Daruselam
Mısır
Endonezya
Irak
Kazakistan
Kuveyt
Malezya
Fas
Mozambik
Katar
Umman
Suudi Arabistan
Tunus
Türkiye
Birleşik Arap ermilikleri
ÖDEMEYENLER:
Arnavutluk
Benin
Burkina-Faso,
Cibuti,
Çad,
Fildişi Sahili,
Filistin,
Gabon,
Gambiya,
Gine,
Gine Bissau,
Guyana,
İran,
Kamerun,
Kırgızistan,
Komorlar,
Libya,
Lübnan,
Maldivler,
Mali,
Moritanya,
Nijer,
Nijerya,
Özbekistan,
Pakistan,
Senegal,
Sierra Leone,
Somali,
Sudan,
Surinam,
Tacikistan,
Togo,
Türkmenistan,
Uganda,
Ürdün,
Yemen,
Suriye (Üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen IV. Olağanüstü İTT Zirvesi’nde askıya alınmıştı)
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu