Erdoğan, Suudi Arabistan'a laf söyletmedi: Dünyanın her yerinde böyle şeyler oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mekke'deki aralarında 4 Türk'ün de bulunduğu 753 kişinin öldüğü izdiham faciasına ilişkin skandal açıklamada bulundu. Erdoğan, Suudi yönetime yönelik saldırgan eleştirileri doğru bulmadığını söyledi.

Yayınlanma: 25.09.2015 - 15:50
Abone Ol google-news

<video:376059>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mina'daki izdiham faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Eleştirilerin odağındaki Suudi Arabistan yönetimine sahip çıkan Erdoğan, 753 kişinin can verdiği olayın dünyanın her yerinde olabileceğini savundu. Eleştirileri, 'saldırı' olarak nitelendiren Erdoğan, Suudi yönetimi için, "Hacı adaylarının taleplerini karşılayamadıkları için üzüldüklerini de çok iyi biliyorum" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- Şunu çok iyi görmek lazım. Suudi yönetiminin hac organizasyonuyla ilgili plan yaptıklarını biliyorum. Ulaşımla ilgili ne gibi çalışmalar yaptıklarını da çok iyi biliyorum. Hacı adaylarının taleplerini karşılayamadıkları için üzüldüklerini de çok iyi biliyorum.

- Oradaki inşaat çalışmalarının azaltılması gerekiyordu. Buna da olumsuz yaklaşımlar oldu. Kimisi yönetim dedi, kimisi organizasyonda sıkıntılar var dedi. Ben bu yaklaşımları doğru bulmuyorum. Bunları söyleyenlerin hiçbirinin üzerinde küfe yok.

DÜNYANIN HER YERİNDE BÖYLE ŞEYLER OLUYOR

- Dünyanın her yerindeki organizasyonlarda da böyle şeyler oluyor. Bunlara bakarken bardağın dolu tarafından bakmakta fayda var. Bu konuda Suudi Arabistan’ı doğrudan suçlamayı doğru bulmuyorum. Her ülkenin tabi ki buna benzer bazı eksikleri olabiliyor.

AKP'li Şahin: Hac organizasyonunu Türkiye'ye versinler - VİDEO

KOLAY DEĞİL... 4 MİLYONU AŞKIN HACI AYNI ANDA MEKKE'YE GİDİYOR

- Ben inanıyorum ki inşaat olayından sonra nasıl kararlı çalışmalarla kararı aldıysa bununla ilgili de kararlar alacaktır. Bu şeytan taşlama, biliyorsunuz daralan bir boğaz gibi, arkadaşlarım da bana gösterdi. Orada bir panikleme oldu tabi. Kolay değil 4 milyonu aşkın hacı aynı anda Mekke’ye gidiyor.

SALDIRGAN TAVIRLARI DOĞRU BULMUYORUM

- Böyle bir şeyi gönlümüz asla kabul etmez. Rabbimiz tekrarından korusun diyoruz. Tedbirler olacaktır ama burada Suudi Arabistan’a saldırgan tavırları doğru bulmuyorum.

“ESED İLE ASLA SURİYE’NİN KURTULUŞU SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusuna bakış açısının değişti yönünde gazetelerde yer alan haberlere de tepki göstererek, “Bunlar kasıtlı arayışlardır. Benim Suriye politikası ile ilgili Türkiye’nin yaklaşımı Başbakanlığım döneminde itibaren neyse, bugün de aynıdır. Bizim söylediğimiz burada bir DAİŞ olayı söz konusu. Rejim ortada. Burada tüm bu çalışmalarda hangi ülkeler bu işin kotarılmasına girecekse bu çalışma sürecini ben ifade ediyorum. Geçiş süreci dediğim olay odur. Esed ile asla Suriye’nin kurtuluşu söz konusu değildir. Zaten Esed’li olan bir anlayışa da muhalif kesimler evet demiyor. Onunla olacak olsa zaten 5 senedir olurdu. Bunu kabul etmedikleri için mücadele devam ediyor. Esed zerre kadar Suriye sevgisi varsa bu işi bırakıp gitmek zorunda. Bizim Suriye’nin içiyle bir derdimiz yok. 911 kilometre sınırımız olduğunu da ne Esed, ne de dünya unutmasın. Her an oradaki terör örgütlerinin tehdidi altındayız. Sabrın da bir sınırı var. 2 milyon insanı bakan besleyen biziz. Niye açıyoruz biz Müslüman’ız. Biz Hıristiyan ya da Ezidi’ye de kapımızı kapamadık. Bizim gösterdiğimiz bu anlayışı kimse göstermiyor. Türkiye’nin harcadığı para 7.5 milyar doları buldu. Böyle bir süreçte herhalde biz de ne yapmamız gerektiğini birileri ile konuşmamız gerekiyor. Bunu da tabii bu sürecin içinde olma durumunda olan ülkelerle görüşüyoruz. Amerika ile de, Rusya ile de, İran ile de görüşüyoruz. Avrupa ülkeleri ile görüşüyoruz. Ama ne yazık ki burada Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin dışında bizimle bu süreçte yer alan hemen hemen pek çıkmadı. Temenni ederim bundan sonra çıkar” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler