Örtülü başkanlık
Cumhurba şkanı’na ‘örtülü ödeneği kullanma’ olanağı getirildi. “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri ile siyasi hizmetlerde kullanılmak üzere” Saray bütçesine konulan örtülü ödenek başkanlık sisteminin altyapısı olarak değerlendirildi.
Türkiye'yi Kamuoyunda “iç güvenlik paketi” olarak bilinen "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Kanun Teklifi" de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Başbakan'a, bakanlara "site kapatma", Vali'ye "Adli Kolluk", polise "makul şüphe ve vurma" yetkisi verildi.
Artık Başbakan ya da bakanların talebiyle 4 saat içinde internete erişim engellenebilecek. Suç unsuru olarak nitelendirilecek içerikleri Twitter’da retweet yapanlar ve Facebook’ta paylaşanlara ceza verilecek.
Türkiye'yi "Bir polis devleti" haline getireceği iddia edilen yasalar özetle şunları getirdi:
- Valilere adli kolluk yetkisi verildi.
- Polise hâkim kararı olmaksızın ve yazılı emir olmadan durdurma ve arama yetkisi verildi.
- Polise 'makul şüphe' yetkisi verildi. Bu kapsamda 'koruma altına alma' ve 'uzaklaştırma' gibi muğlak ifadeler ile farklı şekilde gözaltına alabilecek
- Polisin silah kullanma yetkisi genişletildi. Polise ya da başkalarına, her türlü araç, mesken veya işyerlerine veya herhangi bir açık alana molotof vb. atanlara ya da atmaya teşebbüs edenlere silah kullanma yetkisi verildi.
- Basın açıklaması, toplantı veya gösteri yürüyüşleri veya siyasi partilerin mitingleri gibi etkinlikler öncesi havai fişek atılması veya demir bilye ve sapan gibi araçlar ile bu toplantılara katılımların olması ile bu faaliyetlerin kanuna aykırı toplantı ve gösteriler sayılmasının önü açıldı.
-Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine;
a) Havai fişek, her türlü bıçak (küçük bıçaklar dâhil) gibi kesici aletler veya taş, sopa, demir bilye ve sapan gibi aletler ile her türlü zehirler veya her türlü gaz (çakmak gazı dâhil) ve benzeri maddeler taşıyarak girenlere,
b) Kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerinin bir kısmını veya tamamını örterek (çarşaf, peçe, kaşkol kıyafetler veya gözlük vb. dahil) katılanlara,
c) Yasadışı (muğlak bir kavram) örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret, afiş, pankart, döviz vb. taşıyarak katılanlara,
d) Veya bu nitelikte sloganlar söyleyerek katılanlara üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilme getirildi.
- Telefon dinleme kararlarının hakim onayına sunulma süresi uzatıldı.
- Polisin müşteki, mağdur veya tanıkların ikamet ettikleri yerlere veya işyerlerine girerek ifade almalarının önü açıldı.
- Emniyette terfi, atama, atma, personele ceza verme kolaylaştırıldı.
Hukuksuz soruşturma ve mobbing uygulamalarına dokunulmazlık zırhı getirilmektedir (Madde 126).
- Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin atama, değerlendirme, açığa alma, denetleme hükümleri İçişleri Bakanlığı ve valilere verildi.
İNTERNETE SANSÜR
- İnternet sitelerinin içeriklerini ‘sakıncalı’ olarak tespit etme yetkisi başbakanlık ve bakanlara verildi. Başbakan ya da bakanların talebi üzerine ‘kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik, kamu düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve genel sağlığın korunması’ gibi hayli geniş bir yelpazeye yayılan gerekçelerle, internet sitelerindeki içerikler dört saat içinde kaldırılabilecek ya da erişim tamamen engellenebilecek.
- İnternete sansür TİB’e bildirildiği andan itibaren dört saat içinde yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişim engellenmeye devam edecek.
Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine getirilen ‘tedbir sansürü’ 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde karar kendiliğinden kalkacak.
Retweet ve Facebook’ta paylaşma da ceza nedeni
- Suç unsuru olarak nitelendirilecek içerikleri Twitter’da retweet yapanlar ve Facebook’ta paylaşanlara ceza verilecek.
- İnternet içeriklerinin sahiplerine ait gerekli bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek. Verilmediği takdirde ise içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, en az 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezasıyle cezalandırılacak.
- Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
- Erişimin engellenmesi kararı olmasına rağmen uygulanmazsa devlet veya kişiler zarara uğramış ise zararın niteliği ve derecesine göre TİB başkanlığının talebi üzerine içerik yayanları yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.
-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na da ek yetki verildi. Buna göre, bakanlığın elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yetki ve görevleri arasına ‘Ulusal Kamu Entegre Veri merkezlerine yönelik politika, strateji ve hedefleri belirlemek, eylem planlarını hazırlamak ve devlet hizmetlerinde kullanılan sistemlerin barındırıldığı veri merkezlerini kamu entegre veri merkezlerinde toplamak amacıyla verilerin transferi de dahil gerekli altyapıları kurma, kurdurma, işletme, işlettirme’ de eklendi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- Fidan ve Colani yeni dönemi açıkladı