T.C. Anonim Şirketi
Erdoğan, ülkeyi bir şirket gibi yönetmek istediğini söyledi. ‘Patron’ şirket merkezi olarak gördüğü Saray’ındaki çalışan sayısını 2 bin 700’e çıkardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrasındaki başkanlık hedefi için oluşturduğu Ak Saray, dudak uçuklatan yapım maliyeti, ısınma harcamaları, klozet ve kadeh fiyatlarının ardından çalışan personeliyle de rekor kırdı. Erdoğan, cumhurbaşkanlığındaki 7. ayı dolarken, kendinden önceki cumhurbaşkanları döneminde çalışan personel sayısını tam 4 katına çıkardı. Halen Saray’dan 2 bin 700 personel maaş alıyor.
Erdoğan’dan önce 11 cumhurbaşkanı görev yaptı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı koltuğuna oturduğu 28 Ağustos tarihi itibarıyla Çankaya Köşkü’nde 718 personel görev yapıyordu. Abdullah Gül döneminde önceki cumhurbaşkanlarına göre daha fazla personel alımına gidilmiş olmasına karşın Erdoğan, topu topu 718 personelle göreve başladı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, aralık ayında Meclis’teki bütçe görüşmelerinde Saray’daki personel sayasında yüzde 30 artış öngördüklerini, bununla 718 olan personel sayısını 941’e yükselteceklerini açıkladı. Genel Sekreter, personelde yüzde 100 artış yapacaklarına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını da söyledi.
Saray’a 12 yeni başkanlık
Ancak Genel Sekreter Kasırga’nın bu açıklamalarından sonra başkanlık sistemi provaları olarak yorumlanan gelişmeler yaşandı. Önce Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na Saray’da başkanlık yapacağını açıkladı. Bunun, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun çok içine sindiremediği bir karar olduğu tartışmaları arasında Erdoğan, geçen günlerde Bakanlar Kurulu’na ikinci kez başkanlık etti. Buna paralel olarak da Saray’da hem hükümetin çalışmalarını takip hem de aslında seçim sonrası başkanlık sistemine geçiş amacıyla 12 yeni başkanlık oluşturuldu. Sadece isimlerini sayarsak, bu başkanlıklar, Güvenlik Politikaları, Uluslararası İlişkiler, Strateji, Sosyal ve Kültürel İşler, Ekonomi İzleme ve Koordinasyon, Bilgi Teknolojileri, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler ve Saray’daki iç işleyişe yönelik olarak da İdari ve Mali İşler, İnsan Kaynakları, Hukuk Hizmetleri, Kanun ve Kararlar Başkanlığı olarak faaliyete başladı. Her bir başkanlığın yatırımcı olmayan bir bakanlık kadar personel çalıştırdığı belirtiliyor.
Başkanlık personeli
Saray’ın ocak ayından itibaren giriştiği bu devasa örgütlenme, personel sayısına da yansıdı. Edinilen bilgiye göre Saray’da görev yapan personel sayısı geçen günlerde 2 bin 700’e ulaştı. Saray’ın içindeki kamu bankasından maaş alanların sayısı, Saray’daki personel sayısını verdi. Buna göre Saray için özel olarak oluşturulan kamu bankasının şubesinden maaş alanların sayısı tam 2 bin 700 kişi oldu. Bunun tamamının Saray’ın kadrolu çalışanı olmayacağı, ancak Saray’ın işlerinin çokluğu nedeniyle kamudaki personelin geçici de olsa burada çalıştırılmaya başlanmış olabileceği belirtiliyor. Bir süredir kamuda rutin uygulama olan sözleşmeli ve 4-C’li personelin de Saray’da hizmet veren 2 bin 700 çalışanın içinde olduğu belirtiliyor.
550 kişiye 5 bin
Saray’da yalnızca Erdoğan’a 2 bin 700 personel hizmet verirken, 550 milletvekilinin bulunduğu TBMM’deki personel sayısı durumun çarpıcılığını daha iyi anlatıyor. Milletvekillerinin soru önergeleri üzerine TBMM yönetiminden yapılan son açıklamaya göre Meclis’te 5 bin 12 personel görev yapıyor. Bu personelin 1998’i kadrolu, 1416’sı 4-C’li, 1560’ı geçici görevlendirmeyle gelen ve 38’i de geçici görevli konumunda bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Kendisini canlı canlı dev yılana yutturdu!
- Cumhuriyet Savcısı açığa alındı!
- Erdoğan'dan RTÜK'e 'hızla tedbir' talimatı
- Ankara’da konuşulan iddianame
- ORC'den çarpıcı 'Karadeniz' anketi
- İYİ Parti'de Akşener krizi
- Real Madrid Arda Güler için son noktayı koydu!
- Bahçeli'nin çağrısıyla ilk adım
- Ali Koç, Türkiye’ye neden yatırım gelmediğini yorumladı
- 'LBGT faaliyeti içinde olan bir derneğin...'