‘Siyasi ayak’ iddianamede

Asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemede FETÖ’nün parmağı olduğuna işaret eden emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisiyle başlayan “siyasi ayak” tartışması sürerken, 15 Temmuz Genelkurmay Çatı Davası’nın iddianamesinde de benzer bir tespit yer aldı.

Yayınlanma: 07.02.2020 - 02:00
‘Siyasi ayak’ iddianamede
Abone Ol google-news

Ankara Başsavcılığı, FETÖ’nün iktidara Meclis’te yasa değişikliği yaptırdığını, “Son olarak kendisine müzahir elemanların en az bulunduğu 1988 ve daha önceki yıllarda mezun olmuş subayları Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) tasfiye etmek için üç devreyi birden toplu olarak emekli edecek ve hizmet süresini 28 yıla indirecek kanuni düzenlemeleri siyasi otoriteye yaptırabilmiştir” ifadeleriyle iddianameye geçirdi. Ancak bu tespiti yapan savcılar, daha sonra görevden alındı.  

SAVCI BİZZAT YAZDI

TBMM’de yapılan yasa değişikliği ile “FETÖ’ye destek verildiği” tartışmaları sürerken, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırlanan Genelkurmay Çatı Davası iddianamesinde çarpıcı bir değerlendirme yer aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, “FETÖ’nün 2008-2014 yılları arasında TSK’yi ele geçirdiği” belirtilirken, 430. sayfada, “Diğer yandan generallikte rütbe bekleme süresini dört yıldan üç yıla indirerek, kendisine müzahir olmayan generalleri daha kısa sürede TSK dışına çıkarmaya çalışmıştır. Son olarak kendisine müzahir elemanların en az bulunduğu 1988 ve daha önceki yıllarda mezun olmuş subayları TSK’den tasfiye etmek için üç devreyi birden toplu olarak emekli edecek ve hizmet süresini 28 yıla indirecek kanuni düzenlemeleri siyasi otoriteye yaptırabilmiştir” değerlendirmesi yapıldı. “FETÖ’cü subaylara erken general olma” yolunu açan bu yasa değişikliği teklifinin altında ise AKP’lilerin imzası vardı. 37 AKP milletvekilinin imzasının olduğu teklif, 30 Aralık 2015 tarihinde “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. 

FETÖ’CÜLERİ KİM GENERAL YAPTI?

İddianamede, “2013 yılı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrasında terfi eden generallerin neredeyse tamamının FETÖ mensubu olduğu” belirtilirken, “2013 YAŞ’ta terfi eden generallerin bir iki istisna hariç hepsi darbeye fiilen iştirak ettikleri için TSK’den ihraç edilmiş veya tutuklu durumdadır. 2011 ve 2012 yıllarında icra edilen YAŞ toplantıları neticesinde de durum aynı şekildedir. 2014 ve 2015 yıllarında albaylıktan Tuğg./Tuğa.lığa terfi ettirilen personelin yüzde 80’i ihraç edilmiştir” denilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler