Haftanın ardından neler konuştuk?

13 Ocak ve 17 Ocak tarihleri arasında neler konuştuk?

Yayınlanma: 19.01.2020 - 02:00
Haftanın ardından neler konuştuk?
Abone Ol google-news

Haftanın üzerinden en çok konuşulan olayı eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kitabı Devran’dan uyarlanan tiyaroyu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu’nun Demirtaş’ın eşi Başak Demitraş ile izlemesi oldu. Dört kadının tiyatro izlemesini, AKP’liler başta olmak üzere Cumhur İttifakı’nın erkek vekilleri eleştirdi. 

TRANSFER ATAĞI

Siyasetteki transfer atağı, futbolcuları solladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, törenle iki bağımsız birer CHP’li, İYİ Partili ve Saadet Partili olmak üzere toplam 5 belediye başkanına AKP rozeti taktı. AKP’ye 100 civarı belediye başkanının geçeceği ifade edilirken, transferler hem parti içinden hem dışından sert tepki altı. Karamollaoğlu, olayı “haysiyetsizlik’” olarak niteledi.

TWEET’E TEPKİ YAĞDI

MHP’li Düzce Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, Olimpiyatlara katılmaya hak kazanan Filenin Sultanları ile ilgili tweet’ine tepki yağdı. Şahin, tepkiler üzerine partisinden ihraç edildi.

BERAAT VE TUTUKLAMA

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen eski Korgeneral Metin İyidil önce beraat etti, ardından tahliye edildi. Hemen ertesi sabah erken saatlerde hakkında çıkarılan yakalama kararı ile yeniden gözaltına alındı ve tutuklandı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) İyidil’e beraat veren 20. Ceza Dairesi’nin başkan ve üyelerini görevden alarak il dışına atadı. 

TERFİ ŞARTI

Artık hâkim ve savcıların terfileri yapılırken, “AİHM ve Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri” de dikkate alınacak.

BÜTÇEDE ‘DEV’ AÇIK

Hükümetin sınır tanımayan harcamaları nedeniyle bütçe 2019’da 123.7 milyar lira açık verdi. 80.6 milyar lira olan ilk açık hedefini 125 milyar liraya çıkaran hükümet, Merkez’in 42 milyar liralık “ihtiyat akçesi” ile rahatladı. Aksi takdirde açık 166 milyar lira olacaktı. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi, Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 75 baz puan daha düşürerek yüzde 11.75’e çekmesi oldu.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ

Türkiye ile Rusya’nın Libya’da silahların susması çağrısının ardından, ateşkes rejiminin koşullarına ilişkin iç savaşın taraflarıyla Moskova’da yürüttükleri görüşmeler sonuçsuz kaldı. Ateşkes ve siyasi çözüm için gözler şimdi Almanya’nın öncülüğünde ve BM tarafından desteklenen Berlin Konferansı’nda. 

İran’ın Irak’taki ABD üslerini hedef aldığı 8 Ocak günü düşen Ukrayna uçağıyla ilgili sis perdesi dağıldı. Tahran, uçağın füze sanılarak vurulduğunu kabul etti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler