Kırşehir’de şarbon tehlikesi, bölge karantinaya alındı

Kırşehir’in Mucur ilçesinde görülen şarbon hastalığı nedeniyle 34 hayvan telef oldu. Şarbonlu eti yiyen üç kişi de hastanede tedaviye alındı.

Yayınlanma: 03.01.2020 - 10:47
Kırşehir’de şarbon tehlikesi, bölge karantinaya alındı
Abone Ol google-news

Kırşehir’in Mucur ilçesindeki bir hayvan çiftliğinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı görüldü. Hastalığa yakalanan 14 büyükbaş, 20 küçükbaş hayvan, telef oldu. Kırşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ali Osman Bilgin, ilçedeki şarbon tehlikesine ilişkin Cumhuriyet Anadolu’ya açıklamalarda bulundu. Bölgenin karantina altına alındığını söyleyen Bilgin, şu bilgileri verdi:

“Ekipler tarafından teşhis konulduktan sonra gerekli merciler tarafından bölge karantinaya alındı. Bölgeye hayvan giriş çıkışı yasak, hayvanların kullandığı mera ve su kaynakları dahil olmak üzere tüm yerleşim birimi ‘kordon altına’ alındı. ‘Bu bölgede şarbon hastalığı var’ yazılı tabelalar ve gerekli uyarıcı yazılar asıldı. Hastalığa maruz kalabilecek hayvanlar da kontrol altında. İlaçlama ve aşı çalışmaları devam ediyor. Şarbon hastalığından ölen hayvanlar ise en az iki metre derinliğindeki çukurlara derileri ile birlikte gömüldü. Sonrasında üzerine sönmemiş kireç dökülerek çukur kapatıldı.”

3 KİŞİ RAHATSIZLANDI

Bilgin, “Hastalık nedeniyle rahatsızlanan hayvanlardan birisini kesip, etini yiyen 3 kişide hastalık durumu söz konusu. Rahatsızlananlar hastanede tedavi altına alındı. Tedavi altına alınanların sağlık durumları iyi” dedi.

HAYVANLAR ÖLMEYE DEVAM EDİYOR

Hasta hayvanlardan birini kesip, etini yiyen Kadir Das, “Çok zor durumdayız. Hayvanların birini yiyince gelinimin parmağında yara çıktı. Sonrasında şarbon olduğunu öğrendik. Bir gün sonra oğlum da şarbon teşhisiyle hastanede tedavi altına alındı. Biz de korkuyoruz” dedi. Aile üyelerinden Erhan Das ise ahıra girdiklerinde bir hayvanlarının telef olduğunu gördüklerini söyleyerek, “Onu kazdığımız kuyuya gömdük. Ertesi gün bir hayvanımız daha rahatsızlandı, ölmeden kestik. Sonra eşim ve kardeşim rahatsızlandı. Eşimi hastaneye götürünce şarbon olduğu belirlendi. Biz de bunun üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine başvurduk. Aşılama yaptılar. Bütün önlemlerimizi aldık ama hayvanlarımız hala ölüyor” ifadelerini kullandı. KIRŞEHİR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler