AİHM kararına rağmen Osman Kavala tahliye edilmedi
AİHM kararına rağmen Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Gezi direnişine ilişkin aralarında aralarında iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 4. celsesi dün görüldü. Mahkeme heyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen Kavala’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Cezaevi Kampüsünde görülen davaya tutuklu sanık Osman Kavala, tutuksuz sanıklar, taraf avukatları, CHP ve HDP’li siyasetçiler ayrıca çok sayıda izleyici katıldı.
Duruşma başlamadan konuşan mahkeme başkanı çizim yapmanın yasak olduğu belirtti. Başkan, “Geçen duruşmada çizerler ‘Bizi çıkardılar’ dediler ama ben sadece çizim yapmalarını yasakladım” dedi.
Duruşmada ilk olarak Gezi direnişi sırasında İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğünde Ekipler Amiri olarak çalışan ve ihraç edilen Ercan Orhan Aydın tanık sıfatıyla dinlendi. Tanık Aydın, yargılanan isimlerin hiçbirini olayları provakate ettiklerini, polise taş ya da molotof attıklarını görmediğini söyledi. Mahkeme Başkanı, “eylemler sırasında gaz maskesi, gıda yardımı yapan oldu mu sanıklar arasından” diye sordu. Tanık Aydın, “Divan Oteli biliyorum. Herkesin yüzünde gaz maskesi var, maske de denmez, beyaz bir şey vardı. Limon vardı. Bildiğim bir organizasyon yoktu” dedi.
Mahkeme başkanının ardından Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu tanığa soru yöneltti. Koyuncu, “Osman Kavala’yı Gezi eylemlerinde gördünüz mü?” diye sordu. Aydın, “Osman Kavala’yı fiziken ilk defa burada görüyorum, eylemlerde görmedim. Burada sanık olarak yargılananlardan hiçbirini orada görmedim, Can Atalay’ı avukat kimliği ile eylemlerde gördüm. Eylemlerde gördüm, taş atarken değil, molotof atarken değil” yanıtını verdi.
Aydın’ın ardından Gezi eylemleri sırasında İstanbul Güvenlik Şubede Müdürlüğünde görev yapan Hasan Gül tanık olarak dinlendi. Mahkeme başkanı tanığa sanıklar arasında şiddet eylemlerinde yer alan kişilerin olup olmadığını sordu. Gül, “Bizim bunları bilmemiz mümkün değil, biz sadece gözle görülür olan kısmı ile ilgileniriz. Eylemlerde müzakere görevi de bizimdir” dedi. Mahkeme başkanı, sanıkları müzakereler de görüp görmediğini sordu. Gül, “Ben sanıkları sadece iddianame bağlamında biliyorum. Yani fotoğrafları görürsem bir şey söyleyebilirim” dedi. Mahkeme Başkanı bu kez Osman Kavala’yı eylemlerde görüp görmediğini sordu. Gül, “Osman Kavala ismini toplumsal olaylardan kamuoyundan bilirim. Gezi olayları ile ilgili nerede, hangi kitlesel kalabalık ortamda olduğunu görmedim, şiddet olaylarında hiç görmedim, eylemlerde gördüm mü onu da hatırlamıyorum” dedi. Gül, Can Atalay’a ilişkin soruya ise, “Can Atalay’ı müzakere süreçlerinden biliyorum. Özellikle en kalabalık cenaze olan Berkin Elvan cenazesinde kendisi görevliydi, sorun çıkmaması için elinden geleni yaptı, bunu söylemem gerekir” diye konuştu.
‘HUKUKSUZ UYGULAMAYA SON VERİN’
Tanık beyanlarına ilişkin konuşan Osman Kavala ise, “Tanıklar benim herhangi bir şiddet eylemi katıldığıma dair ya da yönlendirdiğime dair bir bilgi vermediler. Benim Gezi eylemlerinde yönlendirici oluğuma dair de bir bilgi vermediler. Başka söyleyeceğim bir şey yok” dedi. Tahliyeye ilişkin talepte de bulunan Kavala özetle şunları söyledi: Önceki celselerde Gezi olaylarını planladığım ve organize ettiğim iddialarımın dayanaksız olduğunu ifade ettim. MASAK raporları bir kaynak aktarmadığımızı gösterdi. Manipülasyonlar yaparak adaleti yanıltma gayreti bu iddianamede görülmektedir. İddianamede anlatılan edimlerin suç unsuru taşımadığı ve benimle somut bir ilişki olmamasına rağmen benimle ilgili şüphelilerinin ağır basması özgürlüğümün değerinin verilmediğinin göstergesi. Ama özgürlüğümün değeri evrensel normalara dayanıyor. AİHM kararı da bunu gösteriyor. Bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son verilmesini istiyorum.
Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, AİHM’nin Kavala hakkında verdiği kararı mahkemeye sunarak Kavala’nın derhal tahliyesini istedi.
KARAR PROTESTO EDİLDİ
Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, aralarında Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne neden olan Mevlüt Saldoğan'ın aralarında bulunduğu polislerin ve Hazine Bakanlığı’nın davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Mahkeme heyeti adli kontrol taleplerinin kaldırılması yönündeki talepleri ise reddetti. Adalet Bakanlığına AİHM kararının kesinleşmesine ilişkin yazılan yazının cevabının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Heyetin kararı duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından alkışlarla protesto edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...