‘Uzlaştırma dayatması’ Adalet Bakanlığı’ndan gitmiş

Eskişehir’de, eski eşi tarafından sokak ortasında satırla katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez suç duyurusunda bulunmasına karşın saldırgan ile “uzlaşmaya” zorlanmasının altından Adalet Bakanlığı’nın talimatı çıktı.

Yayınlanma: 03.12.2019 - 02:00
‘Uzlaştırma dayatması’ Adalet Bakanlığı’ndan gitmiş
Abone Ol google-news

Eskişehir’de başka bir kadına şiddet dosyasında “uzlaştırmacı” olarak görevlendirilen avukat, konunun “uzlaştırmaya zorlanmasının İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu” belirterek dosyayı iade etti. Savcılık, bunun üzerine Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği mütalaada, kadına karşı işlenen hakaret, tehdit, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçlarında “uzlaştırma” hükümlerinin uygulanabileceği ifade edildi. Yazıda; “uzlaştırma kurumunun amacının tarafları barıştırmak ve barışa hizmet etmek olduğu ve mağdurun mahkemeye gitme gerekliliğini ortadan kaldırabileceği” savunuldu. Ceza Muhakemesi Yasası’nda, eşe karşı işlenen kasten yaralama suçunun “uzlaştırma” kapsamında olmadığı ve “uzlaştırma” hükümlerinin uygulanamayacağı ifade edilen yazıda, bu durumun istisnaları ise şöyle açıklandı: “Eşe karşı kasten yaralama suçlarında yaralamanın niteliği ne olursa olsun uzlaştırma yoluna gidilmemektedir.”

GÖREV MECLİS’İN

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de “Ayşe Tuba Arslan, pek çok kez şiddet gördüğü saldırgan ile uzlaşmaya zorlanıyor. Bu tutumun arkasında Adalet Bakanlığı’nın bu talimatının olduğu açık” dedi. Kadına karşı şiddet olaylarında uzlaştırmanın yasaklanmasına ilişkin görevin Meclis’e düştüğünü belirten Çakırözer, “Her türlü şiddette kadının saldırgan ile uzlaşmaya zorlanmasının önü kapatılmalıdır” dedi.

DİLEKÇE ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan, katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazdığı bir dilekçe çantasındaki evrakların arasında bulundu. Aslan’ın dilekçesinde, “Fiziki şiddet ve tecavüz ediyordu zorla, dayanamadım artık evimden çıkmak zorunda kaldım. Benim can güvenliğim hiç yok. Kezzap atmak ve öldürmekle tehdit ediyor. Dayanacak gücüm kalmadı. Cumhuriyet başsavcılığından rica ediyorum, bir kadın olarak ben öldükten sonra mı bana yardımcı olacaksınız? Tek başıma ayaklarımın üzerinde durmaya çalışıyorum” ifadelerine yer verdiği görüldü. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler