S-400’e formül bulunacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Milli Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe teklifi görüşüldü. Bakanlığın bütçesi, 2019’a göre yaklaşık yüzde 16 artışla 53.8 milyar TL oldu. Komisyonda sunum yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile gerilime neden olan füze sistemi için mutlaka çözüm yaratılacağını söyledi.

Yayınlanma: 22.11.2019 - 02:00
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Milli Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe teklifi görüşüldü. Bakanlığın bütçesi, 2019’a göre yaklaşık yüzde 16 artışla 53.8 milyar TL oldu. Komisyonda sunum yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Barış Pınarı Harekâtı’nda 145 kilometre genişliğinde 32 kilometre derinliğindeki alanda kontrolün sağlandığını belirterek “I·c¸eride bazı kalıntılar, gizli saklı, uyuyan hu¨creler olmakla beraber genel anlamda o bo¨lge temizlenmis¸ durumda, ancak harekât alanının dogˆusundan ve batısından su¨rekli tacizler devam etmekte. Yaptıgˆımız mutabakatlar c¸erc¸evesinde Amerikalıların ve Rusların gerekli tedbirleri alması konusunda kendilerine tekrar tekrar ifade ediyoruz” dedi.

Akar, Barış Pınarı Harekâtı’nda 1168 teröristin etkisiz duruma getirildiğini, Rusya ile Soçi’de sağlanan mutabakatın ardından 34 bin YPG’linin çekildiğini kaydetti. Akar, TSK’deki FETÖ soruşturmalarıyla ilgili de “150’si general olmak üzere toplam 17 bin 866 personel ihraç edildi” bilgisini verdi.

70 BİN SURİYELİ DÖNDÜ

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akar, geri dönen Suriyelilerle ilgili “Şu ana kadar Afrin, Cerablus ve El Bab’a en az 400 bin kişi dönüş yaptı” dedi. Akar, “Bu sayının tamamı Türkiye’den mi?” sorusu üzerine “Türkiye’den 70 bin civarında gidiş var” dedi. 

Akar, Tank Palet Fabrikası’nın Katar-Ethem Sancak ortaklığına verilmesine ilişkin “Altay tankı yapım ihalesini BMC kazandı. Tank yapmaya en müsait fabrika Tank Palet Fabrikası. Amaç, Altay tankının en hızlı TSK’ye kazandırılması. Kamu olarak bunu yapmaya kalkarsak zaman kaybederiz” dedi.

‘BİR FORMÜLÜNÜ BULACAĞIZ’

Akar, Rusya’dan alınan S-400’ün planlanan şekilde çalıştırılacağını belirtirken “ABD ile kurulan ortak komisyondan F-35’lerle S-400’ler bir arada çalışamaz sonucu çıkarsa tercihiniz ne olacak” sorusuna “Bunun bir formülünü bulacağız. Kafamızda formüller var. S-400 şurada çalışacak, Patriot burada çalışacak gibi bir çözümü mutlaka bulunacak” yanıtını verdi.

‘SMO MAAŞLARINI MSB VERMİYOR’

Akar, ismini Suriye Milli Ordusu olarak değiştiren ÖSO kuvvetleriyle ilgili soruya “Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden bu arkadaşlarımıza, kardeşlerimize herhangi bir ödeme yapılmamaktadır” yanıtını verdi. Akar, yeni askerlik sisteminden dolayı bir zafiyet yaşanmadığını, 725 bin kişinin bedelliye başvurduğunu, 688 milyon TL gelir elde edildiğini belirtti. 

CHP’DEN ‘TANK  PALET’ PROTESTOSU

CHP milletvekilleri, Milli Savunma Bakanlı-ğı’nın bütçesinin görüşüleceği toplantı öncesi Sakarya’da bulunan Tank Palet Fabrikası’nın Katar-Ethem Sancak ortaklığındaki BMC’ye verilmesini protesto etti. “Milli Savunma, Katar-Ethem Sancak’ın arka bahçesi mi?” ve “Tank Palet Fabrikası ihale sözleşmesi neden gizli?” yazılı pankartlar açan CHP’li vekillere AKP’liler tepki gösterince tartışma yaşandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler