Genetik çöplük uyarısı

Irk uyumu şartı kaldırılarak tohumlamaya izin verilmesi hayvancılığı tehlikeye atacak.

Yayınlanma: 11.11.2019 - 23:59
Genetik çöplük uyarısı
Abone Ol google-news

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 3 Kasım’da yayımladığı bir yazıyla, yüksek verimli kültür sığır ırklarının tohumlanmasında ırk uyumu şartını kaldırdığını duyurdu. Buna göre, 5 yaşına (1800 gün) kadar yalnızca kendi ırkı ile tohumlama yapılan “Siyah Alaca, Simental, Montofon ve Jersey” ırkı sığırlarda artık yaş ve ırk uyumuna bakılmaksızın suni tohumlama yapılabilecek. 

SAF IRK YİTİRİLİR

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan,  Türkiye’nin sığır varlığı açısından bir “genetik çöplüğü”ne dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Prof. Arslan, yüksek verimli kültür sığır ırklarının, hayvancılığı gelişmiş ülkelerde 18. yüzyıldan itibaren sistemli bilimsel ıslah çalışmalarıyla geliştirildiğini anımsattı. Türkiye’de ise Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bu yönde çalışmalar yapıldığını belirten Arslan, TÜİK’in 2018 verilerine göre 15.9 milyon olan sığır varlığımızın yüzde 49.4’ünün kültür ırklarından; yüzde 41.3’ünün kültür ırkı-yerli ırk melezlerinden ve yüzde 9.3’ün yerli ırklardan oluştuğunu söyledi. 

TÜİK rakamlarına göre, elde edilmiş saf kültür ırkı varlığımız sığır popülasyonunun neredeyse yarısını oluşturuyor. Bakanlığın aldığı kararın, bu varlığın tamamen melezlenerek saf ırk olma özelliğini kaybetmesi sonucunu beraberinde getireceğini söyleyen Prof. Arslan, özetle şöyle devam etti:

TÜRKİYE’YE UYUMLU

“Günümüzde hayvancılığı gelişmiş ülkelerde sığır ıslah çalışmaları saf kültür ırklarının verimlerinin artırılması yönünde devam etmektedir. Bu uygulama neden yapıldı, üreticilere ve kamuoyuna açıklansın. Amaç et açığını kapatmak veya başka bir neden olsa bile uygulamaların kontrollü ve zamana yayılarak yapılması düşünülmelidir. Doğru olan yöntem, saf kültür sığır ırkları üzerinden kendi ülkemizin üstün verimli ve Türkiye koşullarına iyi adaptasyon gösteren boğalarını belirlemesi, bu boğaların spermalarının yaygın olarak kullanılmasının sağlanmasıyla sığır popülasyonunda verimlerin artırılmasıdır. Doğru hayvancılık politikalarıyla Türkiye’nin hayvansal üretim öz kaynakları etkin olarak kullanıldığında, Türkiye bırakın yurt dışından hayvan ve hayvansal ürün ithal etmeyi, yurtdışına hayvan ve hayvansal ürün ihraç etmeye başlayabilecek potansiyele ve güce sahiptir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler