Korumalara ‘koruma’
Savcı, Sürenoğlu’nu darp eden korumaların isimlerini ne Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi’nden, ne de Emniyet’ten isteyebildi. 45 günlük yasal süreye karşın valilik ön incelemeyi tamamlamadı. Emniyet, olaya ilişkin kamera görüntülerini de yollamadı.
Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun Demirören-Kalyoncu ailelerinin düğününün yapıldığı Çırağan Sarayı önünde yolun trafiğe kesilmesine tepki gösterdiği için Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından gözaltına alınması, 1.5 saat araç içinde darp edilmesi ve zorla tutanak imzalatılmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 3 aydır bir arpa boyu yol alınamadığı ortaya çıktı.
Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Fazıl Arslanalp, dosyaya göre şüpheli korumaların isimlerini Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi ve İstanbul Emniyeti’nden istediğine ilişkin herhangi bir yazışma yapmadı. Savcılık, sicilleri belli olan 3 polisi ifadeye çağırma gereği dahi duymadı. Savcılık sadece soruşturmaya ilişkin bir yazıyı Emniyet üzerinden “gereği” için Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı’na göndermekle yetindi. Savcılık, 24 Nisan’da İstanbul Valiliği’ne gönderdiği yazıda ön inceleme izni istenenler bölümünün karşısına “ilgili polis memurları”, suçu ise “görevi kötüye kullanma” olarak yazdı. Korumalar hakkında soruşturma izni istendiğine ilişkin ise yine herhangi bir belge yer almadı. Yasaya göre soruşturma iznini Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı veriyor. Savcılığın bunun için Cumhurbaşkanlığı’na da yazı göndermesi gerekiyor.
Valilik süreye uymadı
Savcılık, aynı kanunun 7. maddesine göre valiliğe ön incelemenin tamamlanması için en fazla 45 günleri olduğunu anımsattı. Ancak savcılığa herhangi bir yanıt gönderilmedi. Savcılık, 13 Mayıs’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak kamera kayıtlarının bir örneğini istedi. Ancak Emniyet, bu zamana kadar herhangi bir görüntüyü savcılığa göndermedi. Bu durum görüntülerin silinmiş olabileceği şüphesini doğurdu.
Soruşturma kayıtlarında Sürenoğlu’nu döven korumalar, “meçhul sanık” olarak yer aldı. Suçlama olarak ise “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması ve kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfus kötüye kullanılmak suretiyle kasten yaralama” eylemleri sayıldı. Ancak valilikten soruşturma izni istenirken sadece görevi kötüye kullanma yazılması soru işaretlerine neden oldu.
BAROLAR MÜDAHİL OLDU
Sürenoğlu’nun darp edilmesine ilişkin soruşturmaya başta Türkiye Barolar Birliği (TBB) olmak üzere birçok baro da müdahil olmuştu. O dönem açıklama yapan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, korumaları, “polis olmayı becerememiş çapulcu, kabadayı, çete üyesi” olarak nitelendirirken, “Şakağıma tabanca dayasanız bu işin peşini bırakmam” demişti.
İDARİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR
İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü idari soruşturma kapsamında Sürenoğlu’nu mağdur sıfatıyla dinleyen başmüfettişin, “Dosya halen faili meçhul, isim bulmam gerek” dediği belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu cephesinden açıklama!
- CHP Milletvekili İnan Akgün Alp'e kesin ihraç istemi!
- Yurt dışına çıkış harcına yüzde 42 zam!
- Japon deprem uzmanından kritik uyarı!
- 'Hava sahamızı ihlal eden bir cisim tespit edildi...'
- DEM Parti'ye 'İmralı' izni, tarih verildi!
- Özel'den şirketlere 'boykot' uyarısı
- Yolcu otobüsü şarampole devrildi
- Suriye'deki son durum ne?
- Oytun Erbaş'tan asgari ücret özrü