Molotofa karşı, 'kurşunla vur' emri geliyor
Erdoğan’ın sokaktaki eylemleri eleştirerek önümüzdeki hafta yapılacağını ifade ettiği düzenlemelerde sert önlemler var.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kobani protestolarında yaşanan olaylara tepki gösterirken ifade ettiği “14’ünden sonra gerekli bütün tedbirler alınacaktır. Azami ölçüde yasalarda gerekli değişiklikler yapılacaktır” sözlerinin ardından çalışmalarla ilgili ilk ayrıntılar çıkmaya başladı. Bu çerçevede Türk Ceza Yasası’nın “Mala zarar vermenin nitelikli halleri” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” başlıklı maddeleri yeniden düzenlenecek. Daha önce gündeme gelen ancak uykuya bırakılan molotofun silah sayılmasına yönelik düzenleme yeniden ele alınacak ve kullananlara 8 ile 12 yıl arasında ceza verilmesi gündeme gelecek. Ayrıca polisin silah kullanımının sınırları genişletilerek polis, molotof kullanan göstericiye doğrudan ateş edebilecek. Erdoğan ile Davutoğlu’nun perşembe günü yaptıkları son görüşmede temel çerçevesi çizilen çalışma yarın Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon’da önceki gün katıldığı açılış törenlerinde Kobani eylemlerini eleştirmişti. Eylemleri Gezi eylemlerine benzeten Erdoğan, “Bütün bunlara karşı polisimiz ne yapacak? Hala kalkan mı tutacak? Gereği neyse askerimiz de polisimiz de onu yapacaktır” demiş ve yeni bir düzenleme yapılacağını açıklamıştı. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından gözler yeni pakete çevrildi. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, Erdoğan’ın sözünü ettiği çalışma İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Ancak bakanlığın çalışmasında daha önce yapılan ve halen Meclis’te bekletilen bazı çalışmalardan da yararlanılıyor.
Molotofa ağır ceza
Örneğin molotof kokteylinin silah olarak tanımlanmasını ve kullananlara 12 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenleme bunlardan biri. TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde oluşturulan Silah Tasarısı Alt Komisyonu, son Gezi eylemlerinin ardından molotof kokteylleriyle ilgili bir düzenleme yapmıştı. Bu çerçevede, daha önce Yargıtay içtihatları doğrultusunda silah sayılan molotof kokteylinin yasada da silah olarak gösterilmesi benimsenmişti. Bu çerçevede molotofun bireysel kullanımına 8, örgütlü kullanımına 12 yıla kadar hapis öngörülmüştü. Bakanlık bünyesinde yapılan yeni çalışmayla bu düzenleme tekrar gündeme getirilecek. Aynı şekilde havai fişeklerin saldırı amacıyla kullanılmasına da 3 yıla kadar hapis cezası getirilecek.
Molotofa karşı silah yetkisi
Mevcut yasalarda güvenlik güçlerinin, eylemlerde “orantılı güç” kullanması öngörülüyor. Yapılacak değişiklikle, polisin yetkilerinin artırılması ve güç kullanımındaki sınırlamaların değiştirilmesi planlanıyor. Polis Vazife ve Salahiyat Yasası’nda polisin doğrudan silah kullanma yetkisi, yalnızca karşı tarafın silahlı saldırısı durumunda bulunuyor. Molotofun ateşli silah olarak değerlendirilmesi durumunda polis, molotof kullanan göstericiye doğrudan ateş edebilecek.
Polisin yetkileri artacak
Düzenlemeyle, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezaları da artırılacak. Türk Ceza Yasası’nın “Mala zarar vermenin nitelikli halleri” başlıklı 152’nci maddesiyle, “Görevi yaptırmamak için direnme” başlıklı 265’inci maddesi yeniden düzenlenecek. Bu maddelerde öngörülen cezalar artırılacak. Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla “cebir veya tehdit” kullananlara verilen hapis cezasının da arttırılması düşünülüyor. Erdoğan’ın, “Polisimiz sadece kalkan mı tutacak” sözleriyle bu düzenlemeleri işaret ettiği belirtiliyor.
Eylemcilere tutuklu yargılama
Yeni düzenlemeyle toplumsal olaylar ve eylemler sırasında, kimliği gizlemek için yüzün örtülmesi halinde de daha fazla ceza verilmesi planlanıyor. Pakete, ceza sınırı 2 yılın altında olan suçlarda tutuklama yapılamaması nedeniyle, suçun tekerrürü halinde tutuklamaya olanak sağlayacak hüküm konulacak. Böylece eylemlere katılanların tutuklu yargılanmalarının önü açılacak.
‘Katalog suçlar genişleyecek’
Hükümet tutuklama ile ilgili düzenleme için, Gezi eylemlerinin ardından bu süreyi 1 yıla indirmeyi planlamış, ancak tepkiler üzerine vazgeçmişti. Düzenleme, sürenin 1 yıl ile sınırlandırılması ya da tamamen kaldırılması biçiminde olacak. Bir başka formüle göre ise, tutuklama ile ilgili süre sınırı aşağı çekilmeden Ceza Muhakemeleri Yasası’nın tutuklama için sayılan katalog suçlarının kapsamı genişletilecek.
İlk çalışma yarın ele alınacak
Yine edinilen bilgilere göre, ilk işaretini Erdoğan’ın önceki gün verdiği paketle ilgili çalışmalar aslında günler öncesinde başladı. Son Bakanlar Kurulu toplantısında bu konu gündeme geldi ve başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkların konuyla ilgili bir çalışma yapmaları benimsendi. Ortaya çıkan ilk görüşler Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinde masaya yatırıldı.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında geçtiğimiz perşembe günü yapılan görüşmede konu bir kez daha ele alındı. Tüm bu sürecin ardından ortaya çıkan taslak çalışma pazartesi günü toplanacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak. Kabul edilirse TBMM genel kurul gündeminde bulunan ve avukatların soruşturma kapsamındaki dosyalara erişimini kısıtlayan Ceza Muhakemesi Yasası’nda değişiklik öngören yasa önerisine eklenecek.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- Mide küçültme ameliyatına girdi, doktorlar şoke oldu