Kodlu dinlemeye soruşturma
HSYK, Mehmet Altan’ın MİT tarafından kod isimle dinlenilmesine ilişkin kararı veren üç isim için soruşturma izni verdi.
HSYK 3. Dairesi, MİT’in talebi üzerine gazeteci-yazar Mehmet Altan’ın “Pastör” kod adıyla telefonlarının dinlenilmesine karar veren üç yargıç hakkında soruşturma izni verdi. MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın talebi üzerine gazeteci- yazar Mehmet Altan’ın telefonlarının “Pastör” ve “Quaramaddin Fatimi” kod adıyla dinlenilmesine karar verilmişti.
2008-2009 yıllarını kapsayan kararı veren İstanbul’daki dönemin özel yetkili mahkemeleri, dinlemeye, “terör ve uluslararası terör örgütlerinin faaliyetlerini” ve “ülkemiz aleyhine yürütülen casusluk faaliyetlerinin önlenmesini” gerekçe göstermişti. Benzer şekilde gazeteciler Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Markar Esayan, Amberin Zaman ve Mehmet Baransu’nun telefonları da kod isimlerle dinlenmişti. Olayın açığa çıkmasının ardından Mehmet Altan’ın avukatı Ergin Cinmen, kararı veren üç hâkim hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulundu.
HSYK 3. Dairesi ilk olarak oyçokluğuyla üç yargıç hakkında inceleme başlatılması talebinireddetmişti. İtiraz üzerine dosya HSYK Genel Kurulu’na gitmişti. HSYK Genel Kurulu da 3. Daire’nin kararını kaldırmıştı. Bunun üzerine başlatılan inceleme kapsamında görevlendirilen müfettişler, Mehmet Altan’ın yasadışı dinlenilmesineilişkin incelemesini tamamladı.
Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre müfettişler, İstanbul Hâkimi Oktay Açar, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Metin Özçelik ve İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yakup Hakan Günay hakkında soruşturma izni istedi.
HSYK 3. Dairesi, salı günü yaptığı toplantıda üç yargıç hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Karara, 7 üyeden Resul Yıldırım, Ahmet Kaya ve Bülent Çiçekli muhalefet etti. Soruşturma izni kararının ardından müfettişler, İstanbul’a giderek üç yargıcın ifadesini alacak.
MİT'çilere sorgunun da önü açıldı
Öte yandan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Altan ve diğer gazetecilerin kod isimle dinlenilmesi için mahkemeden karar aldıran MİT görevlileri hakkında soruşturma izni vermemişti. Ankara 12. İdare Mahkemesi, itiraz üzerine bu kararı kaldırmış, Başbakanlık ise Danıştay’a başvurmuştu. Alınan bilgiye göre Danıştay, yeni aldığı kararla Başbakanlık’ın itirazını reddetti ve MİT görevlileri hakkında soruşturma yapılması kararını onayladı.
En Çok Okunan Haberler
- Son seçim anketinde çarpıcı sonuç!
- Erdoğan'dan flaş 'ortak alfabe' açıklaması
- ABD’de başkanlık seçiminde kim önde?
- Ünlü e-ticaret sitesi kapandı: Binlerce mağdur var
- İsrail Savunma Bakanı görevden alındı!
- Meksika'dan binlerce göçmen yola çıktı
- Pervin Buldan'dan Burcu Köksal'a cevap!
- Donald Trump'tan zafer konuşması!
- AKP’li vekilden açıklama: MHP'li Adan ek süre vermedi!
- İki eşi de aynı şekilde ölü bulundu