Kişiye özel kararnamenin kimin için çıktığı belli oldu: Geçen ay profesör, bu ay rektör oldu
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Rektörlük için üç yıl profesörlük yapmış olmak” şartının kaldırılmasının ardından ilk rektör ataması gerçekleşti. Ankara Hacı Bayram Üniversitesi'ne, henüz bir ay önce profesör olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eski Müsteşarı Yusuf Tekin atandı.
Daha önce rektör olarak atanmak için profesör olma şartı kaldırılmış, düzenlemeden önce bir yıl profesörlük yapan Berat Albayrak'ın arkadaşı Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü'ne getirilmişti. Ardından o kararname iptal edilmişti. Dün yayımlanan kararname ile bu kez rektör olmak için 3 yıl profesör olma şartı kaldırıldı. Aynı gün ise eski MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı.
<haber-dikey:1081314,1083353,1034161>
1 AY ÖNCE POFESÖR OLDU
Üniversite rektörlerinin profesörlük unvanı alan kişiler arasından görev süresi şartı aranmaksızın atanabilmesine olanak sağlayan değişiklik çerçevesinde MEB eski müsteşarı Yusuf Tekin Hacı Bayram Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı. Daha önce 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de düzenlemeye gidilerek kaldırılan ancak tepkiler üzerine geri getirilen, “Rektörler, en az üç yıl profesörlük yapan kişiler arasından atanır” maddesi 13 Eylül’de yeniden kaldırıldı. Değişiklikten iki gün sonra, geçen ay profesör olan Yusuf Tekin, Rektör olarak görevlendirildi.
TEPKİ ÇEKTİ
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, rektörlük için 3 yıl profesörlük şartının kaldırılmasının ardından ilk rektör ataması gerçekleştirildi. Üniversite rektörlerinin profesör olan kişiler arasından herhangi bir süreye bakılmadan seçilmesine yönelik kararın ardından ilk atama Hacı Bayram Üniversitesi'ne yapıldı.
Hacı Bayram Üniversitesi'ne profesörlük sürecinde 3 seneyi doldurmamış olan MEB eski müsteşarı Yusuf Tekin atandı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Tekin'in geçtiğimiz ay profesör olduğunu açıklayarak, “Rektörlükte üç yıl profesör olarak çalışma şartı 2 gün önce kaldırıldı. Geçen ay profesör olan MEB eski müsteşarı Yusuf Tekin Hacı Bayram Üniversitesi’ ne rektör olarak atandı. Kişiye özel yasalar ve yönetmeliklerle yönetilen bir ülke” dedi.
Hacı Bayram Üniversitesi, Gazi Üniversitesi’nden ayrılan dokuz fakülteyle kurulmuştu. 20 yeni üniversitenin kurulmasını öngören kanunun yayınlandığı 18 Mayıs tarihinden beri Hacı bayram Üniversitesi’nin rektörlüğünü aynı zamanda Gazi Üniversitesi’nin Rektörü olan Prof. Dr. İbrahim Uslan sürdürüyordu.
KARARNAME BİR GÜN ÖNCE ÇIKMIŞTI
Dün Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre, rektörlük için 3 yıl profesörlük şartı kaldırıldı. Öğretim elemanı kadrolarına atamalarınsa YÖK tarafından çıkarılacak norm kadro yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre üniversitelerce yapılmasına karar verildi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne de rektör görevlendirmeleriyle ilgili bir hüküm eklendi. Bu kapsamda, kadro, pozisyon ve görevlerin boşalması halinde YÖK Başkanı tarafından rektör görevlendirmesi yapılabilecek. Bu görevlendirmeler, aynı gün Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.
Öte yandan rektörlerin, en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından atanacağını belirleyen ilgili hükümden ‘en az üç yıl' ibaresi çıkarıldı. Buna göre, rektörler profesörler arasından atanacak. TÜBİTAK Yönetim Kurulu üyeliklerine yapılacak atamalarda kamuda en az 5 yıllık hizmeti bulunma koşulu aranmayacak.
YUSUF TEKİN KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Yusuf Tekin, 1994 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştı. Siyaset ve sosyal bilimler alanında 1997’de yüksek lisans ve 2002’de doktorasını tamamladı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. Aynı fakültede 2007’ye kadar yardımcı doçent olarak, 2007-2010 yılları arasında ise doçent olarak çalıştı. Bu süre içinde bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, dekan vekilliği, üniversite senato üyeliği, fakülte ve enstitü yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2010’da Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdür yardımcılığı görevine atandı. 2011’de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bakan yardımcısı olarak atandı. Ardından 28 Mayıs 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- Özlem Gürses'e ev hapsi!