Büyükada davası sanığı Taner Kılıç'ın tahliyesine karar verildi
Büyükada davası kapsamında 431 gündür tutuklu bulunan Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç, aylık tutukluluk incelemesiyle tahliye edildi. Kılıç, 31 Ocak 2018'de serbest bırakılmış, savcının itirazı sonucu yeniden tutuklanmıştı.
Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç, 6 Haziran 2017'de İzmir'de FETÖ üyeliği suçlamasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. Kılıç'ın tutuklanmasının ardından aralarında Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu 11 hak savunucusu, Temmuz 2017'de Büyükada'da yaptıkları stresle mücadele ve veri güvenliği toplantısının basılmasıyla gözaltına alınıp tutuklandı.
Kılıç hakkındaki dosya ilk duruşması 25 Ekim 2017'de İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Büyükada davası ile birleştirildi. Kılıç'a yöneltilen suçlamalar arasında ByLock kullanıcısı olduğu iddiası yer alıyordu. Bu iddia ile ilgili adli bilişim uzmanı Koray Peksayar 13 Temmuz 2017 tarihli raporunda Kılıç'ın telefonuna ByLock kurulduğuna veya kurulup kaldırıldığına ilişkin bir ize rastlanmadığını belirtti. Peksayar, davanın 22 Kasım 2017'deki duruşmasında da tanık olarak dinlendi ve Kılıç’ın telefonuna hiçbir şekilde ByLock yüklenmediğini ifade etti.
"ByLock yoktur"
21 Haziran 2018'deki son duruşmadan günler önce Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, mahkemeye Kılıç ile ilgili ByLock suçlamasına ilişkin raporu gönderdi. Raporda Kılıç’ın ByLock kullandığına dair herhangi bir bilgi yer almadı. Ancak mahkeme bu raporu eksik bularak ‘ByLock yoktur’ yazan ek rapor istedi. Ek raporda “ByLock yok ve telefona yüklenmiş veya silinmiş de değil” denildi. Kılıç, bu rapora karşın yine serbest bırakılmadı çünkü mahkeme bu defa da emniyete Kılıç’ın telefonunun fabrika ayarlarına döndürülüp döndürülmediğini sordu. Oysa adli bilişim uzmanı Koray Peksayar, duruşmadaki tanıklığında telefonun fabrika ayarlarına döndürülmediğini söylemişti.
Cezaevinden çıkmadan tutuklanmıştı
Kılıç, 31 Ocak 2018'de görülen duruşmada tahliye edilmişti. Duruşma savcısı Caner Babaloğlu da Kılıç'ın ByLock kullanıcısı olduğunu iddia ederek karara itiraz edince Kılıç, tutulduğu Şakran Cezaevi'nden çıkamadan yeniden tutuklanmıştı. Kılıç, duruşmalarda 8 kişilik koğuşta 24 kişi kaldıklarını söylemişti.
Taner Kılıç'a 15 yıl hapis isteniyordu
Büyükada'da yapılan toplantıya ilişkin hazırlanan iddianamede, Ali Ghravi, Günal Kurşun, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, İlknur Üstün, Muhammet Şeyhmus Özbekli, Nalan Erkem, Nejat Taştan, Özlem Dalkıran, Peter Frank Steudtner, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi yöneticilerinden Taner Kılıç ile Veli Acu, "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, Taner Kılıç hakkında, "silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer şüpheliler hakkında ise "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapis cezası isteniyor. Kılıç ile ilgili, Büyükada'daki toplantıyı organize ettiği ancak FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı gerekçesiyle İzmir'de gözaltına alınınca toplantıya katılamadığı ifade ediliyordu.
<haber-dikey:1056340,916919,931803,853465,871527,840465>
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- TÜPRAŞ'ta patlama: 12 kişi yaralandı
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- 'Erdoğan ömür boyu Cumhurbaşkanı olacak diye...'
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Son seçim anketinde çarpıcı sonuç!