Trajik sadakat

ABD’indeki MeToo skandalından bir yıl önce patlak veren, yıldız haberci Gretchen Carlson’ın Fox Haber’in CEO’su Roger Ailes’ı cinsel tacizle suçlamasını anlatan The Bombshell (Skandal/ 2019) bugün gösterime girdi. Fox Haber’i dava eden hiç kimse kazanamaz iddiasını ters yüz eden filmde Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow oynuyorlar.

Yayınlanma: 20.12.2019 - 10:48
Abone Ol google-news

ABD’inde yapımcı Harvey Weinstein’ın çok sayıda kadını taciz ettiği 2017’den bir yıl önce Fox Haber’in CEO’su Roger Ailes’ı cinsel tacizle suçlayan kanalın yıldızı Gretchen Carlson davası televizyon ve medya sektöründe bomba etkisi yarattı. Muhafazakar medya patronu Rupert Murdoch’a ait Fox Haber’i 7 Ekim 1996’da kuran, 20 yıl CEO’luğunu yapan Roger Ailes, 22 Temmuz 2016’da istifa etmek zorunda kaldı. Davayı kazanan Gretchen Carlson’a Fox 20 milyon dolar verdi, ayrıca kendisinden özür diledi. Skandal, bazı diyaloglar ve karakterler değiştirilerek gerçek olaylardan uyarlanmıştır.

Austin Powers, Meet The Parents gibi komediler çekmesine karşın, Recount, Game Change, Trumbo gibi politik dramlar da yapan Jay Roach Fox Haber’i sürekli izleyenlerin Skandal filmini seyretmelerini umuyor. “Ben Hollywood’lu bir liberalim. Tutucu bir ailede büyüdüm. Çağımıza ait kişisel, psikolojik dramlara hep ilgi duydum. Taraflı bir film yapmadım, gerçekleri yansıttım. Sadece kadınların değil erkeklerin de ilgisini çekecek. Sosyal adaleti betimleyen olgular içeriyor. Kadınların işyerinde güvende, her yerde güvende olmaları gerekir. Kadınlar işlerini yapmaya çalışırken onların en büyük düşmanları biz erkekler oluveriyoruz. Bu sadece Fox’un, CNBC’nin ya da Hollywood’un sorunu değil, herkesin sorunu” diyen Jay Roach, Skandal’ı etkileyici, yetkin, sürükleyici bir anlatımla betimliyor. Herkesin işini kaybetmekten korktuğu, sindirildiği, önyargılar, şüphelerle başlayan olayı tacize uğrayan bir kadının gözünden yansıtıp toplumu yeniden düşünmeye, objektif olmaya davet ediyor.

2016’da başkanlık münazasında Fox Haber’in yıldız habercisi Megyn Kelly (Charlize Theron) başkan adayı Donald Trump’la tartışır. Bir yıl süren tartışmada Trump Megyn’i hafif meşreplikle, regl olma öfkesiyle suçlar. Megyn haberlerin, Trump’ta sağ kanadın yeni yıldızıdır. Fox, muhafazakar sağın propagandasını yapan bir haber kanalı olduğu için Roger Ailes (John Lithgow) Megyn’i uyarır. Megyn, işini, itibarını, konumunu, maaşını yitirmemek için geri adım atar, böylelikle Trump aklanır. Megyn on yıl önce Roger’ın tacizinden zor kurtulmuştur. Roger Ailes, Rupert Murdoch’ın sadık pitbuludur. Dış görüntüye, cinsel cazibeye çok önem verir. Kadın çalışanları bacaklarına, vücut ölçülerine göre seçer. Şeffaf masaların altından görünen bacakların, kısacık eteklerin reytingleri arttırdığını savunur. Sadakat çok önemlidir, ünlü ve başarılı olmak isteyen kadınların önce onunla ardından diğer büyük adamlarla yatması zorunludur.

Sözlü tacizlerine göğüs geren, onu rededen Gretchen Carlson’a (Nicole Kidman) kancayı takan Roger, önce Gretchen’ın maaşını indirir, ardından program saatini değiştirir. Kadınların objeye dönüştürülmesini eleştiren Gretchen, Uluslararası Kadınlar Günü’nde yayına makyajsız çıkar, saldırı silahlarını eleştirir. İşten kovulunca Roger’a karşı cinsel taciz davası açar. Uçurumdan aşağıya atladığını düşünen Gretchen’ın umutsuzluğu çok sayıda kadının Roger Ailes’ı suçlamasıyla sona erer.

Filmin kilit sahnesi asansör sahnesidir. Megyn, Gretchen ve Roger Ailes’ın yeni gözdesi Kayla (Margot Robbie) ilk kez asansörde biraraya gelirler. Üç kadının birlikte olduğu tek sahne çok az diyalog içerir. Onların birbirlerini destekleyeceklerini düşünürsünüz, oysa konuşamazlar, iletişim kuramazlar. Roger’a sadık olmalıdırlar. Mağdur olduklarını, tacize uğradıklarını biliriz. Tacizin eşiğinden dönen Megyn işinde yükselmiştir. Cesurca şikayette bulunan Gretchen cezalandırılır. Roger’ın taciz ettiği Kayla terfi etmeyi ummaktadır. Asansör, Roger’ın erkinin ışıldadığı ikinci katta durur. Kadınlar birbirlerine güvenemezler, bu trajik bir andır. Megyn, Gretchen, Kayla için endişelenirsiniz. Roger iyiliklerinin karşılığını cinsel istekleriyle geri alır. Kadınlara yardım eder, kariyerlerini inşa eder, akıl hocalığı yapar, tek şartı vardır: sadakat, baş eğme, tahakküm.

“Fox Haber, ülkedeki çoğunluğun dünyayı nasıl algıladığını yansıtan bir prizma. Düzmece haberlerin nasıl yayıldığını, insanların bu gerçek dışı haberlere nasıl inandığını şaşırarak izliyorum. Amerikan toplumu her söylenene kanıyor” diyen Jay Roach, ABD’inde olanların kaygı verici olduğunu vurguluyor.

Jay Roach’un yönettiği, senaryosunu Oscar ödüllü Charles Rundolph’un (The Big Short) yazdığı, Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Mark Duplass, Rudy Giuliani, Bill O’Reilly, Greta Van Susteren, Malcolm McDowell’ın oynadığı, erk, cinsel yırtıcılık, yaşamsal içgüdüler, rekabet, vahşi kapitalizm, sadakat, ataerkil kültür, aşağılama, utanç, onur, mağduriyet temalarını sorgulayan Bombshell (Skandal/ 2019) bugün gösterime girdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler