DT Genel Müdürü Necat Birecik: TÜSAK gündemde değil
Mustafa Kurt'un "sansür var" diyerek istifasının ardından boşalan Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü koltuğuna atanan, TÜSAK'ı desteklediği için sanatçılar tarafından çok sert eleştirilen Necat Birecik, "TÜSAK bir taslaktı. Ve gündemde değildir. Hatta bakanlığın web sitesinde de yoktur. Devlet Tiyatrolan da bir Cumhuriyet projesidir. Ancak, güncelleme ihtiyacı duymaktadır" dedi.
İzmir Devlet Tiyatrosu'nun Urla Sahnesi'nin açılışında konuştuğumuz Birecik, devlet tiyatrolarını “güncelleyeceklerini” söyledi. DT'nin büyük ve köklü bir kuruluş olduğunu söyleyen ve "güncelleme" ihtiyacı duyduğunu belirten Birecik, "Evet doğrudur Devlet Tiyatroları Cumhuriyet projelerinden bir tanesidir. Bu bir devlet projesidir. Güncelleme deyince burada bir tartışma açmayayım. Lütfen siz bunun ne demek olduğunu anladınız. Urla'ya gelmek bir güncelleme çalışmasıdır. Bir açılımdır. Nedir maliyetsiz bir açılımdır aynı zamanda. Potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürme çalışmasıdır. Biz çok büyük bir kurumuz. Dünya'nın en büyük tiyatrosunuz. Hiç böyle duydunuz mu? Ben de duyunca ürperiyorum. Bir daha da tekrarlamak istemiyorum. Büyüklük kötü bir şey değil. Ama ne kadar hareket kabiliyetinin olduğu çok önemli. Güncelleme çalışmasının ne demek olduğunu siz anladınız. Bu bir işletim sisteminin tekrar kendisini güncellemesidir. Sistemin değiştirilmesi değildir, Kendi içinde revize ve daha seri olmasıdır. Daha da açarsam diplomatik ve politik girmiş olurum ki, bugün için hiçbir gereği yok. Bu konuda kompleksim de yok" diye konuştu.
TÜSAK KABUL EDİLEMEZ DEMİŞTİ
Necat Birecik'in adı Türkiye Sanat Kurulu'na en sert çıkışı yapan ve "sansür var" diyerek istifa eden Mustafa Kurt'un yerine atanmasıyla gündeme gelmişti. Kurt, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar genel müdürlüklerini lağvederek sanat kurumlarını Türkiye Sanat Kurulu’na (TÜSAK) devreden yasa tasarısına karşı en sert çıkışı yapmıştı. Devlet bünyesindeki kültür - sanat faaliyetlerini tek elden yönetmek üzere kurulması planlanan yasa taslağına karşı çıkan Kurt ve 12 bölge müdürü tasarıyı hazırlayan Kültür Bakanlığı’na, “Sunulan haliyle bu taslak, kabul edilemez bir içeriktedir. Diğer sanat kurumlarını (DOB ve Güzel Sanatlar) ve DT Genel Müdürlüğü’nü fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bu, tarafımızca kabul edilemez bir anlayış ve uygulamadır” diyerek tepkisini ortaya koymuştu. Bu tutumu sanatçılar tarafından büyük destek gören Kurt, İstanbul’da sergilenen 'Güneş Batarken Bile Büyük' oyununun orijinal metninin sansürlenmesine ardından istifa etmişti.
ISTIFASINI İSTEMİŞLERDİ
Kurt'un istifasının ardından Birecik, atanarak DT'nin "patronu" olmuştu. Ancak bu karar aralarında TOBAV, DETİS, TOMEB gibi birçok çok sivili toplum kuruluşu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Hatta sanatçılar İzmir, İstanbul ve Ankara gibi kentlerde protesto gösterileri düzenlemiş, "Birecik'i başlangıcından bu yana her platformda TÜSAK'ı desteklemekle" suçlamış ve istifasını istemişlerdi. Sanatçılar, TÜSAK'la birlikte, "Cumhuriyetin en büyük kazanımları olan sanat kurumlarının" yetkilerinin tek elde toplanmak istendiğini dikkat çekmiş, "Kararlar bir kişinin iki dudağı arasında olacak. En büyük tehlike ise Cumhuriyet'in kazanımı olan kalelerinin içleri boşaltılacak" denilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- Özlem Gürses'e ev hapsi!