BÜŞRA ÜN Yeri geldi duvara karşı tek başıma oynadım
Büşra Ün (21) tekerlekli sandalye tenisinde Türkiye’nin bir numaralı kadın oyuncusu. Şimdi en büyük hedefi gelecek yıl Rio’daki Paralimpiyatlar’da mücadele edecek 32 tenisçi arasına girebilmek.
Dünya sıralamasında halen 52’nci sıradasınız. Bu sırayı korumak için bir sezonda
kaç turnuvaya katılmanız gerekiyor?
Dünya sıralamasında bir yer edinmek için en az 10 uluslararası turnuvada oynamanız lazım. Ben de bu yıl yaklaşık 15 turnuva oynayacağım. Üstelik şu anda Türkiye’de hiç turnuva yok. Örneğin bu hafta önce Belçika’da iki turnuvaya gideceğim. Sonra da Romanya’ya gideceğim. Bir yıldır bu sıklıkta turnuvaya gidebiliyorum. Bu da sponsorum SigortaShop sayesinde oldu. Bir de SİSEV’in desteği var.
Tekerlekli sandalye tenisinde tek masrafınız seyahatler olmasa gerek?
Tenis pahalı bir spor. Sadece seyahatler değil, malzeme ve antrenman masrafları da cabası. Antrenman yapabilmek için kort kiralamak zorundayım. Aynı zamanda antrenörüme ücret ödemem lazım. Haftada iki gün 3’er saat antrenman yapabiliyorum. Halbuki Avrupa’daki rakiplerim haftada 15-20 saat antrenman yapıyorlar. Ben de yeri geldi bir yıl antrenörsüz kaldım. Duvara karşı tek başıma oynadım.
Eskiden Türkiye’de de turnuva oynanır mıydı?
2009 ile 2013 arasında İzmir, İstanbul, Ankara, İzmit ve Antalya’da turnuvalar yapılırdı. Ama yıllar içinde saha ve kulüp sıkınıtısı yüzünden sporcu sayısı da azaldı. Türkiye’de hiç turnuva kalmadı. Uzun yıllar turnuvaların arkasında 20 yıldır Türkiye’de yaşayan Amerikalı antrenör Diane Fowler’ın payı vardı. Benim tenise başlamamı da sağlayan Fowler, federasyondaki görevinden ayrılınca başka kimse de o sorumluluğu almadı.
Turnuvalara tek başınıza mı gidiyorsunuz?
Eskiden tek başıma seyahat edemiyordum. 18 yaşıma kadar yabancı dil konusunda sıkıntım vardı. Onu halledince artık tek başıma gidebiliyorum. Ayrıca bir turnunvaya gitmenin maliyeti yaklaşık 2000 TL. Orada antrenöre de çok gerek olmuyor. Antrenör için 2000 TL vermek yerine bu parayı bir turnuvaya daha gidebilmek için kullanıyorum.
Antrenmanlarınız ne kadar farklı?
Oyunun kuralları ve malzemeler aynı. Tek bir fark var: Top fileyi geçtikten sonra yerde iki kez sekebiliyor. Fizik kondisyon ikisinde de çok önemli. Bizdeki en büyük fark tekerlekli sandalye. Sandalyeyi hiç durmadan gerekli şekilde kullanmamız lazım. Tahmin edebileceğiniz sabit bir durumdan yeniden hızlanmanız zor. Ama hareket halindeyken yön değiştirip topa doğru gitmek çok önemli. Buna bağlı sandalye çalışmalarımız var. Ayrıca ağırlık çalışması da yapıyorum.
Turnuvalarda yakınlık kurduğunuz başka tenisçi oldu mu?
Üst üste birkaç turnuva için İngiltere’ye gittim. İngiliz oyuncu Lauren Jones ile iyi arkadaş olduk. Onun evinde kaldım. Hatta o da gelip benim evimde kaldı. Böylece beraber antrenman da yapıyoruz.
2016 Rio Paralimpiyatları yolunda durum nedir?
Beş yıl boyunca sponsor aradım ama bulamadım. 2012 Londra Paralimpiyatları’nda kaıtlmayı da biraz da bu sebeple kılpayı kaçırdım. Rio Paralimpiyatları için 2016’nın mayıs ayı sonuna kadar turnuvalara katılıp puan toplamam ve dünya sıralamasında en iyi 32 tenisçi arasına girmem gerekiyor.
En Çok Okunan Haberler
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- İstanbul'un 7 ilçesinde yarın su kesintisi uygulanacak
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Malatya depremi: 'Endişe verici' diyerek uyardı!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!