Sokağın cinsiyetini değiştirmek
Sokağın cinsiyetini değiştirmek
Kadınlar sokaklara! Yok yok... Şiddete karşı eylem için ya da kadınerkek eşitsizliğine karşı protesto yürüyüşü için değil... Sokak adlarındaki h-ata erkil erkek egemenliğine son verilmesinden, sokakların cinsiyet değiştirmesinden bahsediyoruz. Belçika’da bile sokak adlarının yüzde 85’i erkek adlarından oluşuyor. Nazi işbirlikçilerinin isimlerini bile daha yakın zamana kadar sokak ve meydan adı olarak kullanmaktan çekinmeyen Belçika, kadınına aynı anlayışı göstermedi. Allah’tan şimdi Nazi işbirlikçilerinin isimleri teker teker sokak adlarından temizleniyor.
Ünlü politikacı da olsan, şair ya da edebiyatçı da olsan, Nazi işbirlikçisiysen adını taşıyan sokaktan geçmek istemem. Bu kadar! Gelelim asıl konumuza. Flaman devlet radyosu ve televizyonu yapımcısı, sunucusu Sofie Lemaire (Radio 1, Canvas) “#meervrouwopstraat / sokaklarda daha fazla kadın” kampanyası başlattı. “Elinin hamuruyla” sokaklarımızı renklendiriyor, şenlendiriyor. Üstelik interaktif bir şekilde yapıyor bunu. İsteyen isim önerebiliyor. Ünlü bir siyasetçi, edebiyatçı, sporcu ya da bilim insanı. Kimi uygun görürseniz! Brüksel, Anvers, Gent, Mechelen, Hasselt, Brugge, Leuven ve Oostende gibi büyük Flaman kentlerinde başlayan kampanya şimdi kasabalara köylere kadar indi.
Gent kadın adı konusunda bayrağı önde taşıyor. Brüksel ve Anvers de fena gitmiyor. Ancak çoğu yerde Sofie’nin dileği kâğıt üzerinde kalıyor. Ama Sofie yılmıyor. Radyoda, televizyonda fırsat bulduğu her yerde karşımıza çıkıp konuya dikkat çekiyor, duyarlılık yaratıyor. Brüksel’de Andrée De Jongh, Suzanne Tassier, Gabrielle Defrennestraat, Eliane Vogel Polsky, Chantal Akerman ve Isala Van Diest isimleri Sofie sayesinde sokaklara verildi. Anvers’te Mathilde Schroyens, Ann Salens , Nicole Van Goethem sokak adı olarak karşımıza çıkabilir. Gent’te Louisa d’Havé adı bir köprüye verildi.
Sofie Lemaire, kampanyasını Canvas televizyon programına dönüştürüyor. Program birkaç sokak adı ile iş biter sanırken bakış açısında ciddi bir değişimine öncülük ediyor. Programla birlikte sayı ve konuya ilgi daha da artar.
Valon bölgesinde de durum pek farklı değil. 5 bin 137 sokak erkek adı taşırken sadece 577 sokakta kadın adı var. Valon bölgesinin başkenti Namur, erkek adlarının hâkimiyetinin çok bariz hissedildiği sokak adlarının cinsiyetlerini değiştirmeye önem veren kentlerden.
‘KÜLTÜR ÇOCUK BAKICISI...’
Belçika gibi eşitlikçi görünen toplumlarda bile ev işleri ve çocuk bakımının önemli bir kısmı kadınların omuzlarında. Kadınların kültür sanattan yararlanması da çoğu zaman “çocuğu bırakacak birini bulamadık” gerekçesiyle baltalanıyor.
Çocuklu anne-babasınız ve kültürel bir etkinliğe mi katılacaksınız, hemen bir “kültür çocuk bakıcısı” ayarlıyorsunuz kendinize. Siz konserinizi ya da diyelim tiyatro gösterisini izlerken çocuğunuz da kültür çocuk bakıcısıyla kültürel aktiviteler yapıyor.
Beveren yerleşim birimindeki Ter Vesten Kültür Merkezi, “kültür çocuk bakıcısı” konseptiyle çocukların da kültür ve sanata duyarlılığını artırmak istiyor. Merkez, Beveren kütüphanesi ve Aile Birliği ile işbirliği içinde özel bir kültürel sırt çantası hazırladı. Çantada kitaplar, filmler ve müzik bulunuyor. Siz tiyatro oyununu izlerken, kültür çocuk bakıcısı da çocuğunuza kitap okuyor örneğin. Dünyamıza kadın eli değiyor, daha sevimli ve neşeli hale geliyor. H-ata erkil erkek kafalı kadınlardan bahsetmiyorum tabii ki!
erdincutku@binfikir.be
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı