Yıldırım istediği desteği bulamadı... AKP'de kaygı görünür oldu
Yıldırım, milletvekilleriyle anayasa önerisi toplantısı yaptı. Özellikle ‘yedek vekillik’ konusu AKP’li vekilleri kaygılandırdı ve itirazlar geldi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın, anayasa önerisi konusunda milletvekilleriyle yaptığı toplantıda öneriye çok sayıda eleştiri geldi. Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri başta olmak üzere pek çok vekil, yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin doğru olmayacağını belirterek, “Her gün ‘başımıza ne gelecek’ korkusuyla yaşarız” görüşünü dile getirdi. Önerinin zamanlamasını eleştiren bazı vekiller de OHAL ve terör ortamında referanduma gidilmesinin riskli olduğunu belirtti. Bazı milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı sisteminde denetim mekanizmalarının artırılması gerektiğini vurgularken bakanların yargılanmasının daha kolay hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Başbakan Binali Yıldırım, dün anayasa önerisi konusunda bilgilendirmek için milletvekilleriyle AKP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Önerinin hazırlanmasında etkisi olan hukukçu milletvekilleri, vekillerin sorularını yanıtladı, ikna etmeye çalıştı.
Toplantıda, ağırlıklı olarak yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesine ilişkin düzenlemelerle ilgili soru ve eleştiriler yöneltildi. Başbakan Yıldırım, önerinin Meclis’ten 330’un üzerinde bir oy oranıyla geçmesini beklediğini, referandumda partiye büyük görev düştüğünü, herkesin anayasa değişiklikleri ve yeni sistemi halka çok iyi anlatması gerektiğini söyledi.
‘Gelecek kaygısı’
Toplantıda söz alan Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri başta olmak üzere çok sayıda vekil, yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin doğru olmadığını, iki düzenlemenin metinden çıkarılması gerektiğini ifade etti. Bazı bölge milletvekilleri, “Yedek milletvekilliği, Güneydoğu illerinde sıkıntı yaratabilir. Her gün ‘başımıza ne gelecek’ kaygısıyla yaşamak zorunda kalırız” görüşünü dile getirdi.
‘Denetim’ eleştirisi
Bazı vekiller, Cumhurbaşkanlığı sisteminde TBMM’nin denetim mekanizmalarının zayıf olduğunu, bunun artırılması yönünde düzenlemeler yapılmasının daha doğru olacağını belirtti. Toplantıda, “Cumhurbaşkanının yargılanabilmesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda üçte iki çoğunluk aranmasında bir sıkıntı yok. Ancak bakanların neden aynı oranla Yüce Divan’a gönderilmesi öngörülüyor. Bakanların yargılanmasının daha kolay olması ve oy nisabının düşürülmesi gerekir” görüşü dile getirildi. Bazı milletvekilleri, anayasa değişikliğinin zamanlamasını eleştirirken, terör ortamı ve OHAL döneminde referanduma gidilmesinin riskli olacağını dile getirerek, nasıl önlemler alınacağını sordu.
‘Geçiş anayasası’ Başbakan Yıldırım, vekillerin eleştirileri ve kaygıları üzerine “Önerilerinizi arkadaşlarımıza iletin. Değişiklik yapılabilir ama tek başımıza karar veremiyoruz. Değişiklikler ancak MHP ile birlikte olabilir. Bu bir geçiş anayasası, gönül arzu eder ki tümü olsun ama mümkün olmuyor” dedi. Yıldırım, yedek milletvekilliğiyle ilgili eleştiriler üzerine “Adını değiştirebiliriz” diyerek hukukçu vekillerden bu konuda çalışmalarını istedi. Cumhurbaşkanı ve Meclis’in karşılıklı fesih yetkisiyle ilgili eleştiriler üzerine Yıldırım, “Herkes kendini düşünüp orta yol bulacaktır. Herkes hemen seçim kararı alamaz” dedi. Toplantıda, bütçenin çıkarılmasıyla ilgili düzenleme konusu da gündeme geldi. Bazı vekillerin “Bütçe yapma yetkisi hükümette, ancak çıkarma yetkisi Meclis’te olacak” demesi üzerine Yıldırım, “Tam kuvvetler ayrılığını getiriyoruz işte” yanıtını verdi. Bazı milletvekilleri, cumhurbaşkanı adayı için getirilen kriterler arasında yer alan “Doğuştan Türk olmak” ifadesini de eleştirerek, “Mesela Mehmet Müezzinoğlu ve onun durumunda olanlar aday olamıyor” dedi. Yıldırım, bu konuda da çalışma talimatı verdi. |
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!