İstifaya da ‘hayır’ dedi... Simge isimler Meclis dışı
MHP, 1 Kasım seçimlerinde ‘hezimete’ uğradı. Parti, 7 Haziran’dan 5 ay sonra yüzde 5 oy kaybetti. Memleketi Osmaniye’de bile kazanamayan Bahçeli’nin istifa ettiği haberleri yayıldı. Ancak iddia yalanlandı.
MHP seçmeni, 7 Haziran seçimleri sonrasında gündeme gelen hükümet formüllerine karşı “hayırcı” tutum izleyen MHP yönetimine faturayı dünkü seçimlerde kesti. 7 Haziran seçimlerinde, 2011 seçimlerine göre oy oranını yüzde 3 artıran MHP, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 5’lik erime yaşarken, oy oranı ve milletvekili sayısı olarak seçimlerin “en kaybedeni” de oldu. Partinin kurmay takımında yer alan bazı isimler parlamentoya giremedi. 7 Haziran seçimlerinde parlamentoya 80 milletvekili gönderen MHP, seçimden sadece 6 ay geçmesine karşın oylarının büyük bir kısmını AKP’ye kaptırarak, 41 milletvekili ile milletvekili sayısı bakımından Meclis’in 4. partisi oldu.
Bahçeli'den ilk açıklama: Tüm kadrolar görev başında
7 Haziran seçimlerinin ardından kolisyon görüşmelerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin izlediği politika, MHP’yi 2011 genel seçimlerinin bile gerisine taşıdı. Kesin olmayan sonuçlara göre MHP, 1 Kasım’da sadece 24 ilden milletvekili çıkarabildi. MHP’nin oylarının büyük bir kısmının AKP’ye kaydığı gözlenirken, MHP 7 Haziran seçimlerinde milletvekili çıkardığı pek çok ilde “sıfır çekti.”
Adana sayısını korudu
MHP’nin 1 Kasım seçimlerinde yüzünü güldüren il ise Adana ve Antalya oldu. Adana’dan 7 Haziran’da 3 milletvekili, Antalya’dan da 2 milletvekili çıkaran MHP, 1 Kasım’da da 3 milletvekilini korudu. Ancak Ankara’da 1, Balıkesir’de 1, Bursa’da 1, Gaziantep’te 1, İzmir’de 2, İstanbul’da 3, Kayseri’de 2, Konya’da 1, Mersin’de 1, Samsun’da 1 ve Trabzon’da 1 milletvekili kaybetti. Parti 7 Haziran’da milletvekili çıkardığı Aksaray, Bayburt, Burdur, Çanakkale, Elazığ, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta ise “sıfır” çekti.
Ankara 1. bölge Haberal’da
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP’den ihraç edilen eski Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in ardından Ankara birinci bölgeden Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu’yu birinci, eski CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın oğlu, MHP MYK üyesi Erkan Haberal’ı ikinci ve Başkanlık Divanı üyesi Mustafa Hidayet Vahapoğlu’nu 3. sıradan aday göstermişti. 7 Haziran’da birinci bölgeden 3 milletvekili çıkaran MHP, 1 Kasım’da yalnızca 2 milletvekili çıkarabildi. Ankara ikinci bölgeden Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin ve Mustafa Mit yerlerini korudu.
MHP, İzmir’de de 7 Haziran’a göre oy kaybetti. Daha önce birinci bölgeden 2, ikinci bölgeden 2 olmak üzere toplamda 4 milletvekili çıkaran MHP, İzmir’den 1 Kasım’da yalnızca Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümeti için kendisine bakanlık teklif ettiği gerekçesiyle genel başkan yardımcılığı görevinden istifa eden Ahmet Kenan Tanrıkulu’nu Meclis’e gönderdi.
İstanbul’da 3 vekil azaldı
7 Haziran seçimleri sonrası eski TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Meral Akşener yeniden aday gösterilmemişti. Murat Başesgioğlu da 1 Kasım seçimlerinde aday olmayacağını açıklamıştı.
İstanbul’dan 7 Haziran’da 10 milletvekili çıkaran MHP, 1 Kasım’da 7 milletvekili çıkarabildi. İstanbul birinci bölgeden Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile birlikte, İzzet Ulvi Yönter ile 2, ikinci bölgeden Ekmeleddin İhsanoğlu ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ile 2, üçüncü bölgede ise Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya ile İsmail Faruk Aksu ve Arzu Erdem’le 3 milletvekili çıkardı.
Kayseri’de ‘hüsran’
7 Haziran seçimlerinde milletvekili sayısını Kayseri’de 3’e çıkaran MHP, deyim yerindeyse 1 Kasım seçimlerinde “hüsrana uğradı.”
7 Haziran seçimlerinden hemen sonra, TBMM Başkanvekilliği seçimlerinin ardından “CHP dinsiz bir parti” açıklamasıyla dikkatleri üzerine ç.ken ve bu söylemi nedeniyle TBMM Grup Başkanvekilliği görevinden alınan Yusuf Halaçoğlu’nun seçim bölgesi Kayseri’de Ali Kilci ve Süleyman Korkmaz seçimi kaybetti. Kayseri’den bir tek Yusuf Halaçoğlu Meclis’e girebildi. MHP’nin “şok” yaşadığı bir diğer il ise Kütahya oldu. MHP’nin önde gelen isimlerinden Alim Işık, Kütahya’da seçimi kaybetti.
SİMGE İSİMLER MECLİS DIŞINDA KALDI MHP asıl şoku partinin “simge” isimlerinde yaşadı. Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir’den MHP’nin tek milletvekili Ruhsar Demirel, Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat’taki tek milletvekili Sadir Durmaz ile 7 Haziran seçimleri öncesi partiye katılan ve Uşak’tan milletvekili seçilen eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz parlamentoya giremeyen isimler oldu. Aydın’da ise eski TBMM İdare Amiri Ali Uzunırmak’ın yerine 1 Kasım’da aday gösterdiği Deniz Depboylu Meclis’e girdi. Trabzon’da ise Koray Aydın bu kez seçilemedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki