Dolmabahçe şifreleri
Çözüm sürecinde ‘yumuşama sinyalleri’ verilirken Erdoğan’ın çıkışı akılları karıştırdı. Kulislere göre çıkışın ardında, sürecin AKP-MHP koalisyonunda pazarlık edilmesi kaygısı var
AKP ile HDP arasında koalisyon turu kapsamında yapılan görüşmede çözüm sürecinde karşılıklı olarak yumuşama sinyalleri ortaya çıkarken; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe görüşmesini yok sayan çıkışı süreçte oluşan olumlu havayı bozdu. Siyasi kulislerde Erdoğan’ın Dolmabahçe açıklamasında “olası bir erken seçimde MHP’ye kayan oyların geri gelmesi” ya da AKPMHP koalisyon formülünde “çözüm sürecine dair pazarlık” kaygısının bulunduğu değerlendirmeleri yapılıyor.
Demirtaş’ın mesajı
Geçen hafta koalisyon turları kapsamında AKP’nin yaptığı ziyaretler arasında en dikkat çekici olanı HDP görüşmesiydi. Yaklaşık 2 saati bulan görüşme turlar arasında en uzun görüşme olurken, taraflar 4 aydır kesinti yaşanan çözüm sürecinde ilk kez bir araya geldi. Görüşme öncesi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın PKK’ye yönelik silahsızlanma çağrısı yapması, AKP’nin de HDP’de tepki çeken isimleri görüşmeyi yapan heyete dahil etmemesiyle başlayan “olumlu hava”, görüşme esnasında çözüm sürecinin devam etmesine yönelik karşılıklı verilen mesajlarla devam etti. 7 Haziran öncesi kesintiye uğrayan süreçte böylece ilk kez “yumuşama sinyalleri” verilirken; görüşmede Demirtaş’ın “şiddet ile demokrasinin yan yana gelemeyeceğini” ifade etmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Demirtaş’ın mesajını olumlu bulduğunu söylemesi, kamuoyunda çözüm sürecinde her iki tarafta “buzların erimeye başladığı” algısını güçlendirdi.
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan Demirtaş’ın PKK’ye silahsızlanma çağrısını eleştiren açıklama geldi. Erdoğan, bayram namazı çıkışı doğrudan ‘Dolmabahçe mutabakatı’ ifadesinin geçtiği bir soruya karşı “Dolmabahçe mutabakatını kabul etmiyorum” çıkışını yaptı.
Erdoğan’ın 28 Şubat’ta tarafların oturma düzeninden, okunan ortak metne kadar her ayrıntı bilmesine karşın Dolmabahçe’yi yok sayması akılları karıştırdı. Koalisyon görüşmelerinin ana başlıklarından biri olan çözüm süreci, koalisyonun kurulması durumunda bundan sonra ne olacağı merak edilen ilk temel konu olacak.
Bu kapsamda Erdoğan’ın bu çıkışıyla çözüm sürecindeki tıkanıklık ve belirsizlik halinin devam ettiği algısını yayarak içinde MHP’nin de bulunduğu koalisyon formülünü gündemde tutmaya çalıştığı ifade ediliyor.
Öte yandan Dolmabahçe çıkışıyla AKP’nin muhafazakâr tabanından MHP’ye daha fazla oy kaymasının önüne geçmenin amaçlandığı belirtiliyor. HDP ile görüşmenin iki saate yakın sürmesi ve sürece dair olumlu mesajların çıkmasının MHP’de rahatsızlık yarattığı ve bu durumun doğrudan Erdoğan’a iletildiği ifade ediliyor.
‘Seçime propaganda’ HDP kaynakları, Dolmabahçe görüşmesindeki oturma düzeni, okunan metin, açıklamanın nasıl yapılacağı gibi ayrıntıların Erdoğan’ın bilgisi dahilinde yapıldığını vurguluyor. HDP kaynakları, ayrıca Erdoğan’ın 7 Haziran öncesinde olduğu gibi Dolmabahçe’yi ve oluşan mutabakatı yok sayarak olası bir erken seçimde milliyetçi oylara yönelik seçim propagandası hazırlığında olduğu değerlendirmesini yapıyor. |
En Çok Okunan Haberler
- ORC Araştırma 2024'ün son anketini açıkladı
- Kanal D'den flaş 'Annem Ankara' kararı
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Müebbet hapse çarptırılan 31 er tahliye edildi
- TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonundan çekildi
- Fenerbahçe, Cengiz Ünder için kararını verdi!