‘Darbe girişimi komplo’

Eski MİT mensubu Enver Altaylı’nın telefonundan ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Milli Güvenlik Danışmanı emekli Korgeneral Michael Flynn’a yazdığı mektup çıktı. Altaylı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “Yazdıklarımdan darbe yanlısı olduğum çıkarılmasın ancak darbe girişiminin bir komplo olduğuna inanıyorum” dedi.

Yayınlanma: 23.01.2020 - 02:00
‘Darbe girişimi komplo’
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “Yazdıklarımdan darbe yanlısı olduğum çıkarılmasın ancak darbe girişiminin bir komplo olduğuna inanıyorum” diyen Altaylı, “Türkiye Başbakanı, Gülen’i koruyan bütün ülkelerin düşmanımız olduğunu ilan etmiştir. Şu anda Gülen ABD’de olduğuna göre, Türkiye Başbakanı’na göre ABD düşmanımızdır” ifadesini kullandı. Altaylı, ifadesinde Flynn ile görüştüğünü doğrularken, Flynn’ın FETÖ aleyhinde beyanat vermesini kendisinin sağladığını öne sürdü. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye, Enver Altaylı’nın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Michael Flynn’a yazdığı mektuplar da girdi. 3 Ekim 2016 tarihli ve savcılık tarafından tercüme ettirilen e-posta metninde şu ifadeler yer aldı:

“Sayın General Flynn. Zamanınızın ne kadar kıymetli olduğunun farkındayım. Ortadoğu haritası değişiyor. Seçimlerden sonra bu olumsuz gelişmeyle ilgilenebileceğimizi ümit ediyor ve biliyorum. ABD’deki seçimler tüm dünya için çok önemli. Tüm kalbimle büyük bir zafer kazanmanızı diliyorum. İngilizcem pek iyi değil, mazur görün lütfen. Ben şu anda Frankfurt’tayım. Son zamanlarda basında büyük bir karalama kampanyasına maruz kalıyorum. Kısa süre önce bir kitap yayımlandı. Kitapta, Enver Altaylı’nın CIA ile işbirliği yaparak kanlı eylemlere imza attığı yazıyor. Her şeyi örgütleyenin Altaylı olduğu yazıyor. Bu yazarlar Rusların talimatıyla hareket ediyor. Moskova çok iyi biliyor ki bölgede ne yapmaya çalıştıklarını bilen birkaç kişiden biri benim. Putin’in bu politikasına karşı çalışacağımı biliyorsunuz. Bu yüzden de beni tasfiye etmek istiyorlar. Bir süre Belfast’ta kalacağım. Türkiye’deki bu olumsuz gelişmeler sebebiyle görevime oradan devam edeceğim. Belfast, Washington ve Ankara’nın arasında. İyi bir lokasyon belirledim. Herhangi bir sorunuz olursa ya da benimle konuşmak isterseniz dilediğiniz zaman Skype üzerinden görüşebiliriz. En içten dileklerimle, Sevgiler, Enver Altaylı.”

PUTİN’DEN ŞİKÂYET ETTİ

İddianamenin eklerinde, Altaylı’nın başka mektuplarına ilişkin dijital inceleme raporu yer aldı. Rapora göre Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin hakkında genel bilgiler veren Altaylı, Putin’in bölge coğrafyasına etkin olduğunu, ABD/Washington yönetiminin de bazı politikaları göz ardı etmesinden dolayı Rusya’nın “Ortadoğu-Orta Asya-Hindistan-Pakistan üzerinde etkisinin arttığını” savundu. Altaylı, özellikle Rusların, Şangay İş Birliği Örgütü’nün askeri bir pakta dönüştürülmesi konusunda çok ciddi adımlar attığını ve Putin’in danışmanı Alexander Dugin’in tavsiye/görüşlerine aynen uyduğu”nu ifade etti. 

DARBE İÇİN ‘KOMPLO’ DEDİ

Altaylı, mektubun son kısmında 15 Temmuz 2016 tarihinde bir darbe girişimi yaşandığını, Türk Ordusu’nda 364 general/amiral bulunduğunu, generallerin yarıya yakınının darbe girişimine katıldığını belirterek “Yazdıklarımdan darbe yanlısı olduğum çıkarılmasın ancak darbe girişiminin bir komplo olduğuna inanıyorum. Erdoğan hükümeti, darbe girişiminin Washington’ın arkasında olduğu bir dini akıma mensup askerlerce gerçekleştirildiği imajını yaymaya çalışıyor. Türkiye’de yaratılan imaj, darbe girişiminin arkasında, ABD’den emir alan Gülenci askerlerin olduğudur.. Ne yazık ki halkın yüzde 80’i yaratılan bu imaja inanmaktadır” iddiasında bulundu. 

Altaylı, Michael Flynn’a yazdığı mektupda, “Kamuoyunda aşırı derecede olumsuz bir imaj yaratılmaktadır; Gülenci olmak iğrenç, aşağılık bir şey gibi gösterilmektedir. Şimdi de ordudaki birçok asker bu şekilde etiketlenerek ordudan atılacaktır. Binlerce bürokrat tasfiye edilecektir. Gülenciler iyi veya kötü demiyorum; demek istediğim halkın algısının değiştirilerek olumsuz bir imaj yaratıldığıdır”, “Türkiye Başbakanı, Gülen’i koruyan bütün ülkelerin düşmanımız olduğunu ilan etmiştir. Şu anda Gülen ABD’de olduğuna göre, Türkiye Başbakanı’na göre ABD düşmanımızdır” ifadelerine yer verdi. 

Flynn ile görüştüğünü de doğrulayan Altaylı, ifadesinde ise, “Fethullah’ın bertaraf edilmesi için devlete yardımcı oldum ve olmaya da devam edeceğim” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler