Çöküşe önlem hamlesi

23 Haziran yenilgisinin ardından Erdoğan, olağan kongre sürecini 1 yıl öne çekti

Yayınlanma: 26.07.2019 - 19:30
Abone Ol google-news

Partide değişim yönünde baskıya maruz kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağan kongre sürecini 1 yıl öne çekti. Erdoğan’ın bu hamleyle “küskünlükleri en aza indirme, olası bir erken seçim öncesi teşkilatları hazır tutma, sonbahardan itibaren hızlanacak yeni parti hazırlıklarına karşı teşkilattan kaymaları önlemeyi” amaçladığı belirtiliyor.

Kabinede ve parti yönetiminde nasıl ve ne zaman bir değişim yapacağı merakla beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlardaki değişim için düğmeye bastı. Erdoğan, dün il başkanları toplantısında 7. Olağan Büyük Kongre sürecini sonbaharda başlatacaklarını açıkladı.
Erdoğan, “Önce delege seçmen listelerini oluşturacak, ardından da belde, ilçe ve il kongreleriyle yola devam edeceğiz. Büyük kongre sürecimizin şimdiden partimize ve ülkemize hayırlı olmasını özellikle diliyorum” dedi. Erdoğan’ın bu açıklaması, AKP’nin bugüne kadar olağan kongrelerle ilgili yaptığı çalışma ve karar süreçlerinden farklılık taşıyor. Siyasi Partiler Yasası’na göre, partilerin en az 2 yıl, en fazla da 3 yılda bir olağan kongre yapması gerekiyor. AKP, kurulduğu 2001 yılından beri yaptığı 6 olağan kongreyi 3 yılda bir yaptı. 6. Olağan Kongresisini 18 Ağustos 2018’de yapan AKP’nin, 7. Olağan Kongresini de Ağustos 2021 yılında yapması bekleniyordu. Yine bugüne kadarki süreçlerde olağan kongre tarihinden 1 yıl önce belde, ilçe ve il kongre süreçleri başlatılıyordu. Erdoğan’ın, sonbaharda süreci başlatacaklarını açıklaması, olağan kongre sürecinin 1 yıl öne çekilmesi anlamına geliyor. Erdoğan, olağan kongre için Ağustos 2021 tarihini beklese de belde, ilçe ve il teşkilatlarını 1 yıl erken yenilemiş olacak.

Birden fazla strateji
Erdoğan’ın bu hamlesinin birden fazla stratejiyi içinde barındırdığı belirtiliyor. İlk olarak 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde başarısız olan il ve ilçe teşkilatları, kongreler yoluyla değiştirilmiş olacak. Böylece parti tabanında, teşkilatlardan duyulan rahatsızlık nedeniyle genel merkeze yönelen baskının ortadan kaldırılmasının amaçlandığı, görevden alma şeklinde yapılacak değişim nedeniyle oluşabilecek küskünlüklerin de önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydediliyor. Bu hamlenin bir başka amacının ise sonbahardan itibaren hızlanacak yeni parti hazırlıklarına karşı parti tabanını bir arada tutma, yeni partilere kayışı en aza indirme olduğuna dikkat çekiliyor. Erdoğan’ın, il başkanlarına “Sizlerden, hiç vakit kaybetmeden şehirlerinize döner dönmez hemen 2001’den bugüne kadar partimizde görev almış veya gönül vermiş her bir kardeşimize mutlaka ulaşmanızı istiyorum. Bu kardeşlerimizin gönüllerini almanızı, varsa dertleri, sıkıntıları, onlara çözüm aramanızı, daha önemlisi kendileriyle irtibatı asla kesmemenizi özellikle talep ediyorum” demesi de bu hamlenin ikinci ayağı olarak görülüyor. Erdoğan’ın bu kapsamda il ve ilçe kongrelerinde çeşitli nedenlerle kırılmış ve küsmüş eski teşkilat yöneticilerine yeniden görev verebileceği kaydediliyor. Bu hamlenin bir diğer hedefinin de, Erdoğan ve parti yönecilerinin “önümüzdeki 4 yıl seçim olmayacak, seçim zamanında yapılacak” açıklamalarına karşın olağanüstü gelişmelerin yaşanması ve erken seçime gidilmek zorunda kalınması durumunda teşkilatları hazırlamak olduğuna dikkat çekiliyor. 


TEŞKİLATIN YAPISI DEĞİŞECEK
Bazı teşkilatlarda tıkanmalar oluşmuşsa bununla yüzleşmekten kaçınmayacaklarını anlatan Erdoğan, önümüzdeki dönemde teşkilatların kadrolarını güçlendirmenin yanında geleneksel siyaset usullerine yeni yöntemler de ekleyeceklerini, gerekirse yeni birimler ihdas ederek teşkilatları siyaset yapım sürecinde daha aktif hale getireceklerini söyledi. Erdoğan, önümüzdeki haftalarda 31 Mart seçimlerinde en yüksek oyları aldıkları şehirlere Rize ve Konya’dan başlayarak teşekkür ziyaretleri gerçekleştireceğini söyledi.

BABACAN VE DAVUTOĞLU’NA MESAJ
Erdoğan, dünkü il başkanları toplantısında parti teşkilatları ve yeni parti hazırlığında olan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’na da mesaj verdi. Dava ve ülkeye hizmet için bayrak yarışında nöbeti devrede devrede bugünlere geldiklerini, parti kurulduğunda gençlik kollarında görev alanların ilçe ve il başkanı, milletvekili ve belediye başkanı olarak çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, bu makamların kimsenin tapulu malı olmadığını söyledi. Partisinin sırça köşklerde siyaset yapan, halka tepeden bakan, kendi çıkarından başka bir şey düşünmeyen siyasetçilerin yeri olmadığını kaydeden Erdoğan, “Aksini düşünen varsa yanlış yerde olduğunu bilmeli. Kendinde hamallığını üstlendiğimiz mukaddes yükü taşıma mecali bulunmayan, kimseden ikaz beklemeden bayrağı derhal bir sonraki dava arkadaşına bırakmalıdır” dedi.

Sağda solda birçok dedikodu olduğunu kaydeden Erdoğan, “Birileri parti kuruyormuş, şunu yapıyormuş, bunu yapıyormuş. Hiç bunları kafanıza takmayın. Çok, içimizden ayrılıp da parti kuranları gördük. Şu anda sorsam adını sanını bilmezsiniz. Bu iş böyledir. Çünkü bu tür ihanetlerin içerisinde olanlar bu işin bedelini de ağır öderler. Ben inanıyorum ki, siz değerli kardeşlerim de dimdik durmak suretiyle bu tür adımlara zaten yer vermeyeceksiniz, bunlara imkân da tanımayacaksınız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler