MHP lideri Bahçeli’nin büyükşehir önerisi, AKP’de kabul gördü
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediyelerini de belirlesin” önerisi AKP ile MHP’nin seçim sonrası gündeminde olacak. İki partinin çalışmalarına göre, 30 büyükşehirde “muhtarlık makamının” kaldırılıp, muhtarlık hizmetlerinin e-devlet ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden sağlanması düşünülüyor.
Büyükşehir belediye başkan adayı, yerel seçimlerde sahaya “ilçe belediye başkan adaylarıyla” çıkacak. Seçmen oy pusulasında ise büyükşehir belediye başkan adayı ile birlikte, aynı milletvekili seçimlerinde olduğu gibi, başkanın ya da partinin belirlediği ilçe belediye başkan adaylarının adını görecek.
Yerel seçimler sonrası başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde hâlâ “geçersiz oyların sayımı” sürerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den “Öyle bir sistem inşa edilsin ki sadece büyükşehir başkanını seçelim. O da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak, ilçe belediye başkanlarını belirlesin” önerisi gelmişti. Bahçeli’nin bu önerisine AKP kanadından da ‘olumlu’ sinyaller gelirken, Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre hem AKP hem de MHP kanadı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi doğrultusunda Büyükşehir Belediye Yasası’nda, “sadece büyükşehirlerde değişiklik öngören” düzenlemeyi yapmayı amaçlıyor. İki parti de “Bütünşehir Yasası” kapsamındaki çalışmalarını raftan indirirken, önerileri de masaya yatıracak. Önerinin yasalaşma çalışmaları için TBMM’nin açılması beklenirken, öncelikle üzerinde durulan konunun “aday belirleme süreci” olduğu belirtiliyor.
Tek oy, iki seçim
Partilerin üzerinde çalıştığı öneriye göre, büyükşehir belediye başkan adaylarıyla birlikte, ilçe belediye başkan adayları da belirlenecek. Seçmen oy pusulasında ise büyükşehir belediye başkan adayının adıyla birlikte, aynı milletvekili seçimlerinde olduğu gibi, ilçe belediye başkan adaylarının adını da görecek. Örneğin Ankara’da, CHP’nin büyükşehir adayı ile birlikte, Çankaya, Yenimahalle, Keçiören, Mamak, Pursaklar gibi ilçe belediye başkan adaylarının adı da yer alacak. Böylece ilçe belediye başkan adayları “ilçeler için değil, büyükşehir belediye başkanlığı için” seçim sahasında çalışma yürütecek. Seçmen, bir partinin büyükşehir adayına oy verirken, aynı zamanda ilçe belediye başkan adayını da seçmiş olacak.
Üyeler ayrı belirlenecek
Masadaki öneri, belediye meclis üyeliklerinde ise şimdilik “mevcut uygulamanın devamını” öngörüyor. Buna göre her parti, büyükşehir belediye başkan adayıyla birlikte belediye meclis üyelikleri için de aday belirleyecek. Seçmen, büyükşehir belediye meclis üyelikleri için ayrı oy kullanacak. Belediye meclis üyelikleri için ayrı oy kullanılmasında değişiklik olmamasının nedeni “meclis üyelerinin büyükşehir ve ilçe belediye başkanlıklarını denetleme yetkisini sağlamak” olarak açıklanıyor.
‘Muhtarlara’ son
Her iki partinin çalışmalarında, büyükşehirlerdeki “muhtarlık makamının” kaldırılması da bekleniyor. İl ve ilçeleri ile köylerde ise muhtarlık makamının bulunması planlanıyor. Seçmenlerin artık işlemlerini e-devlet ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapmalarının da etkili olduğu belirtildi l ANKARA
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti