İYİ Parti’de de hesaplar değişti
AKP ve MHP arasında yerelde olması beklenen ittifakın son bulmasıyla, İYİ Parti’nin de yerel seçim hesapları değişti.
24 Haziran seçimlerinde özellikle “CHP’li seçmenin ağırlıkta olduğu kıyı illerinden daha fazla oy” alan İYİ Parti, bu kez AKP ve MHP’nin oy deposu olarak bilinen İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerden oy almanın planlarını yapıyor. İYİ Parti böylece sağ seçmen üzerinde “alternatif parti” olmayı hesaplarken, partilerle “sandıkta işbirliğinin sağlanmasına” da sıcak bakıyor. Bunun için de “şehirler üzerinden mutabakat formülünü” yaşama geçirmeyi hedefliyor.
Hem MHP’li tabana hem de merkez sağ tabana yakın duran partinin bundan sonraki hamleleri sağ seçmende de merak uyandırırken, İYİ Parti, “herhangi bir partiyle protokol esasına dayalı bir ittifak içinde olmayı” tercih etmeyecek. Bunun yerine “tabanda ve sandıkta ittifakı” düşünen İYİ Parti, bu durumu da seçmenine “ittifak değil işbirliği olarak” anlatacak. 24 Haziran seçimleri döneminde, özellikle CHP’nin seçmen kitlesinin yoğunlukta olduğu kıyı illerinden oy alan İYİ Parti, bu kez de rotasını merkez sağ seçmenin ağırlıkta olduğu İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi’ne çevirecek. İYİ Parti böylece, “yerelde Cumhur İttifakı’nın yaratacağı sinerjinin bozulmasıyla, merkez sağ seçmeni kendi bünyesine kazandırmayı” amaçlıyor.
Geçişler olabilir
İYİ Parti, Ankara, İstanbul ve İzmir’de de “anahtar parti” konumunda olmayı hedefliyor. AKP’nin, özellikle İstanbul’da “Kürt seçmenin oylarıyla belediye başkanlığını kazanmanın yollarını aradığı” değerlendirmeleri yapılırken, parti yönetimi “CHP’nin de İstanbul’da bazı ilçelerde HDP ile işbirliği yapacak olması durumunda CHP’yle de yan yana gelmek” istemiyor. Ancak İYİ Parti kanadı, Cumhur İttifakı’nın yerelde olmaması nedeniyle, İYİ Parti’nin de bu illerde sinerji yakalayacağı ve 31 Mart’taki yerel seçimlerde iktidar blokunun üç büyük ilde “hezimete uğrayacağını” düşünüyor. İYİ Parti’de ayrıca ittifakın da son bulmasıyla, MHP’li Adana, Mersin ve Manisa büyükşehir belediye başkanlıklarında “İYİ Parti’nin şansının yükseldiği ve bu belediye başkanlıklarının MHP’den İYİ Parti’ye geçebileceği” değerlendirmeleri de yapılıyor. İYİ Parti, MHP’nin oyları tek başına toplayamadığı yerlerde “partinin oylarının MHP’nin oylarının önüne geçeceği” tahmini yapılıyor.
Sürpriz istifalar
Partinin kurucu üyelerinden Reşat Erdoğan, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliğinden, Emine Erdoğan Aydoğdu ise Kurucular Kurulu ve parti üyeliğinden istifa etti. Reşat Erdoğan, istifa dilekçesinde, “partinin hiçbir politikasında Türk milliyetçiliği fikrinin dikkate alınmadığını” belirtti.
İYİ PARTİ 1. YAŞINI KUTLADI Yİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin birinci yılını Bilkent Üniversitesi’nde kutladı. Yıldönümlerini Türkiye’yi yönetecekleri yıllarda da kutlayacaklarını söyleyen Akşener, “Her seçimden önce sanal bir kriz üretilir. Bir ucundan AK Parti tutar, diğer ucundan muhalefet. İşte biz, bu düzeni bozmaya geldik. Tahterevalli siyasetine son vereceğiz. AK Parti’yle muhalefetin, birbirlerine güç kattıkları bu çark, artık işlemeyecek” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- İstanbul'da aile katliamı
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!