Tartışmalı kararname: Sayıştay'a SGK freni
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapısı yeniden düzenlenirken “Sayıştay’ın denetimine tabidir” ifadesinin çıkarılması tartışmalara neden oldu.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yapısı yeniden düzenlenirken “Sayıştay’ın denetimine tabidir” ifadesinin çıkarılması kurumun Sayıştay denetimi dışına çıkarıldığı yorumlarına neden oldu. Ancak SGK yetkilileri Sayıştay Yasası’na dikkat çekerek mükerrerliğin ortadan kaldırıldığına işaret etti. Sayıştay Yasası’nda Sayıştay’ın sosyal güvenlik kurumlarını da denetleyeceği hükmü yer alıyor. Geçen pazar günü yayımlanan 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile SGK’nin yapısı da yeniden düzenlendi. Eski SGK Yasası’nın “amaç ve kuruluş” başlıklı 1. maddesinde “Kurum, Sayıştay’ın denetimine tabidir” ifadesi yer alıyordu. Ancak pazar günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde “amaç ve kuruluş” başlıklı 1. maddesinde bu ifade yer almadı. Bunun üzerine SGK’nin Sayıştay denetimi dışına çıkarıldığı yorumları yapıldı. SGK kaynakları ise, kararname ile “mükerrerliğin” ortadan kaldırıldığını belirtti.
Sayıştay Yasası’na dikkat çeken SGK yetkilileri, kurumun yine Sayıştay denetiminde olduğunu kaydetti. Sayıştay Yasası’nın “denetim alanı” başlıklı 4. maddesinde, Sayıştay’ın denetim alanı açıklanırken sosyal güvenlik kurumlarına da yer veriliyor. Sayıştay’ın sosyal güvenlik kurumlarını da denetleyeceği belirtiliyor. Sayıştay’ın SGK raporları kamuoyunda en fazla gündem olan raporlar içerisinde yer alıyor. Sayıştay’ın son SGK raporunda da çok sayıda eleştiri yer almıştı. Bu nedenle 2016 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda “Denetim Görüşünün Dayanakları” bölümünde tam 15 bulguya yer verilmişti. Raporun denetim görüşü bölümünde de, “SGK 2016 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının ‘Denetim Görüşünün Dayanakları’ bölümünde açıklanan nedenlerden dolayı doğru ve güvenilir bilgi içermediği kanaatine varılmıştır” ifadesine yer verilmişti. Raporda kurum alacaklarının mali tablolarda tam, doğru ve zamanında muhasebeleştirilmediği ve raporlanmadığı belirtilmişti.
Açık 34 milyar!
SGK’nin açıkları da sık sık muhalefet ile iktidar arasında tartışma konusu oluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe kitapçığına göre, SGK’nin açığı her yıl artıyor. 2016 yılında 20.6 milyar lira açık veren SGK’nin bu yılın sonunda 34 milyar 45 milyon lira açık vermesi bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Ben o gün tecavüze uğramadım diye...'
- MSB'den açıklama geldi
- İki jandarmanın davası görüldü
- Teğmenleri değil yargıçları konuşalım
- İmamoğlu'ndan Bakan Tekin'e sert tepki
- Saat verildi, sayı istendi
- CHP'li isimden Cevizoğlu'nun sözlerine tepki
- TCMB ve TBB'den açıklama
- Sürecin şifreleri!
- İstanbul'da sahilde 2 ceset bulundu