Şiddete karşı RüzgÂrgülü

Kampanyayı desteklemek isteyenler 10 TL bağışla rüzgârgülü alarak ya da 20 TL bağışla yaka iğnesi takarak “evimde, okulumda, işimde şiddete yer yok” diyebilir.

Yayınlanma: 24.02.2020 - 02:00
Şiddete karşı RüzgÂrgülü
Abone Ol google-news

Türkiye’de yılda ortalama 23 bin 700 kız çocuğu anne oluyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre ayda ortalama 650 çocuk cinsel istismar vakası ile adli tıp kurumuna sevk ediliyor.

Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme (YÖRET) Vakfı, “Çocuğa karşı şiddet savunulamaz, kabul edilemez, her ortamda, her türlü önlenebilir” düşüncesiyle “Şiddetsiz Toplum İçin Rüzgârgülü” kampanyasını başlattı. Üç ay sürecek kampanya doğrultusunda çocuklar, rüzgârgülü yapımı etkinliği ile şiddet hakkında bilgilendirilecek. 

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan vakıf başkanı Sibel Erenel, “Bu odada, sanmıyorum ki çocukken, gençken, yetişkinken ya da bir ilişki içinde, ailede, işinde veya sokakta şiddete maruz kalmamış veya tanık olmamış birimiz olsun. Ülkemizde ağladığı için bebekler dövülebiliyor, terbiye etmek, söz dinletmek için çocuğun saçı çekilebiliyor, kafasına yumrukla vurulabiliyor, yerde sürüklenebiliyor. Engelli bir çocuk yemek verilmeyip zincirle bağlanıp bir odaya hapis edilebiliyor” dedi. 

Son yıllarda şiddet olaylarının giderek arttığına dikkat çeken Erenel, şöyle devam etti: 

 “YÖRET olarak ‘Şiddetsiz Toplum Kampanyası’nı yapmamızın nedeni de toplumda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak, tehlikeleri ortaya koymak, çocukları korumak. Böylece çocukların zarar görmemeleri için ortam oluşturarak şiddet ve istismar yolu ile fiziken ve ruhen zarar görmelerini engellemek istiyoruz. Bu amaçla bir pilot eğitim gerçekleştirdik. Alanda çalışan 24 uzmanın katıldığı bu eğitimde çocuk hakları, ihmal ve istismar, öfke kontrolü, şiddetle baş etme konularını ele aldık. Bu uzmanlar, anne babalara ve halka yönelik eğitimler vermeye başladılar. Bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve MEB ile işbirliği kurma yolunda ilerliyoruz. Hedefimiz bu eğitimleri ülke geneline yayarak daha çok yetişkinin bilinçlenmesini sağlamak.”

200 MİLYON SÜNNETLİ KADIN

Her üç kadından biri çoğunlukla eşi tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Kadınlardan sadece yüzde 52’si cinsel ilişki, kontraseptif (doğum kontrol ilacı)  kullanımı  ve sağlık bakımından kişisel kararlarını verebiliyor. Dünyada yaklaşık 750 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendirilmiş; 200 milyon kız çocuğuna kadın sünneti yapılmış. insan ticareti mağdurlarının yüzde 71’i kadın ve kız çocuğu ve dörtte üçü cinsel istismara uğruyor.

ŞİDDETSİZ TOPLUM MANİFESTOSU

- Canlıların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümü şiddettir.

- Şiddet savunulamaz, kabul edilemez ve her ortamda her türlü şiddet önlenebilir.

- Şiddet öğrenilmiş bir davranıştır.

- Şiddet bedeni ve ruhu yaralar.

- Şiddet içe kapanmaya veya saldırganlığa neden olabilir.

- Şiddet iletişim ve eğitim aracı değildir.

- Şiddet göstermeye neden olan duyguları anlamak ve fark etmek önemlidir.

- Şiddet göstermektense konuşabilmek çözüm için başlangıçtır.

- Öfke kontrol edilebilir.

- Kamu, sağlık, eğitim görevlilerinin ihmal ve istismar şüphesi durumunda bildirim yükümlülüğü vardır. 

- Şiddet sadece uğrayanın değil, tüm toplumun sorunudur.


- Şiddet kendiliğinden sona ermez.

ÖNERİLER

* Kanunlar düzenlenerek fiziksel cezalandırmalar yasaklanmalı. Terbiye aracı olarak fiziksel şiddet kabul edilmemeli, erken evlilikler onaylanmamalı. 

* Okullarda rehberlik servisleri ve okul psikolojik danışmanları güçlendirilmeli.

* Okullarda zorbalık önleyici çalışmalar yapılmalı ve barışçıl-çocuk dostu okul ortamları geliştirilmeli.

* Eğitimde sosyal, duygusal öğrenme becerileri müfredata girmeli ve öğretmenler bu konuda yetiştirilmeli.

* Belediyeler çocuk dostu alanlar yaratmalı, okul dışı programlar geliştirilmeli. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler