Sarraf’a ‘sır’ koruma

Halkbank, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit ismiyle ilgili TBMM KİT Komisyonu’nun sorularına müşteri sırrı olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi.

Sarraf’a ‘sır’ koruma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.02.2014 - 22:59

Türkiye’yi sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf, milletvekillerinin sorularına karşı “sır” gerekçesiyle korumaya alındı. Halkbank, TBMM KİT Komisyonu üyesi milletvekillerinin Rıza Sarraf’la ilgili sorularının tamamını “müşteri sırrı” gerekçesiyle yanıt vermeyerek Meclis denetiminden kaçırdı. Halkbank, İran Merkez Bankası’yla yürüttüğü işlemler konusundaki milletvekili sorularına da “banka sırrı” gerekçesine sığınarak yanıt vermedi. Rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanan eski Genel Müdür Süleyman Aslan dün tahliye edilirken, Halkbank da KİT Komisyonu üyesi milletvekillerinin İran’la işlemler ve Sarraf hakkındaki sorularına yanıt vermeyerek Meclis’in denetim yetkisini umursamadı. TBMM KİT Komisyonu bünyesindeki Alt Komisyon’da 29 Ocak 2014 tarihinde 2012 hesapları denetlenen Halkbank’a yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf’ın Halkbank ile ilişkileri ve İran işlemlerine ilişkin muhalefet milletvekilleri tarafından çok sayıda soru yöneltilmişti. Halkbank’ın vekillere gönderdiği
yazıda, bankanın İran’a yapılan ihracatlarda Bahreyn şubesi aracılığıyla işlem yapılmadığı belirtildi. Doğalgaz ithalatının bedellerinin ödenmesinde
Halkbank’ın da hizmet verdiği belirtilen yanıtlarda, bu işlemlerde Bahreyn bağlantısının bulunmadığı ifade edildi. Yazıda, İran işlemlerinde Halkbank’ın nasıl yer aldığı sorusuna karşılık ise yurtiçi ve yurtdışı yerleşik onlarca firmanın mevzuat sınırları içerisinde İran’a yönelik ticaret yaptığı kaydedildi. Yazıda, İran’a yönelik ticaretin finansal işlemlerinde izlenen yöntem ve iş akışı şöyle anlatıldı: “İran’dan ithal edilen petrol ve doğalgaz bedelleri, ithalatçı firmalar tarafından Bankamız nezdindeki hesaplara yatırılır. Bu hesaplarda biriken paralarla Türk ve yabancı yerleşik ihracatçıların İran’a satışı yasal olan ürünlerin ihracatından doğan alacakları ödenir. İşlemler yapılırken ülkemiz mevzuatına ek olarak BM, AB ve ABD başta olmak üzere uluslararası mevzuat da takip edilmektedir.”

İran’a altın ihracı

İran’a yapılan altın ihracatı konusundaki milletvekillerinin sorularına banka tarafından 1 Temmuz 2013 tarihine kadar altın ticaretinin külçe ya da işlenmiş farkı olmaksızın serbest bir şekilde olduğu yanıtı verildi. Bankanın yazısında “Bankamız, kıymetli ticaretinin yasağının yürürlüğe girdiği temmuz ayını beklemeden Haziran 2013 itibarıyla işlemlere aracılık etmeyi durdurmuştur” denildi. Halkbank, milletvekillerinin “17 Aralık operasyonunda adı geçen firmaların ve grup firmalarının bankanızda kredisi var mıdır? Rıza Sarraf’a ait firmaların bankanızda kredisi var mıdır? Varsa tutarı ve durumları nedir” sorularına müşteri sırrı karşılığını göstererek yanıt vermedi. Halkbank, milletvekillerinin bazı firmalara ait kredi dosyalarına ilişkin bilgi taleplerini de “banka sırrı” olduğu gerekçesine sığınarak yanıtsız bıraktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler