Çocuk felci için gizli OHAL
Sağlık Bakanlığı'nın yetersiz mücadelesi sonucu çocuk felci salgını riski büyüyor.
Sağlık Bakanlığı, uzun süre kamuoyundan saklı bir şekilde yürüttüğü çocuk felci aşı kampanyalarının altıncısına 5 Haziran itibarıyla başladı. Kampanya öncesinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün çocuk felci nedeniyle “olağanüstü” toplandığı öğrenildi. Toplantı sonucunda İstanbul’un 6 ilçesinin “nüfus hareketliliği” nedeniyle “riskli” olduğu belirtilerek “0-59 ay arası aşılı aşısız tüm çocukların kapı kapı dolaşılarak iki doz çocuk felci aşısı uygulanması kararı alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. Bu arada aşılamaya gidecek doktorların e-postalarına, “Dikkat çok önemli duyuru” başlığıyla “Aşı Destek Günleri Kapsamında sahada çalışan ekiplerin basın mensubu ile karşılaşmaları durumunda, devlet memuru olmaları sebebi ile, kesinlikle beyanat verme yetkileri yoktur” ifadelerinin bulunduğu bir yazı gönderildi. Çocuk felcini 2 kez Meclis gündemine taşımasına karşın bakanlıktan yanıt alamayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Emniyet’e “Sokakta şüpheli aşıcılar geziyor” ihbarlarının yapıldığını kaydetti. Özel, “Bugüne kadar onlarca kamu spotu yapmış bakanlık, çocuk felci ile ilgili elini kıpırdatmıyor. Riskin boyutu gizleniyor” diye konuştu.
Bakanlık çocuk felci aşılamalarının 5 Haziran’da başlayan altıncı kampanyasında İstanbul için ilginç bir yöntem belirledi. Buna göre, İstanbul’da 6 ilçe seçildi ve kampanya kapsamı Ümraniye, Sancaktepe, Esenyurt, Küçükçekmece, Sultangazi ve Fatih olarak belirlendi. Kampanya başlamadan önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün “çocuk felci” gerekçesiyle “olağanüstü” toplandığı öğrenilirken, söz konusu 6 ilçedeki 0-59 ay arası çocukların “aşılı aşısız bakılmaksızın kapı kapı dolaşılarak” aşılanmasına karar verildi.
‘Sokakta şüpheli aşıcı’ ihbarı
Çocuk felcini daha önce 2 kez Meclis gündemine taşıyan ancak bakanlıktan yanıt alamayan CHP’li Özel, İstanbul gibi bir kentte yalnızca 6 ilçenin seçilmesinin çok yanlış olduğunu kaydetti. “Risk son derece büyük” diyen Özel, “Kimsenin haberi yok. Bakanlık kaçak bir şekilde salgın ile mücadele ediyor ve eline yüzüne bulaştırıyor” dedi. Kimi doktor ve sağlık kuruluşlarının dahi kampanyalardan habersiz olduğuna dikkat çeken Özel, Emniyet’e “Sokakta şüpheli aşıcılar geziyor” ihbarlarının geldiğini kaydetti. Bakanlığın “vaka görülmemesi” gerekçesine sığındığını söyleyen Özel, “Riskin boyutu gizleniyor. Bugüne kadar onlarca kamu spotu yapmış ve tanıtım filmleri ile gurur duyan bakanlık, çocuk felci ile ilgili elini kıpırdatmıyor. Aileleri, okulları, sağlık personelini bilgilendirmiyor” diye konuştu.
Doktorlara ‘basın’ uyarısı
Kampanya dahilinde aşılamaya gidecek doktorların e-postalarına, koordinasyonu sağlayan yetkililer tarafından, “Dikkat çok önemli duyuru” başlığıyla bir yazı gönderildi. Yazıda, “Aşı Destek Günleri Kapsamında sahada çalışan ekiplerin basın mensubu ile karşılaşmaları durumunda, devlet memuru olmaları sebebi ile, kesinlikle beyanat verme yetkileri yoktur. Söz konusu bir durum ile karşılaşıldığında, ilgili ilçenin Kriz Masası’na bilgi vermesi rica olunur” ifadelerinin bulunması dikkat çekti.
Yeniden Meclis'te?
Daha önceki soru önergelerine yanıt alamayan Özel, çocuk felcini tekrar Meclis gündemine taşıdı. Özel Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu: “İstanbul’un 6 ilçe ile sınırlanmasının nedeni nedir? Aşılama hangi illerde tamamlandı? Kampanyalarda kaç çocuğun aşılanması hedeflendi, bunlardan kaçı aşılandı? Mevcut durum ve yapılması gerekenler konusunda sağlık çalışanları neden yeterince bilgilendirilmedi, bilgilendirme amacıyla ne gibi çalışmalar yapıldı? Bakanlık propaganda gücünü neden kullanmadı?”
Suriyeliler İstanbul’un neresinde biliniyor mu ki?
İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Selçuk Erez, Sağlık Bakanlığı’nın çocuk felci ile mücadelede İstanbul’da getirdiği sınırlamanın yanlış olduğunu kaydetti. “Tüm çocukların aşılanması gerek” diyen Erez, “İl Sağlık Müdürlüğü tehdit altında olan bölgelerde aşılama yapacağını söyledi. Bu bölgeleri neye göre, hangi kıstasa göre ayırdı belli değil. Suriyeli göçmenlerin kaç kişi olduklarını, nerelerde yatıp kalktıkları, tam yerleri biliniyor mu ki? Bu uygulamanın mantığa sığan bir yeri yok” yorumunu yaptı.
Doktorların vatandaşlar tarafından ihbar edilmesinin normal olduğunu söyleyen Erez, “Gecekonduda oturan bir vatandaş, biri kapıyı çalıyor, bir adam geliyor, doktor olduğunu söylüyor, belki bir kâğıt gösteriyor ve ‘çocuğunuza aşı yapacağım’ diyor. İnsanlar böyle bir uygulamadan haberdar bile değiller. Önceden, halka ‘çocuk felci, çoçuğunu sakat bırakabilir, bu yapılan aşı onu koruyacak’ demediği sürece, insanlar kapıya gelen yabancı hakkında ne düşünecekler? Halkın böyle bir riskten haberdar olmaması, ihbar etmenin dışında daha kötü sonuçlar da doğurabilir” uyarısında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' yanıtı sonrası gözaltına alındı
- ORC Araştırma 2024'ün son anketini açıkladı
- Erdoğan'dan açlık sınırına sadakat!
- Oytun Erbaş'ın 'asgari ücret' yorumu pes dedirtti
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Boykot çağrısı yaptı!
- Bakan Işıkhan asgari ücreti böyle duyurdu!
- Kanal D'den flaş 'Annem Ankara' kararı
- Müebbet hapse çarptırılan 31 er tahliye edildi