Kürtaj yoklaması yine eksik çıktı
431 devlet hastanesinden 391’i ‘Kürtaj yapıyor musunuz’ sorusuna ‘hayır’ dedi. Yalnızca 34 hastane olumlu yanıt verdi.
İstanbul’daki Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi, kadın doğum birimi bulunan 431 devlet hastanesi ile 58 eğitim ve araştırma hastanesini telefonla arayarak “Hastanenizde kürtaj hizmeti veriliyor mu” diye sordu. 391 devlet hastanesi “hayır”, 34 devlet hastanesi ise “evet” yanıtı verdi. Altı devlet hastanesi ise telefonda bilgi vermediklerini söyledi. Türkiye’de kürtaj, 10 haftalık hamileliklere kadar yasal olarak yapılıyor. 10 haftadan sonra ise ancak tıbbi bir zorunluluk varsa yapılabiliyor.
Devlet hastanelerinin yüzde 78’i; eğitim ve araştırma hastanelerinin ise yüzde 71.1’i yalnızca “tıbbi zorunluluk hallerinde” kürtaj yapabileceklerini söyledi. Hastanelerin çok az bir kısmının isteğe bağlı kürtaj yapılabileceğini söylemesi dikkat çekti.
Türkiye’deki devlet hastanelerinde kürtaj hizmetleriyle ilgili “Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Devlet Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri” adlı çalışma, kürtaj ile ilgili çarpıcı gerçeği ortaya koydu. Üniversiteden Doç. Dr. Mary Lou O’Neil, Bahar Aldanmaz, Rosa Maria Quirant Quiles ve Fatih Resul Kılınç tarafından yürütülen araştırmada, Türkiye’de bulunan 431 devlet ve 58 eğitimaraştırma hastanesi ile iletişime geçildi ve gizli müşteri telefon anketi uygulandı.
Zorunluluk varsa...
Araştırmanın sonuçlarında, iletişime geçilen kadın doğum bölümüne sahip kürtaj hizmeti veren 431 devlet hastanesinin yüzde 78’inin “Yalnızca tıbbi zorunluluk varsa yapılıyor” dediği, “isteğe bağlı kürtaj yapılıyor” denilen oranın yüzde 7.8’de kaldığı dikkat çekti.
Kadın doğum bölümüne sahip kürtaj hizmeti veren 58 eğitim ve araştırma hastanelerinde de durum benzer çıktı. Yüzde 71.1’i “Sadece tıbbi zorunluluk varsa yapılıyor” yanıtını verirken yüzde 17.3’i “isteğe bağlı kürtaj yapılabileceğini” söyledi. Yüzde 11.4’ü ise “kürtaj yapılmıyor” dedi.
53 ilde yok
Araştırmada, Batı Marmara ve Doğu Karadeniz bölgesinde 1,5 milyona yakın doğurganlık çağında kadın bulunmasına karşın bu bölgelerde isteğe bağlı olarak kürtaj servisi veren devlet hastanesinin bulunmadığı ortaya çıktı. 81 ilden de aralarında Adıyaman, Afyon, Artvin, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Edirne, Hatay, Kocaeli, Malatya, Sivas, Tekirdağ, Zonguldak, Yalova’nın da bulunduğu 53 ilde “isteğe bağlı olarak kürtaj hizmeti veren devlet hastanesinin bulunmaması” dikkat çekti.,
En Çok Okunan Haberler
- MHP'de 3 milletvekilinin istifası istendi!
- 2'si ağır, 3 polis yaralandı!
- Rekabet Kurumu onayladı: Koç Holding dev satın alım!
- Bahçeli'yle sürpriz görüşme!
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- Bahçeli'nin 'Öcalan çağrısını' nasıl yorumladı?
- BRICS'e 'ortak ülke' olma davetini kabul etti
- Meclis'te arbede
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Acun Ilıcalı hakkında 'bahis' soruşturması