'Rusya'nın tepkisi sert olur'

Suriye uzmanı, yazar Hüsnü Mahalli, gazetemize Doğu Guta’da kontrolü yüzde 90 oranında ele alan Şam’ın, Ceyş ül İslam adlı cihatçı örgütle anlaşmaya saatler kala böyle bir saldırıya yeltenmek için gerekçesi olmadığını vurguluyor.

Yayınlanma: 10.04.2018 - 22:14
Abone Ol google-news

Duma’da kimyasal silahların kullanıldığı iddiasıyla başlayan ve askeri güç kullanımının gündeme geldiği son gerilimle ilgili yapılan yorumlarda, oyun alanı Suriye olsa da Batı- Suudi Arabistan İsrail hattı ile Tahran ve Mokova’nın karşı karşıya geldiği değerlendirmeleri öne çıkıyor. Suriye uzmanı, yazar Hüsnü Mahalli, gazetemize yaptığı değerlendirmede söz konusu gerilimde Suudi Arabistan’ın rolünü vurguluyor. Doğu Guta’da kontrolü yüzde 90 oranında ele alan Şam’ın, Ceyş ül İslam adlı cihatçı örgütle anlaşmaya saatler kala böyle bir saldırıya yeltenmek için gerekçesi olmadığını düşünen Mahalli, Moskova ve Şam’dan bölgenin incelenmesi için gelen davetlere icabet edilmemesini de eleştiriyor.

‘Selman çılgınlık peşinde’

Suudi Arabistan’ın Ceyş ül İslam adlı örgütün sponsorlarından olduğu iddiasını dile getiren Mahalli’ye göre, bu grubun Şam civarından çekilmesi üzerine Riyad “kimyasal gerilimi” hem Ankara’yı karmaşık tablonun parçası haline getirmek hem de İran’a yanıt vermek üzere değerlendiriyor. Duma’yı terk eden Ceyş ül İslam militanları Türkiye’nin kontrolündeki Cerablus ve çevre bölgelere yerleştirildi. “Çılgınlıklar peşinde” sözleriyle eleştirdiği Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Washington ve Paris ziyaretlerinde 1 trilyon dolarlık taahhütlerde bulunduğunu savunan Mahalli, Batılı ülkelerin de karşılık olarak Suriye’deki gerilimi zorladıklarını vurguluyor. ABD Başkanı Trump’ın içeride soruşturmalar nedeniyle sıkıştığını düşünen yazara göre, Suriye geriliminin arkasında bunun da payı var. Olası ABD saldırganlığının zaten gergin olan Moskova-Washington hattını da etkileyeceğini düşünen Hüsnü Mahalli’ye göre, Rusya böyle bir durumda sert tepki vermekten çekinmez. ABD’nin ticari yaptırımları nedeniyle Rusya piyasasından kısa sürede 12 milyar dolar çekildiğini, rublenin değer kaybettiğini vurgulayan Mahalli, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Washington’dan üst üste gelen hamlelelere yanıt vermeyi tercih edeceğini düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler