Ortoreksiya!

Zayıflık takıntısı ardından yeni bir yeme bozukluğu daha ortaya çıktı: Ortoreksiya Nervoza. Yanı sağlıklı yemek yeme saplantısı.

Ortoreksiya!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.09.2015 - 06:46

Dikkat! Her gün medyada ve internet’te paylaşılan sağlıklı beslenme önerileri henüz tanınmayan bir yeme bozukluğu olan Ortoreksiyayı tetikleyebilir.

1997’de Dr. Steven Bratman tarafından ortaya atılan ortoreksiya nervoza terimi, zarar verici bir düşkünlük noktasına kadar gelen sağlıklı yemek yeme saplantısı anlamına geliyor. ‘Ortho’ Yunanca’da ‘doğru’ ve ‘normal’ anlamına geliyor. Açlık hastalığı da denilen Anoreksiya Nervoza’da kişi besin alımına, kiloya ve zayıflığa karşı aşırı takıntılı olup çok düşük kalorili gıdalarla besleniyor. Blumiya Nervoza’da ise aşırı yemek yiyen kişi kusarak yediklerini çıkarıyor. Ortoreksiya’yı bu iki bozukluktan ayıransa zayıflık takıntısı üzerinden değil, bilakis ironik bir biçimde, sağlıklı olma arzusu, saf, temiz yiyecekler tüketme takıntısı sonucunda ortaya çıkması.

Spiker 38 kiloya düştü

Newcastle’lı televizyon sunucusu Carrie Armstrong, yürüyememesine sebep olan bir hastalık krizinden sonra ortoreksik oldu. Doktorların zamanla iyileşeceğini söylemesine rağmen hızla iyileşmek için yediklerini kontrol etmeye başlayan sunucu, başına gelenleri şöyle anlatıyor: “Kısıtlamalardan fiziksel bir yükselme yaşıyorsunuz-arınmak için can atıyordum. Önce eti, sonra süt ürünlerini kestim. Vegan oldum, fakat beklediğim mucizevi sonuçları göremiyordum. Sonra çiğ yiyecek diyetine daha sonra sadece meyve diyetine geçtim. Sonunda yalnızca organik kavun yiyordum. 38 kiloydum, dişlerim parçalanıyor saçım dökülüyordu” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon