Mısırlılar anayasa için sandık başında

Referandum için oy verme işleminin sabah saatlerinde başladığı Mısır'da, seçim merkezleri önünde kadınların yoğunlukta olduğu gözlendi.

Yayınlanma: 14.01.2014 - 15:30
Abone Ol google-news

İki gün sürecek refarandum için ülkenin çeşitli kentlerindeki seçim merkezleri önünde alınan güvenlik önlemleri dikkati çekiyor. Merkezlerin önünde toplanan seçmenlerde kadınların daha çok olduğu görüldü. Oy kullanmak için bekleyen kimi Mısırlılar, ordu yanlısı şarkılar söylerken Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin pankartlarının yanı sıra Mısır bayrağı taşıdı. Bazı Mısırlılar ise tatlı dağıttı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim merkezlerinin yakınında "reklam ve duyuru yapılması"nı yasaklamasına rağmen, bazı Mısırlılar motosikletlerle cadde ve sokaklarda ordu yanlısı şarkılar çalarak, mahalle sakinlerini oy kullanmaya çağırdı. Bazı işyeri sahipleri ise mikrofonlarla "evet" oyu kullanılması için anonslar yaptı.

Bir grup genç de ev ev dolaşarak, vatandaşları anayasa referandumuna katılmaya çağırdı.

 

Nur Partisi'nden referanduma destek

Selefi eğilimli Nur Partisi üyelerinin ülkenin çeşitli kentlerinde vatandaşlara oy vermek için yardımcı olmaya çalıştığı, Dekahliye bölgesinde seçime katılımı artırmak amacıyla yaşlı, hasta, özel durumlarından dolayı oy kullanmak için seçim merkezlerine gidemeyenlere yönelik özel araçlar tahsis etti. Nur Partisi'nin pankartlarının yanı sıra "Anayasaya evet" pankartlarını taşıyan araçların, Mısır sokaklarında tur attığı görüldü.

Seçim merkezlerinin yakını ve uzağında yoğun güvenlik önlemleri alan emniyet güçleri, caddelerin giriş-çıkışlarında kontrol noktaları kurdu. Pek çok polis arabası ile zırhlı araç, olası eylemleri engellemek için çeşitli bölgelerde konuşlandı.

 

Protesto gösterileri

Anayasa referandumunu boykot eden göstericiler ise seçim merkezlerinin uzağında protesto gösterileri düzenledi. Referanduma boykot çağrısı yapan kimi eylemciler, güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı.

Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından 247 maddelik yeni anayasa taslağı hazırlanmıştı. İki gün sürecek referandumun güvenliği için 160 bin askerin görev yapacağı açıklanmıştı.

Mısır'da anayasa referandumuna ilişkin rakamlar ilgi çekiyor. Nüfusu 85 milyon civarında olan Mısır'da yaklaşık 53 milyon seçmen referanduma katılabilecek.

 

Anayasa referandumundan ilgi çekici rakamlar

Nüfusu 2013 resmi kayıtlarına göre 85 milyon olan Mısır'da seçme hakkına sahip yaklaşık 53 milyon kişi, bu sabah başlayan ve yarın akşam saatlerine kadar sürecek olan anayasa değişikliği referandumunda oy kullanabilecek. Anayasa referandumunda ilgi çekici rakamlar şöyle:

-27 Vilayete dağılan 53 milyon seçmenin yüzde 49'unu kadınlar yüzde 51'ini erkekler oluşturuyor.

-Genel Seçim Komisyonu sayısı 352.

-Seçim Merkezi sayısı 11 bin 40.

-Sandık sayısı 90 bin 951.

-Sandık başlarında görev yapan hakim sayısı 13 bin 867.

-Referandumun güvenliğini sağlamak üzere ordu ve içişlerinden görev yapan toplam güvenlik personeli sayısı 380 bin.

-Her seçim komisyonu giriş kapısında iki polis, başlarında bir subayla birlikte 7 asker bulunuyor.

-Acil müdahale manga sayısı 150, merkezi güvenlik ekip sayısı 200, çarpışmaya hazır 500 ekip tüm bölgelerde teyakkuz halinde bekletiliyor.

-Seçim merkezlerinin olduğu cadde üzerinde bir sivil ile bir resmi polis güvenliği sağlıyor.

-Yapılan güvenlik planı çerçevesinde seçim merkezinin tüm yönlerden 200 metre çevresi güvenlik çemberi dahilinde kabul ediliyor.

-Resmi gözlemci olma izni verilmiş olan kuruluş sayısı 68 bunlardan 6 kuruluş Mısır dışından.

-Yabancı gözlemci kuruluşlardan ikisi Amerika'dan ikisi Arap ülkelerinden, biri Almanya'dan biri de Güney Afrika'dan katılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon