Dünyanın gözdesi Kumkapı halıları...
Osmanlı saray halıcılığının devamı niteliğindeki nadide Kumkapı halıları, İstanbul’da ilk defa Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.
Arkas Koleksiyonu’ndan, Osmanlı saray halıcılığının devamı niteliğindeki nadide Kumkapı halıları, İstanbul’da ilk defa Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen İstanbul Carpet Week kapsamındaki “Arkas Koleksiyonu’nda Kumkapı Halıları Sergisi” 5 Ekim’de ziyarete açıldı. Anadolu halıları ve Osmanlı saray halıları olarak iki ana tema çerçevesinde oluşturulan Arkas Halı Koleksiyonu, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait önemli örnekler içeriyor ve dünyadaki önemli halı koleksiyonları arasında gösteriliyor. İki ay boyunca ücretsiz olarak ziyarete açık olacak sergide, dünyadaki en geniş Kumkapı halı koleksiyonundan örnekler yer alıyor.
İki önemli koleksiyon
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Anadolu’nun çeşitli yörelerindeki cami, türbe ve diğer dini yapılardan toplanan ve zaman zaman da satın alınma yoluyla elde edilen ve sayısı 1700’ü bulan nadide halılarla dünyadaki en önemli koleksiyona sahip. Bu nedenle Müze uzun yıllar yabancı yayınlarda bir “Halı Müzesi” olarak tanınmış. Arkas Halı Koleksiyonu, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait önemli örnekler içeriyor ve dünyadaki önemli halı koleksiyonları arasında gösteriliyor. Kumkapı halılarının öncü ustaları, Agop Kapucuyan’dan Zareh Penyamin’e, Tosunyan’dan Garabed Apelyan’a kadar önemli halı ustalarının yaptığı nadide örnekleri bünyesinde bulunduran koleksiyon 32 eseri sanatseverlerle buluşturuyor.
“Arkas Koleksiyonu’ndan Kumkapı Halıları Sergisi” ile eşzamanlı olarak, restorasyonu tamamlanan bazı halılar da Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ilk defa sergileniyor Serginin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, geçmişten bugüne binlerce yıllık geleneği yansıtan halının, Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından biri olduğuna dikkat çekerek, halı sanatının korunması ve desteklenmesi gereken bir değer olduğunu vurguladı. Lucien Arkas konuşmasını; “Ailemden kalma halıları 90’lı yılların başından bu yana aldığım antika halılarla zenginleştirdim. Halı kültürü ve sevgisi ailemden geliyor. Halı Anadolu mirasıdır. O halılara sahip olmak gerekiyor. Bizim insanımız o halıya değer vermiyorsa yabancılardan bunu bekleyemeyiz. Bu bir aşk, sevda meselesi, bunu yaratabilmek lazım. Bu tür şeyler yaparsak o zaman halı değer kazanır. Arkas Halı Koleksiyonu’nu ilk defa 2015 yılında İzmir’de Arkas Sanat Merkezi’nde sergilemiştik. Bu sergi vesilesiyle bir kez daha sanatseverlerle paylaşarak bu nadide eserlerin anlaşılıp benimsenmesine katkıda bulunmayı, yeni bilimsel çalışmalara kaynak oluşturmayı ve ülkemizde halıcılığın yeniden eski parlak günlerine kavuşmasını diliyorum” sözleriyle sürdürdü.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin de, Türk Halıları hakkında bilgilendirmede bulunduğu konuşmasını, “İstanbul Halı Haftası kapsamında İHİB (İstanbul Halı İhracatçıları Birliği) İşbirliği ile müzemiz divanhane bölümünde sergilenen 15-17. Yüzyıl Osmanlı Halıları Sergisi toplam 21 adet halı seccade sergilendi. Halılar, batıya ihraç edilen ve Avrupalı ressamların adları ile anılan Lotto, Holbein,Crivelli ve Belini halıları, Uşak Orta Anadolu, Konya Kâbe tasvirli mihraplı ve yıldızlı saf seccadeler Sütunlu, Marpuşlu, Lâdik ve Transilvanya halı seccadelerden oluşuyor ve müzemizin önemli derecede teşhir ihtiyacını karşılayan bir kalıcı sergi özelliğini taşıyor” sözleriyle tamamladı.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- Mide küçültme ameliyatına girdi, doktorlar şoke oldu