Tolga Eti’de Porselen Sergisi Açıldı
Nilgün Günsür ve Esra Ağel’in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve kültürel değerleri modern bir dokunuşla yeniden canlandırmayı hedefleyen porselen sergisi Tolga Eti SanatEvi’nde dün açıldı.
Açılışa seramik sanatının önemli hocaları Sakine Çil, Prof. Dr. Ateş Arcasoy, Sara Aji'nin de aralarında bulunduğu sanatseverler katıldı.
7 Haziran’a dek izlenebilecek olan, 2006 yılında Nilgün Günsür tarafından kurulmuş olan Porselen Sanat Atölyesi'nin bu sergisinde Nilgün Günsür ve Esra Ağel, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve kültürel değerleri modern bir dokunuşla yeniden canlandırmayı hedefliyorlar.
Sergide, Osmanlı mirasının sanat ve ince zanaatini buluşturan gülebdanlardan, porselen iğne oyalarına, müzik kutulu porselen bebeklerden bez bebeklere kadar, yok olmaya yüz tutmuş birçok kültürel değer, özgün, masalsı ve geleneksel motiflerin modern bir üslûpla son derece incelikle işlenmesiyle yeniden hayat buluyor.
Sanatçılar, porselen bebekleri nasıl tasarladıklarını şu sözlerle anlatıyorlar; “Porselen bebekler, özgün tasarımlar doğrultusunda kalıplama, pişirme ve dekorlama işlemlerinden geçirilerek üretilmiş; her bir objeye farklı melodili müzik kutularının eklenmesi ile özgün dekoratif eserler haline getirilmişlerdir. Üretilen porselen bebeklerin dekorlamasında, rölyef uygulamaları gibi özel teknikler uygulanmıştır.”
Günsür ise, “Sergi objelerinden gülebdanlar, porselen, cam ve maden işçiliği ile üretilmiş örneklerine rastlanan , içinde gül suyu bulunan geniş karınlı, uzun boyunlu ve dar ağızlı bir kap türüdür. Gülebdan, bulunduğu mekana hoş bir gül kokusu yaymak, muhtelif amaçlar ile gül suyu serpmek ve aynı zamanda Türk kahvesi servisi esnasında kahvenin içerisine gül suyu damlatarak telvenin dibe çökmesine yardımcı olmak amacı ile yüzyıllar boyu kullanılmış olan kültürel bir mirastır.” Diyerek gülebdanı yeniden yorumlayarak bu kültürel mirası Anadolu’nun yaban çiçekleri, iğne oyası ve telkâri işçiliği ile harmanladığını anlatıyor.
Sergide yer alan, her biri aslına sadık kalınarak porselenden yapılan yaban çiçekleri, zümrüt, yakut ve 925 ayar gümüş işçiliği ile taçlandırılmış. Takılarda, Anadolu'da yaygın kullanılan el oyası renkli işlemeler özgün tasarımlarla porselen olarak aynı incelikte üretilmiş ve çeşitli takı aksesuarı olarak kullanılmış. Porselen tepsilere, klasik beyaz iş örtü desenleri özgün şekilde dekorlanarak işlenmiş , tepsilere örtü örtülmüş görüntüsü verilmiştir. Ayrıca, örtü desenlerindeki bazı detaylar metal olarak üretilerek tepsilere kulp olarak uygulanmış.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Salim ve Enes'in sildiği mesajlar ortaya çıktı
- Başkan Özarslan’dan açıklama