Galata’daki barış vahası
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, güncellenmiş içeriğiyle yeni mekânı Galata’daki Neve Şalom Sinagogu kompleksinde açıldı.
“Barış Vahası” anlamına gelen Neve Şalom Sinagogu kompleksinde Tevrat’tan bir alıntı karşılıyor bizi: “Seni yerleştirdiğim şehrin barışını gözetecek ve Tanrı’ya bunun için yakaracaksın”. Bu alıntının da yer aldığı kompleksin içindeki 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi yeni yüzünü dün bir grup gazeteciye gösterdi. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Vakfı Başkanı Moris Levi, kültürel özelliklerini, lezzetlerini, müziklerini, etkileşimlerini yansıtmak ve bu toprakların mozaiğinin vazgeçilmez rengi ve faydalı yurttaşlar olduklarının altını çizmek için 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’ni yeniden yapılandırdıklarını ifade etti.
Bu müze, daha önce 2001’de Karaköy Zülfaris Sinagogu’nda kurulan müzenin devamı niteliğinde. Kurum kapılarını 19. yüzyılda Yahudilerin sıklıkla yaşadığı bir semt olan Galata’daki Neve Şalom Sinagogu kompleksi içerisinde yeni sergi içeriğiyle açtı.
Müzenin Müdürü Nisya İşman Allovi ise “Müze, Yahudi yaşamından sunduğu kesitlerle bu topraklarda yüzyıllardır dinsel ve kültürel farklılıklarımızla bir arada yaşamanın meydana getirdiği ortak mirası yurtiçi ve yurtdışında tanıtmaktadır” diye konuştu. Müzenin dikkat çeken bölümlerinden biri de Neve Şalom ve müze arasında fiziki bağlantıyı kuran midraş holü. Bu geçiş koridorunda sinagog içinde yapılan sünnet, düğün, Bar Mitzva gibi ritüeller canlı olarak izlenebilecek.
Üç ayrı bölümden oluşan müzede ziyaretçiler Yahudi tarihi, gelenekleri, dini ritüelleri ve sosyal yaşamı ile ilgili birçok konuda bilgiye ulaşabilecek. Müzede, interaktif panolar, dokunmatik ekranlarla müzenin arşivi, objeleri dijital olarak teşhir ediliyor.
Yahudi tarihi
Müzenin ilk bölümünde MÖ 4. yüzyıldan günümüze kadar Anadolu topraklarındaki Yahudi tarihi anlatılıyor. Basın için ayrılan bölümde Cumhuriyet öncesi ve sonrası yayımlanan Türk Yahudi basınına ait gazete örnekleri, matbaa objeleri ve tarihçe yer alıyor.
Mistik atmosfer
Dini ritüellerde kullanılan objelerden oluşan bölüm ise 1982 yılında kapanan Appollon Sinagogu’ndan gelen midraş ile temsili olarak yeniden canlandırılarak oluşturulmuş. Litürjik objelerin bir araya gelmesi ile mistik bir atmosferin yaratıldığı bu alanda farklı sinagoglardan gelen dini objeler sergilenmekte.
Etnografya bölümünde ise doğumdan ölüme yaşam döngüsü, objeler, belgeler, resimler ve videolarla ziyaretçiye aktarılıyor. Ziyaretçilerin barkovizyon ile çeşitli şehirlerden Yahudi gelenek ve törenlerine ait görüntüleri seyretme imkânı sunuluyor. Son bölümde Yahudi gelenekleri, bayramlar, yemek ve dil kültürü, müzik ve Yahudilerin çoğunlukla yaşadıkları bölgelerde yer alan sinagog, mezarlık gibi yapılar panolar ve dokunmatik ekranlarda anlatılıyor. (Müze, pazartesi-perşembe arası 10.00-16.00 , cuma 10.00-13.00, Pazar 10.00-14.00 saatleri arasında gezilebilir. Bilgi: www.muze500.com, 0212 292 63 33)
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Dava ertelendi
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- MHP'den Özel'in sokak çağrısına 'uyarı'
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- 'AZAL uçağı düşürüldü' dediler... Kimi işaret ettiler?
- 'Lösemiyle mücadele ediyor... Yaşama şansı yüzde 50'
- İşte banka banka 300 bin liranın aylık getirisi!
- Muğla'da peş peşe deprem!