Türkiye güncel sanatı New York'ta
İnci Eviner, Hale Tenger ve Murat Germen’in yanı sıra sayısı 20’ye yakın güncel sanatçı, eserleriyle New York’ta boy gösteriyor. Eviner ve Tenger, ilk kez New York’a taşıdıkları eserlerinde, toplumsal cinsiyet ve bireyin dünyadaki güvenlik duygusu üzerine odaklanıyor.
Türkiye güncel sanatı ABD’nin ‘kültür başkenti’ New York’ta. İnci Eviner’in yeni işi ‘Evden Kaçan Kızlar’, Drawing Center’da 29 Mayıs itibarıyla izleyiciyle buluşmayı beklerken, eser “tekinsiz ve döngüsel bir ortama izleyiciyi dahil ederek, yaşadıkları yeri terk etmeye zorlanan veya kaçmayı seçen kızların hayallerini, hikâye ve korkularını ele alıyor.” Eviner, desenin tarihini sergileyen New York’taki merkeze taşıdığı yeni işi hakkında, Cumhuriyet’e şunu aktarıyor: “Bu çalışmam, 360 derece dönen özel bir kamera ile bir inşaat alanında çekildi. Tıpkı ‘1001 Gece Masalları’ gibi, birbiri içerisinden çıkan döngüsel bir yapısı var bu işin; tekrarlarla, kendini üretirken arta kalanlarla var oluyor. Bu işimde toplumsal cinsiyet meselesi yine öne çıkıyor. Çekimlerin üst üste çakışmasını, bu açıdan önemsiyorum. Kamera, eserde sürekli döndüğü için pozlar da değişiyor ve desenler, birer aktöre dönüşüyor. Eser üzerinden, New York’ta ‘buradan da bir şeyler olsun’ dedim. Olması da gerekiyordu.”
Şehirde ayrıca, küratör Mari Spirito ve Protocinema imzası ile, Hale Tenger’in ‘İçeri girmedik çünkü hep içerdeydik / Dışarı çıkmadık çünkü hep dışardaydık’ başlıklı, çevresi dikenli tellerle çevrili eski bir ahşap bekçi kulübesinden oluşan yerleştirmesi sergileniyor. 1995’te üretilen ve sergilenen eser, 13 Haziran’a değin bu kez ilk defa New York’ta sunuluyor. İzleyiciler, bireyin dünyadaki iç ve dış güvenlik hallerini sorgulayan bu eserde önce dikenli tellerle çevrili ‘izole bir mekân’, daha sonra ise bekçi kulübesine davet ediliyor. Kulübenin içinde küçük bir oturma yerinin etrafı ise, dünyanın çeşitli yerlerinden kırlık alanlar, şelaleler, pastoral koylar gibi doğa manzaralarının basılı olduğu görseller ile kaplı. Küçük transistörlü bir radyoda, ‘90’ların şarkıları çalıyor. Radyonun kullanımı özel bir anlam taşıyor. Tenger, “radyolar devlet tekelinden çıkalı henüz bir yıl olmuştu; kulübedeki yayınsa geçmişin radyo günlerini çağrıştırıyordu.” diyor.
Yine New York’ta, The Abrazo Interno Gallery at The Clemente’de 4 Haziran’da açılacak “Things That Count . . . Things That Don’t” sergisi ise, Türkiye’den genç sanatçıları ağırlamaya hazırlanıyor. Küratörlüğünü Pamela Cardwell’in gerçekleştireceği sergi bir ay açık kalacak. Etkinlikte İstanbul Tophane’deki Mixer sanatçılarından Aslı Narin, Bengisu Bayrak, Burçak Konukman, Berkay Buğdanoğlu, Cins, Gülşah Bayraktar, Sinem Serap Duran ve Sırma Doruk da yer alacak. Sergide ayrıca Ahmet Özsalar, Atilla ve Feyza İlkyaz, Endam Nihan, Levent Tuncer, Nihâl Martlı, Peter Hristoff, Serdar Arat, Sevgi Aka, Soner Ön ve Yiğit Yazıcı ile, tanınmış akademisyen ve fotoğrafçı Murat Germen de bulunuyor. Sergi, ismini ünlü şair İlhan Berk’in “Bir şey olanlarla Bir şey olmayanlar” adlı şiir kitabından alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- Kılıçdaroğlu mahkemeye davet etti!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!